Uuenev Tartu kaubahall annab vanale tänavale võimaluse

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Promenaadi tänava algus Barclay platsi poolt 1937. Vasakul Aleksandri tänav ja kaubahoovi serv, keskel maavalitsuse hoone. Paremal paistab ka ainukesena säilinud Promenaadi tänava pangahoone.
Promenaadi tänava algus Barclay platsi poolt 1937. Vasakul Aleksandri tänav ja kaubahoovi serv, keskel maavalitsuse hoone. Paremal paistab ka ainukesena säilinud Promenaadi tänava pangahoone. Foto: E. Kald. ARC Projekt arhiiv

Kas plats päris puhtaks või jätta kandekonstruktsioonid, selgitas Estiko juht Ain Tammvere kaubahalliga seotud valikuid. Ta lisas, et arutlused käivad ka Promenaadi tänava taastamise üle.


«Mis kõige põhilisem, ega me uhkust selle hoone üle tema praegusel kujul ei tunne,» tunnistas Tammvere. «Kaubahallil ei ole nägu.»

Tammvere rääkis, et omanikud ei ole kaubahalliga seoses mingeid tähtaegu paika pannud, sest ei ole kandvat ideed. Niisiis otsitakse head lahendust, mis selles magusas kesklinna paigas olla võiks. Lähemalt täpsustamata ütles ta, et variante on sõelal neli, nende hulka mahub mõistagi ka kaubandus, aga mõtteid on veel.

Viies, praegu kõrvale jäetu, oli teha sinna Tartu linnaraamatukogu.

Vajab arutamist

Tammvere on kindel, et vähemalt tänava tasapinnal peaks kindlasti olema avalikkusele mõeldud asutus.

Kui põhjalikuks kaubahalli uuendamine läheb, selle kohta ütles Tammvere, et üks valik on täiesti maha võtta, teine – kasutada seal asuva hoone konstruktsioone. Radikaalsemaid valikuid tegema võib kallutada vajadus lahendada parkimismure.

Kogu selle arutluse käigus on üles kerkinud mõte Promenaadi tänava taasloomisest.

See ajalooline tänav algas praeguselt Poe-Küüni ristmikult ja kulges diagonaalis Ülikooli-Vanemuise ristmikuni. Sõja järel säilis selle tänava hoonetest ainsana praegune Ülikooli 1 maja.

Tammvere ütles, et nende huvi on ajaloolist poolt sisse tuua ja selle tänava taasloomine on küsimus, mida kindlasti peaks arutama.

Tartu linnaarhitekt Tiit Sild rääkis, et senises postimajas on Promenaadi tänav markeeritud, niisamuti tähistab postimaja peaukse esine platsike Promenaadi tänava algust ja seepärast ei lubanud linnavalitsus postimajal ümberehituse käigus sellele platsile laieneda.

Sild leidis, et Promenaadi tänava taastamine oleks tore mõte, aga nõuaks põhjalikku eeltööd, sest siis peaks kogu tänavafrondi üle vaatama. Vaja oleks ka poliitilist seisukohavõttu, sest küllap kaasneksid avalikud kulutused.

Tosin aastat tagasi piirkonna detailplaneeringut koostades taandus linn kaubahalli omanike vastuseisu tõttu Promenaadi tänava taastamise nõudest ning nõudis üksnes selle markeerimist.

Rong taas läinud?

Väga võimalik, et tänava taastamise mõte läheb vett vedama ka nüüd. Mitu aastat tagasi ehitas Eesti Post kangialuse kinni. Nüüd postimaja omandanud firma Bandwick on maja ümberehitust projekteerivale firmale andnud ülesande sellesse tänavakohta paigutada büroopinnad.

Projektijuht Alla Dobro-ljubskaja arhitektuuribüroost Sammas ütles, et tema arvates on rong läinud, sest projekt on lõppjärgus ja liiga hilja on sellest rääkida.

Ta ütles, et ei saa kõneleda postimaja omaniku eest, aga tema ei näe sellel ka mõtet, sest kaubahalli pääseb hästi nii Ülikooli tänavalt kui Küüni tänavalt ning nende tänavate vahel on ka ühenduskäik kaubahalli kaudu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles