Tartu sillad lähevad sügisel lukku

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabadussild.
Vabadussild. Foto: Andres Ehrenpreis

Politsei- ja piirivalveameti, Lõuna-Eesti päästekeskuse, kaitseliidu ja mitme teise Tartu asutuse esindajad said kokku ning vaatasid läbi ühisõppuse «Sillad lukku» sündmuste käigu arvutisimulatsiooni.


Õppuse käigus pannakse laupäeval, 9. oktoobril pooleks tunniks (kell 10–10.30) kinni autoliiklus kõigil Tartu sildadel.

Jalakäijad pääsevad teisele kaldale, sõidukitest saavad üle jõe vajaduse korral ainult kiirabi ja tuletõrje, rääkis õppuse kaitseliidu-poolne teavitusjuht kapten Ivar Jõesaar.

Rünnatakse üht silda

Kriisiharjutuse stsenaariumi järgi on olemas info, et ühel Tartu sildadest plaanivad pahategijad rünnakut, mis peaks juhtima politsei tähelepanu eemale ühelt teiselt samal ajal linnas toimuvalt aktsioonilt.

Milline oht täpselt ähvardab ning millisel sillal, ei ole stsenaariumi kohaselt teada. Turvalisuse tagamiseks peatataksegi liiklus kõigil jõge ületavatel sildadel ning päästeametnikud asuvad ohuallikat otsima.

«Saame kindlust, et erinevad riiklikud ametkonnad, mis tegutsevad Tartu linnas, on koostööd harjutanud ja saavad seda teha sellisena, et see linnakodaniku turvatunnet suurendab,» ütles abilinnapea Margus Hanson, lisades, et kuigi pooletunnine liiklusseisak on linlastele tülikas, oleks koordineerimata tegevus tõelises ohuolukorras palju tülikam.

«Võime paberi peal küll plaane välja mõelda, aga seda, kui kaua miski näiteks aega võtab, saab teada alles reaalses olukorras,» sõnas kap­ten Jõesaar.

Põhjalik teavitus

Lõuna-Eesti päästekeskuse avalike suhete büroo juhataja Evelin Uibokand ütles, et kindlasti on plaanis linlasi enne õppust väga põhjalikult teavitada, et need, kes näiteks Annelinnast kella peale bussi peale lähevad, varem jõest üle sõidaksid.

Kapten Ivar Jõesaar lisas, et õppuse õnnestumiseks ei ole vaja kilomeetritesse venivat autodesaba sildade juures, neile on harjutamisest kasu ka siis, kui linlased teavitusi kuulda võtavad ja oma käike õppuse järgi pool tundi nihutavad.

Selline kellaaeg ja nädalapäev sai valitud just selleks, et linnarahvast võimalikult vähe häirida, sõnas ta.

Harjutuse tegevusse on kaasatud lisaks politseile, päästeametile ja kaitseliidu Tartu malevale ka Tartu linnavalitsus, Tartu kiirabi, Tartu vangla, Kaitseväe Ühendatud Õppeasutused, Tartu Veevärk, G4S, piirkondlik kriisikomisjon ja teised organisatsioonid.

Pärast õppuse lõppu ning sildade avamist näitavad erinevad jõustruktuurid linnarahvale oma tehnikat ning pakutakse sõdurisuppi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles