Lahkuda või mitte lahkuda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koorijuhil (Kristel Leesmend) ja kaheliikmelisel kooril (Ardo Ran Varres, vasakult, ja Helgur Rosenthal) on sõlmitud leping, mis kohustab dirigenti viima duokoor laulupeole.
Koorijuhil (Kristel Leesmend) ja kaheliikmelisel kooril (Ardo Ran Varres, vasakult, ja Helgur Rosenthal) on sõlmitud leping, mis kohustab dirigenti viima duokoor laulupeole. Foto: Gabriela Liivamägi

Inimese loomus nõuab sündmuste sidumist looks, mis kannab tähendust ja sõnumit. Ivar Põllu lavastust «Äralennuväli» Tartu Uues Teatris võiks võrrelda teleri ees kanalite klõpsimisega.

Liikuvad pildid erinevatest saadetest jätavad parimal juhul mulje, et peaks pikemalt peatuma, halvimal juhul tekib aga soov edasi klõpsida. Mart Aasa kirjutatud «Äralennuvälja» stseenid on näitlejate mängitud pisilood absurdikastmes. Nende laiast valikust leiab ilmselt iga teatrivaataja midagi.

Lavastaja Põllu on proovides katsetanud näitlejatega erinevaid ideid ja sulatanud need tervikuks. Selle peamised mõttelõngad juhivad vaatajad küsimusteni, kuidas on Eestis elada, miks ja mis tingimustel siit lahkuda või mitte lahkuda, mida on lahkunud oma kogemuse põhjal mõelnud või loonud ning kuidas on nende elu lahkumisest mõjutatud.

Tänapäeval on kodumaalt lahkunutega suhtlemist tunduvalt lihtsustanud internet ja videokõned. Võimalus on ka kiiresti lennukitega reisida. Hea uus ilm! Või kas on?

Taustal etnomuster

Need teemad on «Äralennuväljas» esitatud stseenidena, taustal kaks etnomustrilist sirmipinda, millele projitseeritud animatsioonid kujutavad Skype’i, üle taeva liuglevaid lende, kosmost jm.

Helitehniliselt imiteeritakse GPSi navigaatori käsklusi. See ironiseerib mehe üle, kes isegi elutoast köögi külmkapi juurde liikumiseks kasutab suunajat. See ütleb naisehäälel, mitu sammu tuleb minna ette, taha, paremale või vasakule. «Tubli, jõudsid sihtpunkti!»

Kristel Leesmend, Katrin Pärn, Ardo Ran Varres, Helgur Rosenthal ja Evald Aavik astuvad kollaažis publiku ette nii sketšišõus tšuktšidena, fooliumpeaga meeleavaldajatena, Skype’is teineteist ahistava abielupaarina, soomlaste game-show’s osalejate ja paljude teiste tegelastena.

Tegevustikku kommenteerib ja paiguti mõistab hukka eelmise põlvkonna võitleja Evald Aavik. Ta mõjub selles osas nüüdisaegsete uustulnukatest veidrike hulgas suisa võõrkehana, möödaniku meenutusena.

Leesmendi ja Pärna tšuktšisketši ja hiljem soovahetuse-iluoperatsioonitandemi muudab eriliselt naljakaks mulli- ja toidukilest kostüüm. Varrese ja Rosenthali Soome-šõusse tilgutatakse huumorit Eestisse jäämise või Soome kolimise üle: mikrofoni ees on otsustamisest närviline ja hingeldav eestlane.

Kujunduse teinud Kristiina Põllu materjalivalik (pruun papp, eri kiled, foolium jm) rõhutab eriti tänapäevast äraviskamise kultuuri. Ühekorranõud, papist portfell ja kaunis loodus kodumaal ning väärikalt tasustatud tööga elu välismaal – paneb mõtlema!

Eespool mainitud etnomustriliste sirmide abil on loodud multidimensionaalne lavaruum, mis võimaldab teha ka valguse- ja varjuteatrit. Tempokusest sisuliselt ja liikuvusest mänguliselt lavastuses puudu ei ole.

Pikatoimeline lavastus

Ilmselt pole «Äralennuväli» tehtud suurte, korrastatud lavalugude eelistajatele. See lavastus on mõeldud teatrihuvilistele, kes otsivad ebakonventsionaalset teatritegemist, pisinarratiive ning absurdistlik-humoristlikke tegelaskujusid.

«Äralennuväli» on kindla lavastajakäekirjaga pikatoimeline lavastus, mis esmapilgul mõjub kaootilise ja juhuslikuna, kuid selle mitmekülgsed stseenid pakuvad tagasivaates eripärase teatrielamuse.

Esietendus

• 29. novembril esietendus Tartu Uues Teatris Mart Aasa kirjutatud ja Ivar Põllu lavastatud «Äralennuväli».

• Kunstnik on Kristiina Põllu, videokunstnik Henry Griin, muusikaline kujundaja Ardo Ran Varres ja valguskunstnik Rene Liivamägi.

• Mängivad Kristel Leesmend, Katrin Pärn, Evald Aavik, Helgur Rosenthal ja Ardo Ran Varres.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles