Igas vanas peitub midagi uut

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
OÜ Jardin arendusjuht, keskmist kasvu Kaisa Ilves on enam-vähem sama pikk kui need kaubaalustest tehtud uudse väljanägemisega kuused. Et praegusse pimedasse ja porisesse aega veidi rohkem valgust ja puhtust tuua, värviti need kuused heledaks. Aga keegi ei keela ka lipid lõbusalt kirevaks võõbata.
OÜ Jardin arendusjuht, keskmist kasvu Kaisa Ilves on enam-vähem sama pikk kui need kaubaalustest tehtud uudse väljanägemisega kuused. Et praegusse pimedasse ja porisesse aega veidi rohkem valgust ja puhtust tuua, värviti need kuused heledaks. Aga keegi ei keela ka lipid lõbusalt kirevaks võõbata. Foto: Margus Ansu

Soe rohetava muruga sügis on küll tore, aga eks sellega kaasas käiv hallus ja pimedus ole ka omajagu väsitav. «On aeg vahetada hilissügis jõuluootuse vastu, see loob koju ja hinge mõnusa hubase meeleolu,» ütleb selle peale Jardini aianduskeskuse arendusjuht Kaisa Ilves ja kutsub vaatama aianduskeskuses avatud jõulutuba.

Selles heade mõtete leiunurgas saab kiiresti selgeks, et meeleolu loomiseks pole vaja metsa kuuse või poodi uute ehete järele kihutada. Kui üldse lähete sel aastal kuuse järele. Näiteks Jardini nutikad naised panid tänavu rakkesse ka meeskolleegid ning said nende abil nii jalust ära kaks kaubaalust, millest koos tehti jõulukuused.

«Värvisime need valgeks, sest tahtsime puhast ja helget meeleolu,» räägib Kaisa Ilves. «Ka värvilised lipid on väga ilusad. Ja valgustus annab neile kuuskedele alati väga palju juurde.»

Kaubaaluseid ja muud taaskasutatavat materjali on Jardinis nagu igas majapidamises küllalt ja tuleb muudkui juurde. «Sellised tarbetuna või vana ja igavana tunduvad asjad annavad hea võimaluse midagi uut ja huvitavat välja nuputada,» märgib Kaisa Ilves.

Oma sulamatu lumememm

Jardinis lisandub kaugemalt ja lähemalt pärit lilledega pidevalt pakkekilet. Sellest prügikastikraamist tehti tänavu aga iga ilmaga heas vormis püsiv kogukas lumememm. Et memm kindlalt püsti seisaks ja ka kõvema tuulega uppi ei läheks, on tema sees ülemisest alumise pallini ulatuv karkass. Võib vabalt juhtuda, et selline kogu hingest ehitatud memm kestab kauem kui ühe hooaja, ja mis teil oleks selle vastu, kui leiate suvel garaažist või keldrist kuuma eest varju otsides sealt oma lumememme.

Praegu tuleks keldrist või garaažist aga jälle välja tuua kenad lillepotid, mida suvel täitis õitsev silmarõõm. «Lillepotid saab täita kuusemunadega, nende vahele võib panna küünla või laterna ja nii ongi õues jälle midagi uut ja ajakohast,» õpetab Kaisa Ilves. Muidugi võib õue lillepotid täita ka eerika või külmakindla kanarbikuga. Nendegi vahele sobib elava tulega latern.

Toale annavad õdusa meeleolu kuuseehete või käbidega täidetud klaasvaasid-potid, mille keskel panevad i-le täpi väiksed toataimed. Viimaseid võiksid perenaised kodu kaunistamisel üldse julgemalt kasutada. Näiteks riputada tolmust puhtaks pestud toataimede külge kuuseehteid või mitmesuguseid tulesid.

«Igas kodus leidub ilusaid kirevaid sokke või kindaid, millel on paariline kahjuks kaduma läinud,» lisab Kaisa Ilves. «Need üksikud sokid-kindad võib tõmmata lillepoti peale ja ongi tavalisel asjal jälle uus nägu.»

Lihtsalt saab uue väljanägemise anda ka aastaid kasutatud kuuseehetele. Vaja on vaid natuke kingitustest üle jäänud kirevaid pakkepaelu, mis vanadele headele, kuid veidi juba nagu igavatele kuuseehetele ümber mähkida.

Suts silikooni, suts sädelust

«Alati on tark kodus justkui tarbetuks ja igavaks muutunud varandus üle vaadata ning sellest midagi uut nuputada,» õhutab ka Ülenurme käsitöö- ja rahvakultuuriseltsi Nurmenukk juht Maire Henno hakkajaid inimesi taaskasutusega tegelema.

Eespool oli juttu praegust pimedat-kõledat aega valgemaks ja soojemaks muutvatest laternatest, neidki saab vähese vaevaga ja pea olematu raha eest ise teha. «Tuttavad beebid ei jõua nii palju püreesid süüa, kui meie naised nende toidupurkidest laternaid teevad,» naerab Maire Henno.

Ega selles laternas midagi keerulist olegi: purk tuleb katta silikooniga ja selle peale kaunistuseks pikkida pärleid või muud edevat kraami. Kes soovib sellist laternat puu või põõsa külge riputada, võib lasta pere tugevamal poolel kindla käega purgi kaela ümber traadi kinnitada.

«Ka vanad pokaalid, mis on kuhugi kapinurka tolmuma jäänud, on suurepärased leiud,» kinnitab Maire Henno. «Tupsutad need silikooniga üle, siis pärlid-litrid peale, teeküünal sisse ja ongi väga efektne jõululaua kaunistus.»

Nädala teises pooles sajab vihma ja lörtsi. Pühapäeval on esimene advent, päkapikud hakkavad majast majja jooksma. Miks mitte neid tänavu õues ja toas veidi teistmoodi, pikkadel pimedatel õhtutel oma kätega tehtud lihtsate nutikate asjadega oodata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles