Tartu staadionivalik võib suureneda

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
URMAS KRUUSE
URMAS KRUUSE Foto: Valimised

Meistriliiga põhiturniiri viimased kohtumised FC Kuressaare ja Nõmme JK Kaljuga, mis pidid olema Tammeka kodumängud, tõsteti vastavalt Tallinna Sportland Arena kunstmuruväljakule ja Elva staadionile. Üleminekumängude kodune voor oli Valga keskstaadionil. Põhjuseks oli Tamme staadioni mängukõlbmatus.

Eriskummaline olukord andis küll omamoodi värvika tõuke regionaalarengule: meistriliiga mänge peeti üle mitme aasta ka Valga publiku ees ja esimest korda Elva mändide all, kuid tähendas nii kodumeeskonnale kui fännidele lisasõite ja suuremat energiakulu korraldajatele.

Kodumängude keskmise 400 vaataja asemel oli neil mängudel fänne ligi sada.

Tartu linnapea Urmas Kruuse  ei näinud olukorras midagi enneolematut ja nentis, et aeg-ajalt selliseid asju ikka juhtub.

«Saan ekspertidest täitsa aru, et nad ei lubanud hilissügisel enam muruväljakul mängida, mujal Eestis on see ju ka nii,» märkis ta. «Tamme staadion on linna suurim investeering jalgpalli, ja mõelge veel, kui ebamugav oleks, kui linn poleks üldse investeerinud.»

Meistriliiga mängude korraldamise litsentsiga kunstmuruväljakut Tartus praegu ei ole, sest Annelinna tehismuru on vananenud. Kruuse rääkis, et järgmise aasta linnaeelarvesse on kavandatud staadioni remondi projekteerimine ning 2015. aasta jooksul peab staadion korda saama.

Ta lisas, et üht-teist on plaanis ka klubidel endil. Detsembrikuu linnavolikogu istungil tuleb Kruuse sõnul päevakorda Sepa staadioni hoonestusõigus ja võimalik detailplaneering. Sepa 15a ja Jalaka 34a krundil asuva staadioni detailplaneeringu algatamise ettepaneku esitas linnavalitsusele Tammeka jalgpallikool.

FC Santos plaanib oma kunstmuruväljaku ehitada Annelinna tehismuru kõrvale. Klubi president Meelis Eelmäe ütles, et ka see teema võetakse lähiajal volikogus üles ja ehitus peaks algama uuel aastal.

Kruuse märkis ka, et lisaks klubide algatusele ootab linn ka Eesti jalgpalliliidu poolset huvi.

Jalgpalliliidu president Aivar Pohlak ütles, et väljaspool Tallinna on projektide eestvedajad siiski klubid ja omavalitsused, liit aitab vaid kaasa. Ta tõi näiteks, et Tartus on palju ka ujujaid ja kergejõustiklasi, kuid ujula ehitamisel ei vaadata ujumisliidu poole ega kergejõustikuliit ei remondi maneeži.

Eesti jalgpalliliidu taristu arengukavas aastateks 2011–2024 on seatud eesmärgid kohalikele omavalitsustele, nende kohaselt võiks Tartus olla kaks esindusstaadioni, iga kümne tuhande elaniku kohta vähemalt üks kunstmuruväljak (pooled altküttega) ja kaks täismõõtmetes halli.

Pohlaku selgitusel loodi kava selleks, et omavalitsused saaksid olla kursis jalgpallitaristu vajadustega 10–15 aasta pärast ning selle järgi oma tööd korraldada.

Jaanuaris kohtusid Tartus ka jalgpalliliidu ja linnavalitsuse esindajad ning selgus, et lähiaastatel ei saa linn jalgpallisse investeerida.

Pohlak rõõmustas, et uued arengusuunad näitavad vastupidist, kuid arvas siiski, et täielikult need Tartu jalgpalliväljakute kitsikust ei lahenda.


Tiirik lõi meistriliiga parima värava

Tammeka kapten Kristjan Tiirik lõi 6. juulil meistriliiga 17. vooru 31. minutil Narva Kreenholmi staadionil Transiga mängus tõelise iluvärava, mis pälvis jalgpalliliidu ja Postimehe korraldatud hääletuses aasta ilusaima värava tiitli. Tiiriku tabamusega võistlesid Igor Subbotini (FC Levadia), Maksim Lipini (FC Infonet), Karl Mööli (FC Kuressaare) ja Vjatšeslav Zahovaiko (Sillamäe Kalev) kaunid väravad.


Erkenbrecher jäi tsitaatidega silma

Eestis elav itaallasest jalgpallifänn Angelo Palmeri valis Tammeka peatreeneri Uwe Erkenbrecheri oma blogis Rumori di Spogliatoio aasta persooniks. Blogis kirjutati, et Erkenbrecherit meenutatakse tema keevalise käitumise, vihmavarju, tooli ja eelkõige värvikate väljaütlemiste poolest.

Näiteks: «This weather is rather suitable for skiing or building igloos.» (See ilm on pigem suusatamiseks või iglude ehitamiseks, ütles Erkenbrecher hooaja esimese mängu kohta, mis peeti lumisel väljakul – toim.) «Since we are in Estonia, we have to get used. I don’t get shocked at anything.» («Kuna me oleme Eestis, siis peame harjuma. Mind ei šokeeri miski,» ütles sakslane sama mängu kohta ja lisas, et kuigi ta austab kohalikke traditsioone, võinuks mängu edasi lükata.)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles