Piirissaare koprad hõivasid hõljuki koha

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piirissaare hõljukijuht Nikolai Kuznetsov (esiplaanil paremal) puhastas koos saarel alaliselt elavate meestega eile ennelõunal hõljuki väljapääsu järvele kobraste kokkutassitud oksahunnikust.
Piirissaare hõljukijuht Nikolai Kuznetsov (esiplaanil paremal) puhastas koos saarel alaliselt elavate meestega eile ennelõunal hõljuki väljapääsu järvele kobraste kokkutassitud oksahunnikust. Foto: SCANPIX

Tali ei jää ka sel aastal taeva ning Piirissaare rahval tuleb peagi suurel maal käia hõljuki või mootorsaanidega. Kuid enne seda tuleb saareelanikel rinda pista visalt pealetungiva metsiku loodusega.

Nimelt avastas Piirissaare valla hõljukijuht Nikolai Kuznetsov hiljuti, et koprad on korda saatnud järjekordse diversiooniakti: pannud suure oksahunnikuga kinni hõljuki väljumis- ja randumiskoha Tooni küla külje all otse vallamaja taga. Mida päev edasi, seda kõrgemaks hunnik kasvas.

Et valla traktor on juba tükk aega rivist väljas ja mandrilt tellitud tagavaraosa ootel, lõi piirissaarlane Eladim Jeršov eile oma linttraktorile hääled sisse, kuus meest tõmbasid kindad kätte ja algas kobraste töö lammutamine. Kohalike arvates oli suur oksahunnik kobraste talvine toiduvaru.

«Koprad tegutsevad meil kogu aeg,» rääkis Piirissaare vallavanem Jelena Umbleja. «Hõljuki väljapääsu juures pole nad väga probleeme tekitanud, viimati kamandasid nad seal oma neli aastat tagasi.»

Vallavanem lisas, et nii varem kui praegugi tunnevad koprad end peremehena kanalis, mida kasutab Piirissaare ja Laaksaare vahet sõitev reisiparvlaev Koidula. Selle esimesel töösuvel painutasid laeva vindi paar korda ära puunotid, mille koprad olid Piirissaare kanalisse langetanud. Kaks aastat tagasi lõikasid koprad samal põhjusel keset ilusat suve lausa kolmeks nädalaks ära korraliku ühenduse Piirissaare ja maismaa vahel.

Pärast seda juhtumit ehitati Koidula kopranotikindlamaks ja saarel korraldati koprajaht. Alles eelmisel kuul vallavanemaks valitud Jelena Umbleja märkis, et ta on veel vähe ametis olnud ega oska öelda, kas saarel on ka nüüd koprajahti vaja.

Kohalikud mehed ja linttraktor kõrvaldasid suure oksahunniku eile mõne tunniga. Piirissaare vallamaja lähistel elavatel kobrastel tuleb nüüd aga terve talv dieedil olla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles