Fortuuna kvartalis algab kevadel ehitus

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fortuuna 6 arhitektuurivõistluse võidukavand. Tartu linnavalitsuse nõudmisel tuleb maja ehitada korruse võrra madalam, kui sel eskiisil näidatud.
Fortuuna 6 arhitektuurivõistluse võidukavand. Tartu linnavalitsuse nõudmisel tuleb maja ehitada korruse võrra madalam, kui sel eskiisil näidatud. Foto: Allianss Arhitektide OÜ

Tartu linnavalitsus andis eile loa Fortuuna 6 korrusmaja ehitamiseks pärast pikka vaidlust selle üle, et arhitektuurivõistluse võidukavandiga võrreldes tuleb maja madalamaks teha.

Ettevõtte Albatrek omanik Jaanus Martin ütles aasta alguses, et ehitust on plaanis alustada tänavu kevadel. Eile ütles ta ehituse alguse uueks tähtajaks tuleva kevade. Miks ehituse algus venis, ei soovinud ta kommenteerida pikemalt kui lausega, et ilma ehitusloata ehitada ei saa.

Arhitektuurivõistlus Fortuuna 6 krundile maja kavandi saamiseks oli juba kaks aastat tagasi. Konkursi teise vooru järel tunnistas žürii konsensuslikult võitjaks Allianss Arhitektide OÜ lahenduse, iseloomustades seda sõnadega, et on ilmekas ja efektse välimusega terviklik arhitektuurne lahendus, mis hästi suunatud rõdudega on avatud Emajõele.

Esimene pääsuke

Tartu abilinnapea Jarno Laur ütles, et maja sai nüüd viimaks ehitusloa, sest lahendatud on selle kõrguse küsimus. Võidutöö ei mahtunud detailplaneeringuga seatud kõrguse piiridesse.

Abilinnapea Raimond Tamm lisas, et Albatrek on ammu soovinud ehitama hakata. «Ühe korruse mahavõtmine arendaja poolt oli küllaltki valulik,» sõnas ta.

Viiekorruselise korterelamu-ärihoone esimesele korrusele tulevad äripinnad ning teisele ja kolmandale korrusele kummalegi veel üks äripind.

Jaanus Martin ütles, et korterite müük algab majja vahest siis, kui ehitus on poole peal ja on midagi ka näha. Ta oli korterite müügi suhtes optimistlik, põhjendades, et Tartu kesklinna ei ole ammu kortereid valminud.

Sellegipoolest oli ta ettevaatlik ennustama, millal Albatrek jõuab järgmiste majade ehitamiseni selles kvartalis. Praegu kavandatav maja lõpeb Põik tänava pool tulemüüriga. Selle kõrvale peaks tulema järgmine maja. Albatrekil on seal seitse kinnistut, kuhu võib tulla umbes 150 korterit. «Seitsme kuni kümne aasta töö,» ütles Martin.

Järgmiste majade ehitamiseks on kindlasti vaja teha arhitektuurivõistlus. Pole veel selge, kas maja haaval või mitme kohta korraga.

Omaette küsimus on, kuidas lähevad piirkonnas kaubaks äripinnad. Martin võrdles, et Fortuuna 1 majas on äripinnad täis ja nii võiks olla ka ehk järgmiste Fortuuna tänava äärde jäävate äripindadega. «Arvan, et eks seal teenindus- või büroopinnad jäävad või spetsiifilised kauplused. Detailplaneeringu järgi peavad seal äripinnad olema,» sõnas ta.

Keerulisem lugu on Põik tänava äripindadega, sest sel tänaval liigub inimesi vähem ja ärid jääksid ehk varju.

Läbimurde võimalus

Kõnealuse Fortuuna kvartali üks suur küsimus on, kas linnal ikkagi on vaja läbimurret Võidu sillalt Raatuse tänavale. Planeeringutes on kõnealuses Fortuuna tänava kvartalis tänavakoridori tarvis maa arvestatud. Ent on olnud ka kahtlevaid hääli.

Abilinnapea Tamm ütles, et seda küsimust ei ole viimasel ajal nii arutatud. Kuid see ei puuduta ka Albatreki arendusi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles