Võlglasest lasteaed sai koolitusloa

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haridus- ja teadusministeeriumi koolitusluba on antud esialgu viie rühma peale Karu lasteaias, mille direktor Margrit Malva näitas eile üht Laias tänavas paiknevat rühma.
Haridus- ja teadusministeeriumi koolitusluba on antud esialgu viie rühma peale Karu lasteaias, mille direktor Margrit Malva näitas eile üht Laias tänavas paiknevat rühma. Foto: Margus Ansu

Alles nädal tagasi riigile 121 000 eurot maksmata makse võlgnenud Tartu lasteaiapidaja OÜ Väike Karu on vähendanud võla 103 500 eurole ning lubanud tasuda ülejäänud võla 2015. aasta sügiseks.

Väikesel Karul on 140-kohaline lastehoid aadressil Tähe 98 ning viis lasteaiarühma: üks Ihastes Purpuri tänavas, üks Kroonuaia tänavas ning kolm rühma Laias tänavas. 30. oktoobril andis haridus- ja teadusministeerium Väikesele Karule koolitusloa, mida osaühing asus taotlema juba mais.

Koolitusluba tähendab, et ennegi faktiliselt lasteaiarühmana tegutsenud viis rühma kesklinnas ja Ihastes muutusid lasteaiarühmadeks ka formaalselt ning Tartu linnalt on võimalik hakata saama igal kuul lisatoetust keskmisel 50 eurot lapse kohta: kokku kuni 5000 eurot igal kuul.

«Kergendus igal juhul, edasi saab minna ainult paremuse poole,» ütles Väikese Karu juhatuse liige Marko Silm.

Mitu kõrvaltingimust

Haridus- ja teadusministeeriumi välishindamisosakonna peaekspert Krõõt Olo märkis aga, et koolitusluba on antud kõrvaltingimustega.

«Me ei saa hetkel kindlalt öelda, kas kõrvaltingimused on täidetud ja koolitusluba jõustunud,» teatas Olo eile.

Esiteks nõudis ministeerium Väikeselt Karult lasteaiarühmade arengukava viimist vastavusse erakooliseaduse ja koolieelse lasteasutuse seadusega ning arengukava avaldamist lasteaia veebilehel. Teiseks nõudis ministeerium maksuvõla puudumise tõendamist.

Väikese Karu assistendi Signe Rosenthali kinnitusel sai ministeeriumi kriitika järgi korda tehtud arengukava lasteaia kodulehele üles juba 6. novembril. Maksu- ja tolliametiga sõlmis Väike Karu maksuvõla ajatamise kokkuleppe, mis on tagatud 165 212-eurose pandiga ning näeb ette võla täielikku tasumist hiljemalt 2015. aasta 15. oktoobriks.

Maksude ajatamise korral väljastab maksu- ja tolliamet maksuvõla puudumise tõendi võlglasele hoolimata sellest, et tegelikult on võlg ikka üleval.

Ministeeriumi kolmas kõrvaltingimus on, et kuu jooksul koolitusloa jõustumisest tuleb Väikese Karu lasteaiarühmade arengukava kooskõlastada lasteaia nõukoguga, mis sarnaneb linnalasteaia hoolekoguga, ning lasteaia pedagoogilise nõukoguga, mis koosneb kõigist lasteaia õpetajatest.

Rosenthali sõnul on arengukava pedagoogilises nõukogus käinud ja läheb lasteaia nõukokku 25. novembril.

Tartu linnavalitsuse haridusosakonna kinnitusel on linn valmis maksma Väikesele Karule kuni 5000-eurost lisatoetust kuus ka tagasiulatuvalt alates 6. novembrist, kui saab haridusministeeriumilt kinnituse, et koolitusloa kõrvatingimused on ka ministeeriumi arvates täidetud.

Lisaks tahab linn lasteaiapidajalt tõendeid, et maksuameti kõrval pole Väikest Karu kägistamas võlgnevused kellelegi teisele.

«Tahame täpset ja täielikku ülevaadet kõikidest nende kohustustest, et meil oleks selge pilt, et Väike Karu elab kujunenud raske perioodi üle,» ütles Tartu linna haridusosakonna juhataja Riho Raave.

Ikka kokkuleppe ootel

Seitse Väikese Karu rühma Tähe tänavas jätkavad esialgu lastehoiuna. Neile rühmadele laieneks Marko Silma sõnul lasteaia koolitusluba hetkest, kui õnnestuks muuta Tähe 98 ruumide kasutusotstarve äripindadest koolieelse lasteasutuse pindadeks.

See eeldaks kokkulepet kinnistunaabritega kõrvalasuvast kortermajast, kes on peljanud näiteks parkimiskoormuse kasvu ning oma kinnisvara väärtuse langust. Lepe tähendaks Väikesele Karule veel umbes 7000 eurot linna lisatoetust kuus.

«Ruumide kasutusotstarbe muutmine seisab endiselt kaheksa korteriomaniku nõusoleku taga,» sedastas Silm.

Kõikide Väikese Karu aia- ja hoiukohtade tasu on praegu 64 eurot kuus. Sellele lisandub toiduraha üle 48 euro, mis teeb lapsevanemate kuukuluks 112 eurot. Linnalasteaedades tuleb vanemail maksta alla 70 euro kuus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles