Õpingud rõõmustavad muserdatud meelt

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tööotsijad Triinu Koidu (vasakult), Anne-Mai Männisalu ja Siret Männisalu uurivad Johannes Mihkelsoni Keskuse koolitusruumis, millist tarkust õpetajad tahvlile on pannud.
Tööotsijad Triinu Koidu (vasakult), Anne-Mai Männisalu ja Siret Männisalu uurivad Johannes Mihkelsoni Keskuse koolitusruumis, millist tarkust õpetajad tahvlile on pannud. Foto: Sille Annuk

Johannes Mihkelsoni Keskuse koolitus muudab mahalöödud pilkudega töötud tahtmist täis professionaalseteks tööotsijateks.


Kunagine Eesti Posti klienditeenindaja Triinu Koidu on juba aasta otsa elulookirjeldusi laiali saatnud, aga ei ole kordagi isegi tööintervjuule pääsenud.

Samuti aasta tagasi alustas töökuulutuste kammimist ja CVde saatmist Siret Männisalu, kes töötas viimati kolm aastat tagasi õmblejana ja oli seejärel lapsega kodus. Ka tema otsingud on siiani tulutud.

Eelmisel nädalal alustasid mõlemad Johannes Mihkelsoni Keskuse (JMK) tööotsijakoolitusega ning on nüüd tuleviku suhtes palju optimistlikumad.

Masendus eemale

JMK kursuste eesmärk on ette valmistada tööturule sisenemiseks riskirühma töötuid ja mitteaktiivseid inimesi – neid, kes on kõige kauem tööelust eemal olnud.

Seesuguseid kursusi on JMK teinud varemgi, nüüd saadi uute rühmade koolitamiseks kolm miljonit krooni euroraha, lisaks kolmesaja tuhande kroonine omaosalus, mis kogunes Tartu linna ja teiste partneromavalitsuste toel.

Ametioskusi JMK ei õpeta, vaid koolitab naljaga öeldes professionaalseid tööotsijaid. Keskuse projektijuhi Pilleriin Kägo sõnul on eesmärgiks aidata leida iseendas tahe ja jõuda selgusele, kuidas edasi liikuda. 

«Alguses oli seda tüüpi koolitusele vastuseisu, sest mõeldi, et tuleb õppida ametit ja kui töökohta pole, polegi mõtet õppida,» ütles koolitaja Lea Taul, kelle juhendada on psühholoogiline tugi tööotsingutel.

Töötukassa teenusejuht Karin Andre ütles, et töökohti on praegu vähe, aga ka ametikoolitused neid kahjuks juurde ei too. Sellepärast on tema sõnul väga oodatud võimalused, kus turgutatakse inimeste mõttemaailma, et pikaajaline töötus ei masendaks.

«Mina sain juurde tohutult enesekindlust ja tundus, et see oli tähtis ka teistele,» märkis märtsis JMK koolitust alustanud keskkonnakaitse magister Helen Liiva, kes pärast kooli lõpetamist tööd leidnud polegi.

«Kõik tulevad muudkui ih-ih-hii ja ah-ah-haa ja on nii õnnelikud,» kiitis Anne-Mai Männisalu koolituse meeleolu. Esimesel päeval olevat pilt olnud hoopis teine – alguses istusid koolitatavad mahalöödud silmi ning keegi eriti ei rääkinud.

Tartus ainulaadne

Tartu ja Tartumaa töötukassa juhataja Jane Väli, kes varem ka ise Johannes Mihkelsoni Keskuses ametis oli, ütles, et selliseid kursusi, kus pannakse rõhku just töötute toimetuleku psühholoogilisele poolele, Tartus tema teada rohkem ei ole.

Lisaks õpetatakse JMK kursusel esmapilgul väga elementaarsena tunduvat: CV koostamist, tööintervjuul käitumist, arvutioskust ja muud sellist. Neile aga, kes kaua kodus olnud, võivad sellised asjad väga olulised olla, sõnas Kägo.

«Ma üldse ei imesta, et ma varem tööle ei saanud, mu CV oli tegelikult nii õudne!» ütles Siret Männisalu, olles koos Kägoga oma elulookirjelduse üle vaadanud.

«Eriti vanemad inimesed ei olegi kunagi pidanud CVd koostama, samuti pole paljud koolitusele tulijad kunagi arvutit puutunudki,» ütles Pilleriin Kägo.

Tööotsijakoolitus

• Korraldab Johannes Mihkelsoni Keskus.

• Kestus 120 tundi.

• Plaanis koolitada 2012. aastani 140 tööotsijat.

• Osalemine tasuta, sõidukulud kompenseeritakse ning pakutakse lõunat.

• Esimesed sellised koolitused olid 2001. aastal.

• Seni on koolitatud peamiselt Tartu linna inimesi, nüüd oodatakse ka tööotsijaid maakonnast.

• Töö otsimisel vajalikke teadmisi saab ka töötukassa infotubades konsultantidelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles