Kohus saatis vargapoisid vangi

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Tartu maakohus tunnistas kahe kriminaalmenetluse raames süüdi kuus meest, keda on alust seostada paljude Lõuna-Eestis toime pandud vargustega.

Tänavu aprillis pidasid Tartu kriminaaltalituse politseiametnikud kinni neli Tartu elanikku vanuses 21 - 34, keda on alust seostada 31 kuriteoepisoodiga, vahendas Lõuna ringkonnaprokuratuur.

Vaatamata suhteliselt noorele eale on need mehed varasemalt kriminaalkorras karistatud, kinnitas kriminaalasja kohtueelset menetlust juhtinud prokuröri abi Jüri Vissak. Üks süüdistatav on saanud varem karistada lausa viiel korral.

Süüdistuse järgi varastasid mehed peamiselt alkohoolseid jooke ning tubakatooteid Tartu-, Jõgeva-, Võru-, Järva- ja Viljandimaal asuvatest poodidest. Varastati nii päevasel ajal kui ka öösiti. Oli ka juhtumeid, kus mehed käisid ühe päeva jooksul vargil mitmes poes, rääkis Vissak. Näiteks eelmise aasta 27. novembril varastasid mehed alkohoolseid jooke Jõgeval asuvast poest ning kahest Viljandi kauplusest.

Veel selgub menetlusmaterjalidest, et mullu novembris läksid mehed Tartus asuvasse poodi vargile ning lõhkusid selleks aknaklaasi. Sama poodi külastasid nad ka järgmisel päeval. Katki löödud klaasi asemele oli paigaldatud vineertahvel, kuid mehed lõid puruks teise aknaklaasi, sisenesid poodi ning varastasid erinevat kaupa.

«Omanikele on tekitatud suured kahjud. Ainult ühes episoodis oli kahju suuruseks ligi 3000 eurot,» tõdes Vissak.

Lisaks sellele on ühele süüdistatavale esitatud süüdistus kuues varguses, mis leidsid aset 2011. aasta detsembris Tartumaal Luunja vallas asuvas garaažis ning eelmise aasta detsembris Nõo vallas asuvates suvilates.

Kohus tunnistas Vello Naaberi, Auris Terava, Hardi Piiri ja Vitali Sinkoneni kuritegude toimepanemises süüdi. Kolmele mehele määras kohus karistuseks reaalse vangistuse, ühele aga tingimisi vangistuse. Lisaks sellele rahuldas kohus ka esitatud tsiviilhagid.

Teises, nelja episoodiga kriminaalasjas on süüdistus esitatud kahele Räpina noormehele. «Üks süüdistatavatest on alaealine, teine on 19 aastat vana,» täpsustas kriminaalmenetlust juhtinud Lõuna ringkonnaprokurör Ülle Hõrak.

Põlva kriminaaltalituse politseiametnikud kogusid tõendeid, mille alusel esitas prokuratuur Igor Kiseljovile süüdistuse selles, et selle aasta jaanuaris varastas ta Räpinas Vabaduse tänaval asuvast eramust teleri ja teki. 250 eurot maksnud teleri müüs Igor Kiseljov koos teise süüdistatavaga maha 45 euro eest, kirjeldas Hõrak.

Mõned päevad hiljem läksid noormehed samasse eramusse ning varastasid erinevaid kaableid ja arvuti kõvaketta. Lisaks sellele võttis Igor Kiseljov majast autovõtme, millega ta avas hoovis seisnud sõiduki, kust ta varastas omakorda pardaarvuti.

Tartu maakohus tunnistas mõlemad noormehed kuritegude toimepanemises süüdi. Kohus rahuldas ka kannatanu esitatud tsiviilhagi summas 4400 eurot.

«Arvatakse, et kui kuritegu on toime pannud alaealise isiku poolt, siis ei pea ta vastutust kandma,» rääkis prokurör. See aga ei vasta tõele. Selles kriminaalasjas määras kohus 17-aastasele süüdistatavale karistuseks üldkasuliku töö. Lisaks peab tema ema nüüd kannatanule tekitatud kahju hüvitama.

Igor Kiseljovile määras kohus karistuseks reaalse vangistuse. Kohtumenetluse pooled saavad kohtuotsust vaidlustada 15 päeva jooksul.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles