Politseinikku tulistanu tahtis kohtunikku taandada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nikolai Lilitškin kohtus
Nikolai Lilitškin kohtus Foto: Margus Ansu

Täna Tartu maakohtus alanud protsessil üritas politseiniku suunas tulistanud Nikolai Lilitškin taandada kohtunikku.

Asja arutamise algus viibis, kuna tänase kohtuistungi algul esitas süüdistatav taotluse kohtuniku taandamiseks, leides, et kohtunik ei ole olnud erapooletu, kinnitas Tartu kohtute pressiesindaja Krista Tamm Postimehele.

Kohus jättis oma määrusega, mille koostasid kohtukoosseisus olevad rahvakohtunikud, süüdistatava taotluse rahuldamata, kuna ei tuvastanud asjaolusid, millest nähtuks, et kohtunik ei oleks erapooletu.

Pärastlõunal avaldas Lõuna ringkonnaprokurör Aro Siinmaa esmakordselt Lilitškinile esitatud süüdistuse, milles süüdistatav aga end süüdi ei tunnistanud. Lilitškini kaitsja vandeadvokaadi vanemabi Valli Murde leidis, et tema kaitsealusele esitatud süüdistus ei ole piisavalt põhjendatud.

Täna alustati kohtus kannatanu ülekuulamist, homme on kavas jätkata tunnistajate ülekuulamisega, lisas Tamm.

Lilitškinit süüdistatakse mullu 7. augustil Tartus Pikal tänaval asuva elumaja hoovis toime pandud kuriteos, millega ta prokuröri hinnangul tulistas tahtliku tapmise eesmärgil jahipüssist kaks lasku Lõuna prefektuuri korrakaitseosakonna vanemkonstaabli suunas.

Lasud ei tabanud korraitsjat, kuna viimane märkas õigeaegselt temale suunatud relva ning jõudis laengute eest kõrvale põigata.

Lisaks süüdistatakse Lilitškini tulirelva ja laskemoona ebaseaduslikus käitlemises.

Varasemalt samuti kriminaalkorras karistatud mees pääses mullu aprillis ennetähtaegselt vanglast, kuid ei allunud mullu suvel talle mõistetud kriminaalhooldusametniku kontrollnõuetele ning ta kuulutati tagaotsitavaks. 7. augusti öösel teatati politseile, et tagaotsitav saabus oma koju Tartus Pikal tänaval.

Mõne minuti pärast kohale jõudnud patrullpolitseinik otsustas kontrollida maja hoovi, kus märkas umbes kahe meetri kauguselt väliduširuumi eraldusriide vahelt temale suunatud kaheraudset jahipüssitoru.

Kohe järgnes politseiametniku suunas kaks lasku, mis ei tabanud üksnes tänu politseiniku kiirele reageerimisele. Lasud sooritanud Lilitškin hüppas üle aia ning põgenes.

Kohe üleriigiliselt tagaotsitavaks eriti ohtlikuks ja relvastatud kurjategijaks kuulutatud Lilitškinil õnnestus end võimude eest varjata vaid kolm ööpäeva. Siis tabati ta Tartumaalt.

Politsei alustas mehe suhtes kriminaalmenetlust tapmiskatse paragrahvi järgi, mis võib tuua talle kuni 15-aastase vangistuse.

Varem viiel korral kriminaalkorras karistatud Lilitškin sai esmalt karistada pisivarguse, teisel korral purjuspäi autojuhtimise eest.

2006. aastal võttis ebaseaduslikult vabaduse oma abikaasalt, piinas teda ja ähvardas tappa. Aastal 2007 mõisteti talle selle ja teistegi kuritegude eest kolme aasta ja kolme kuu pikkune reaalne vangistus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles