Korvpallinaiskond arenes märgatavalt

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peatreener Kaire Asi ja abitreener Toomas Liivak juhendavad naiskonda tandemina teist aastat. Tänavu alustati ettevalmistust varem ja kevadega võrreldes on arengusammu teinud kõik mängijad.
Peatreener Kaire Asi ja abitreener Toomas Liivak juhendavad naiskonda tandemina teist aastat. Tänavu alustati ettevalmistust varem ja kevadega võrreldes on arengusammu teinud kõik mängijad. Foto: Argo Luigas

Tartu ülikooli korvpallinaiskond on juba peale kuut Eesti-Läti ühisliiga mängu ületanud oma eelmise hooaja tulemuse. Kolm võitu ja kolm kaotust annavad kokku üheksa punkti ja seitsmenda koha põhiturniiri tabelis.

Naiskonna peatreener Kaire Asi on arenguga rahul, aga arvas, et mõnigi kord oleks võinud veel paremat mängu näidata. Samas märkis ta, et ju ei olnud tiim selleks veel valmis. Asi rääkis, et sel hooajal alustati ettevalmistust varem ja kevadega võrreldes on arengusammu teinud kõik mängijad.

«Näen arengut nii tehnikas, taktika mõistmises kui ka mängulugemises, lisaks üritame pidevalt üldfüüsilist taset hoida,» seletas ta.

Siiani on tartlannad alla jäänud vaid tabelijuhtidele. Hooaja esimese mängu võitis Ec­lex/1182 seisuga 100:37, SK Csis võitis 92:38 ja Auden­tese SG /noortekoondis 72:64.

Seisuga 63:54 olid tartlannad aga üle Riia TTT juunioridest ja avasid nii võiduarve. AmEst Rapla üle saadi napp 70:68 võit võõrsil. Läinud pühapäeval alistas tiim kodusaalis seisuga 71:54 lätlaste Kolibri / 47.vsk, kes asub tabeli viimasel, 13. kohal. Nele Laurimaa tõi TÜ-le 24 punkti, Agnes Kask lisas 13 silma.

Karikavõistluste esimeses veerandfinaalis olid tartlannad 70:41 üle Rapla naiskonnast, korduskohtumine peetakse neljapäeval, 28. novembril Raplas.

Vastupanu liidritele

Sel hooajal liitus naiskonnaga kaks mängijat, kellel mõlemal on treeneri sõnul suur potentsiaal. Varem Tallinna ülikooli naiskonnas mänginud Nele Laurimaa tuli ülikoolilinna õpingute tõttu. Põlvevigastusest taastuv Liis Kullamaa ongi Tartust pärit ja noorteklassis Tartu Kalevis mänginud, kuid õppis vahepealsetel aastatel Audentese spordigümnaasiumis ja mängis sealses naiskonnas.

Kuigi mullusega võrreldes on naiskond kasvanud ja kogemusi kogunud, nimetas Asi neid nooreks võistkonnaks, sest valdav osa mängijaist õpib ülikoolis esimesel või teisel kursusel, paar mängijat on ka alles A-klassi vanuses.

Konkreetse kohaga seotud eesmärke naiskonnal ei ole. Asi selgitas, et kuue hulka jõudmine oleks ideaalne, kuid olulisem on mängida järjest paremini ja osutada rohkem vastupanu ka tugevamatele naiskondadele. Kohe hooaja alguses tabeli tipus olevate klubidega kohtumine ja suured kaotused valmistasid  küll pettumuse, kuid see-eest suudeti end järgmiste vastaste vastu juba maksma panna.

Pühapäeval võõrustavad tartlannad kodusaalis Vega 1 / Lie­pja naiskonda, kes on praegu sammu võrra allpool, kaheksandal kohal. «See mäng näitab palju, sest eelmisel hooajal kaotasime neile suurelt, kuid nüüd peaks juba vastu saama küll,» rääkis Asi. Teisipäeval, 3. detsembril võõrustatakse Tallinna ülikooli naiskonda, sama nädala pühapäeval, 8. detsembril sõidab külla RSU/Merks.

Järelkasv tuleb lainetena

Eesti-Läti ühisliiga põhiturniiri tabelis paiknevad naaberriikide naiskonnad vaheldumisi, kuid lõunanaabrite naistekorvpalli peab Asi siiski paremas seisus olevaks.

Põhjuseid nimetas ta mitu: juba Läti rahvaarv on suurem, mistõttu on ka naiskondi rohkem; töötab ka üle kümne tiimiga madalam liiga; naiste korvpall on Lätis palju populaarsem ja seal on traditsioon pausideta vastu pidanud. Asi sõnas, et eestlased üritavad ja ponnistavad kõvasti, et väärikat vastupanu osutada.

Korvpallinaistele on Asi sõnul järelkasv täitsa olemas ja Tartu Kalevi noortetöö on ka üsna tulemuslik. Näiteks mängivad Kalevist sirgunud 16-aastane Kadri Uiga ja 17-aastane Doris Park praegu juba naiskonna ridades ja kuuluvad omavanuste rahvuskoondisesse.

«Nüüd mõned aastad on hõredamad, kuid kolme kuni viie aasta pärast saavad naiskonnas oma panuse anda juba aastatel 1999–2001 sündinud tüdrukud, keda on päris tublisti,» ütles Asi. Ta avaldas lootust, et edaspidi kulgeb naiste korvpallitraditsioon pausideta.


Ühisliiga põhiturniir

  1. Riia TTT (5 mängu / 5 võitu)

  2. Eclex/1182 (10/9)

  3. SK Csis (6/5)

  4. Audentese SG / noortekoondis (9/7)

  5. RSU/Merks (6/4)

  6. KK Tallinna ülikool (7/4)

  7. Tartu ülikool (6/3)

  8. Vega 1 / Liepaja (7/3)

  9. LU (6/2)

10. Läti TU16 (5/1)

11. AmEst Rapla (8/1)

12. Riia TTT juuniorid (6/0)

13. Kolibri / 47. vsk (7/0)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles