Taksod trügivad seadust rikkudes ööklubi ukse ette

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kliente jahtivad taksojuhid sätivad nädalavahetustel oma autod võimalikult Maasika ööklubi ukse ette. Teenistuse nimel ollakse valmis seadust rikkuma ning autosid pargitakse nii sõidu- kui ka kõnniteele.
Kliente jahtivad taksojuhid sätivad nädalavahetustel oma autod võimalikult Maasika ööklubi ukse ette. Teenistuse nimel ollakse valmis seadust rikkuma ning autosid pargitakse nii sõidu- kui ka kõnniteele. Foto: Kristjan Teedema

Peamiselt dispetšiteenust mittekasutavad taksojuhid rikuvad nädalavahetustel Tartus Maasika ööklubi ees kliente jahtides liikluseeskirja ning on teeninud sellega ametivendade pahameele.

Nördinud taksojuhtide sõnul on probleem selles, et kuigi nii Vanemuise kui ka Vallikraavi tänaval on taksopeatus, trügib osa taksosid öötundidel otse ööklubi ukse ette. Võimaluse korral pargitakse auto ööklubi sissepääsu ette märgitud parkimiskohtadele. Kui aga parklas vabu kohti pole, seistakse kliendiootel sõiduteel või pargitakse auto üle tee kõnniteele.

«See ei ole normaalne! See on teiste tagant varastamine. Teised seisavad peatuses ja nende eest võetakse kliendid ära. Kui peatust ei ole, siis ei tohi seista. Politsei peaks seal rohkem silma peal hoidma,» kõlasid Tartu Postimehega suhelnud taksojuhtide kommentaarid reede ja laupäeva öösel tantsuklubi ees valitseva olukorra kohta.

Taksojuhtide kinnitusel trügivad enamasti treppi need juhid, kes ei osta endale dispetšiteenust, vaid ootavad kliente posti all.   

Raske tõestada

Linna ühistranspordi peaspetsialisti Madis Oona hinnangul on sellist probleemi väga raske menetleda.

«Need taksojuhid väidavad, et on sinna tellitud ja ootavad inimest. Seda fakti on keeruline tõestada nii meil kui ka neil. Aga lihtsalt kliendiootel ei tohi nad seal seista,» selgitas Oona.

Selgem on olukord kõnniteel parkijatega, kes otseselt rikuvad liikluseeskirja. «Seal on isegi vastavad liikluskorraldusvahendid väljas. Samuti on seal osaliselt pidev joon, mis keelab kohati parkimise. Kui pideva joone ja sõiduki vahele jääb vähem kui kolm meetrit, on parkimine keelatud,» ütles Oona.

Tema sõnul on aga liikluseeskirja täitmise jälgimine politsei ülesanne.

Selget lahendust ei osanud Madis Oona probleemile pakkuda. «Mustvalget lahendust mina küll ei oska öelda. Kui takso on tellitud, ei saa peatumist keelata. Aga kui seda hakatakse pahatahtlikult ära kasutama, tekitades ebavõrdse konkurentsi, siis ... Tegelikult neid kõiki ju ei tellita. Osa kasutab seda halli tsooni ära,» arutles ta.

Politsei kaalub

Lõuna prefektuuri liiklusjärelevalvetalituse vanemkomissar Ove Saar märkis, et politsei on probleemist teadlik: «Kui meie patrull satub sinna öisel ajal, osutame sellele tähelepanu ja kutsume taksojuhte ka korrale, aga konkreetselt selle pärast pole me seal tegutsenud.Meie eesmärk pole kindlasti trahvida. Me võime seal igal nädalavahetusel käia, aga kas trahvimine aitab.»

Liikluskomissari sõnul ei saa seaduserikkumist siiski lubada. «Ma saan aru, et parkimiskohad on hõivatud ja nurga taga ei taheta seista, aga taksodega ei pea ka ööklubi ukse all olema. Kõnniteel parkida ja peatuda on keelatud. Kui probleem ei kao, eks siis tuleb rohkem kontrollida ja rangemaid sanktsioone rakendada. Muidu seda asja ilmselt kontrolli all ei hoia,» selgitas Saar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles