Miks kustus tänavavalgustus hommikul koolimineku ajal?

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Miks kustus Tartu tänavavalgustus neljapäeva ja reede hommikul juba enne kaheksat, kui lapsed olid alles kooli minemas, aga väljas oli veel väga hämar?

Vastab Tartu tänavavalgustuse peaspetsialist  Sven Ilves:

Laternad kustusid tõepoolest liiga vara, kuigi ma nihutasin kaks päeva tagasi (kolmapäeval – toim) tulede kustumise kümme minutit hilisemaks.

Probleem on olnud tihedas pilvisuses. Selge hommikuga oleks juba tükk aega enne kaheksat valge ja inimesed helistaks ja küsiks: miks te valges tulesid põletate? Nii oli näiteks teisipäeval.

Aga arvutiprogramm on seatud eelmise aasta järgi. Ju siis olid eelmisel aastal samal ajal selgemad ilmad.

Paraku olin ma neljapäeval hommikul kella seitsmest saadik Tartust ära. Arvutit polnud kaasas ja ma ei saanud enam tulede kustumise aega muuta.

Täna (reedel – toim) nihutasin tulede kustumise aega veel seitse-kaheksa minutit hilisemaks, selline nihe on siis alates laupäeva hommikust. Igal järgneval päeval peaks kustumine nihkuma jälle paari minuti kaupa hilisemaks.

Reedehommikust tulede kustumist ma enam nihutada ei jõudnud. Arvuti laseb seda teha vähemalt 20 minutit enne arvutis määratud aja saabumist.

Nii et üldiselt määrab tulede kustumise arvutiprogramm automaatselt, aga kui ilm on sombune, siis sekkute arvuti töösse?

Tegelikkuses sekkun ma kogu aeg. Kui on täiesti selge hommik, kustutan tuled varem ära, sest iga lisaminut tähendab raha raiskamist (linnamajanduse osakonna arvutuse järgi maksab üks minut Tartu tänavavalgustuse põlemist 3,75 eurot – toim).

Kas tarka tehnikat ei saaks veel targemaks teha, nii et tulede kustumist ja süttimist reguleeriks fotosilm ja teie ei peaks sekkuma?

See asi on meil teoksil. Programmeerijad tegutsevad. Valiti välja viis elektrikilpi, mis asuvad varjulises kohas. Kui nüüd kõik viis kilpi annavad signaali, et pimeneb enne programmi määratud kellaaega, peaksid kõik tänavavalgustid süttima varem.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles