Linn suhtub kõhklusega moodullasteaedadesse

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moodullasteaed Kõrvekülas.
Moodullasteaed Kõrvekülas. Foto: Kristjan Teedema

Tartu linnavalitsus rehkendas välja moodulitest kokku pandavate ajutiste lasteaedade ligikaudse hinna, kuid ei plaani selliseid kiirelt ja odavalt pakutavaid rendipindu pruukida enne 2015. aastat.

120-kohalise kuue rühmaga lasteaia ehitus maksab umbes kolm miljonit eurot. Kui linn rendiks akende ja soojustusega ehitusmooduleid ning paigaldaks neid Tartu lasteaedade juurde, õnnestuks aga vähem kui kahe miljoni euro abil kaotada kogu 700-pealine Tartu lasteaiajärjekord.

Tartu linnavarade osakonna rehkenduse järgi läheks ligi 900-ruutmeetrine moodul­juur­deehitis esimesel aastal maksma 300 000 eurot. Pool sellest kuluks moodulite ühendamisele omavahel ning veevärgi ja elektrivõrguga. Igal järgneval aastal tuleks sellise pinna eest maksta 130 000 eurot renti ning katta umbes 20 000 euro ulatuses kommunaalkulusid.

Alles 18 aastat pärast kuuerühmalise moodullasteaia paigaldamist oleks linn kulutanud ära summa, mis võrdub sama suure paikse lasteaia ehituskuluga.

Mõni moodul tuleb

Tartu abilinnapea Tiia Tep­pan tõdes, et linnavalitsus lasi linnavarade osakonnal küll moodulite paigaldus- ja kasutuskulud mitmes suurusvariandis läbi arvutada, kuid esimese kuue lasteaiarühma majutamiseks tellitakse need tõenäoselt alles 2015. aastal.

2015. aastal kavatseb linn alustada Sepa tänavas kuuerühmalise Rukkilille lasteaia ehitust 12-rühmaliseks. Rukkilille lasteaia lapsed on kavas paigutada ehituse ajaks Ropka teele Ristikheina lasteaeda ning Ploomi tänavasse Ploomikese lasteaeda. Selleks rajatakse moodulitest hoiuruumid nii Ploomikese kui Ristikheina juurde, mõlema juurde kolmele rühmale.

Kui aga Rukkililles tööd lõpevad – eeldatavalt 2016. aasta suvel –, rendib linn mooduleid ilmselt edasi. Koos Ristikheina ja Ploomikese juurde jäävate moodulitega oleks seks ajaks tekitatud Tartusse juurde 240 lasteaiakohta.

Teppani selgitusel kavatses linn alustada Rukkilille ümberehitust juba 2014. aastal, kuid et 2015. aastal on lootust saada selleks Euroopa Liidu abiraha, läks linn tuleva aasta eelarvet tehes kokkuhoiu teed ning lükkas plaani aasta võrra edasi.

Tiia Teppani kinnitusel pole linnavalitsus püstitanud küsimust, kas kaks miljonit eurot maksva Rukkilille juurdeehitise asemel ei tasuks kaaluda sama raha eest terve lasteaiajärjekorra kaotamist mõne kuuga, mis kuluks lasteaiamoodulite tellimisele ja paigaldusele.

Tarvis esmalt proovida

Tiia Teppani sõnul räägib selle vastu näiteks kogemuse puudumine: Eestis pole praktikat, kuidas taluvad moodullasteaiad pakast ning kui suureks paisuvad elektriarved. Kevadel, kui Tartu valla Kõrveküla moodullasteaed on esimese talve üle elanud, oleme targemad, märkis ta.

«Loomulikult on statsionaarne lasteaiahoone parem,» vastas Teppan küsimusele, kas linnavalitsus peab kokkupandavaid lasteaedu koledaks. «Aga näiteks Ristikheina lasteaia juures linna ääres ei oma esteetika nii suurt rolli.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles