Maxima jätkab Tartus kauplusehoonete kontrolli

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu kõige uuem, 2012. aastal avatud Maxima asub Narva maanteel.
Tartu kõige uuem, 2012. aastal avatud Maxima asub Narva maanteel. Foto: Kristjan Teedema

Maxima kontrollib sellel nädalal üle oma Tartu piirkonna kauplusehooned ja järgmisel nädalal need, kus Maxima on suures ostukeskuses rendipinnal.

Maxima Eesti brändi- ja kommunikatsiooniosakonna direktor Ty Lehtmäe ütles üleeile, et sel nädalal on kontrollimise fookus Kagu-Eestis. Pühapäeval käis kontroll Võrus, Elvas, Räpinas ja Otepääl.

Võrus oli esmaspäeval kaup­lus suletud, kuna ilmnenud defekti tõttu tuli metallkonstruktsiooni tugevdada.

Lehtmäe vastas kommunikatsioonifirma vahendusel eile, et sertifitseeritud ettevõtted kontrollivad kõikide grupi omanduses olevate kaupluste ehituskonstruktsiooni vähemalt korra aastas. Tänavu tehti seda aprillis ja mais.

Lehtmäe selgitusel hinnatakse ka hoonete võimalikke probleeme ning paljudes kauplustes tuleb teha jooksvalt hooldusremonditöid. Kontrollaktidele tuginedes on kõik kauplused hinnatud tehniliselt korras olevaks, kui välja jätta kulumisest, ilmamõjudest või ka ehituspraagist tingitud väiksemad remondivajadused.

«Võimalike signaalide korral, ka teoreetilisest ohust, reageerime kohe, seda tunnistab ka meie otsus Võru kauplus metallkonstruktsiooni liitumissõlme tugevdamise ajaks sulgeda,» lisas Lehtmäe.

Üle-eelmisel nädalal otsustas Maxima Eesti siiski erakorraliselt kontrollida üle Eesti kõik 70 Maxima kauplust. Esialgseid ekspertiisiakte on loota järgmise nädala lõpuks.

Ehitusekspertiise teevad Ma­xima tellimusel AS Telora-E, OÜ Vealeidja ja Agrus Const­ruc­tion Company OÜ.

Tartu tarbijate kooperatiivi juht Tarmo Punger ütles, et hoonete olukorra kontrollimine on pidev töö. «Sellised õnnetused juhtuvad mitme asjaolu kokkulangemisel, nagu muudki suuremad õnnetused,» sõnas ta. «Me vaatasime üle oma käitumisjuhised ohuolukordadeks ja täiendame neid. Vaatasime ka koos haldusteenistusega üle hoonete kontrolli. Küsimus oli, kas on lõike, kus peaks tavapärasest rohkem tähelepanu pöörama. Me ei leidnud midagi sellist.»

Punger märkis, et üks suur ja väga tähtis töö on metallfermidel kergkatustelt lume rookimine, sest lumi võib ajapikku muutuda väga raskeks ja olla katusele lisakoormuseks.

Tartu Lõunakeskuse juht Jaan Lott ütles, et Riia õnnetuse ajel vaatavad hooneomanikud nüüd katuseid ja projekte teise pilguga kui seni.

«Meil on kord olnud kogu aeg selline, et enne kui projekti järgi ehitamiseks läheb, tehakse projektile veel üks ekspertiis,» rääkis Lott. «Sõltumatu ekspert vaatab kandekonstruktsioonid üle.»

Ka tema nentis, et katustelt lume koristamine on talvel väga tähtis. Katuste koormusnorm on 180 kilo ruutmeetrile, kuid kuhja tuisanud märg lumi võib olla väga raske. «Ja kui katuse suurus on viis hektarit, siis käsitsi lume koristamine on metsik töö. Läinud aastal katsetasime pikki kergeid transportöörlinte, millega saab lume kiiresti ja vähese vaevaga alla,» ütles ta.

Maxima kauplused

Tartus

• Kalda 32, avatud 2004, rentnik

• Anne 57, 2005 (hoone kasutusel alates 1975), omanik

• Anne 40, 2011 (1970), rentnik

• Ilmatsalu 11, 2007, omanik

• Turu 14, 2007 (2001), rentnik

• Võru 55f, 2007 (2003), omanik

• Narva mnt 112, 2012, rentnik

Lähipiirkonnas

• Tartu vald, Vahi küla, 2007, omanik

• Jõgeva, 2008, omanik

• Otepää, 2008, omanik

• Elva, 2011, omanik

• Põltsamaa, 2006, vanem majaosa valmis 1870, uus osa kuulub Maximale

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles