Lütseumi lavale astusid Hercule Poirot ja Marie Curie

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katrin Riso ja Loviisa Lilles Descartes’i lütseumi 9.b klassist vestlesid laval morbiidsetel teemadel.
Katrin Riso ja Loviisa Lilles Descartes’i lütseumi 9.b klassist vestlesid laval morbiidsetel teemadel. Foto: Kristjan Teedema

Descartes’i lütseumi lavale tulid eile näidendid, luuletused, laulud ning isegi poolteaduslikud ettekanded, näiteks Marie Curiest või šokolaadist. Ühiseks nimetajaks oli kõigil prantsuse keel.

Prantsuse keele võistlus on koolis juba pikk traditsioon ja tänavu oli teema kuulsad prantslased.

Ilmselt kõige nutikamat teed läksid Descartes’i lütseumi 6.-7. klassi tüdrukud, kes otsustasid lavale tuua selle, mida nad kõige paremini tunnevad: iluvõimlemisvõistluse. Marian Roomet luges kokku, et võistkonnas oli neid üheksa ja viis tegelevad võimlemisega.

Kolm neidu kujutasid teemale vastavalt Prantsusmaa kuulsamaid iluvõimlejaid, kolm treenereid, lisaks olid veel jutustaja ja autasustamisel tähtsad ametnikud.

Jutustaja rollis üles astunud Janika Bužin ütles, et kogu oma teksti pani ta kokku ise ja aega võttis see ainult 15 minuti ringis. «Me oleme võistlustel nii palju kuulnud, mida öeldakse,» seletas ta. Teised tüdrukud noogutasid kaasa: sama juttu räägitakse prantsuse keeles tõesti nii sageli, et see on kõigile pähe jäänud.

Et asja pisut keerukamaks teha, lauldi lõpuks ka Prantsuse hümni, mille ajal rahvas saalis seisis kombekalt püsti.

Sada osalejat

Juba aastaid võistlust korraldanud õpetaja Elle Reisenbuk rääkis, et kahjuks ei tulnud tänavu Viljandi ja Pärnu õpilased, kes muidu on ikka käinud. Viljandis on prantsuse keel muutunud vabaaineks ja Pärnu õpetaja võhma on võtnud sealne koolireform.

Tartlased olid aga kenasti kohal. Enamik võistlejatest tuli oma majast, kuid osalesid ka Miina Härma, Tamme ja Hugo Treffneri gümnaasiumi õpilased. Lapsi käis laval pisut üle saja, põhikooliastmes oli etteasteid 12, gümnaasiumiastmes viis.

Žüriiliige Tanel Lepsoo, kes on ise lütseumis õppinud ja õpetanud ning nüüd on ülikoolis germaani, romaani ja slaavi filoloogia instituudi juhataja, rääkis, et igast etteastest sai välja tuua midagi head.

Lepsoo sõnul oli väga positiivne, et lapsed ja juhendajad ei olnud võtnud endale liiga keerulisi ülesandeid ning tekst vastas nende tasemele. «Rõõm on sellest, et meelelahutus ja õppetöö ei ole üksteist välistanud,» rääkis ta.

Žürii otsustas põhikooli osas tunnistada parimaks lütseumi kuuenda klassi õpilaste «Hercule Poirot – le meurtre de la tante». Näidendi Agatha

Christie tuntud detektiivist kirjutasid lapsed ise ning Lepsoo ütles, et seda oli ka tunda: tekst oli neil selge ja suupärane.

Gümnaasiumiastmes võitis «L’ascenseur», mille puhul on eriline see, et kõik kuus osalist on Descartes’i lütseumi vilistlased ning õpivad nüüd juba teistes koolides.

Võistlus jätkub

Et järgmisest õppeaastast on Descartes’i lütseum põhikool, pole teada, mis kujul võistlus jätkub.

Reisenbuk ütles, et noorematele õpilastele tehakse seda kindlasti edasi, aga gümnasistide puhul peab veel mõtlema. «Tahaks kindlasti neid ka kaasata, aga eks näis, kas nad tahavad tulla,» arvas ta.

Descartes´i lütseum

• Asutati 1982. aastal Tartu 15. keskkoolina, 1996. aastal võeti nimi Prantsuse filosoofi René Descartes’i järgi.

• Varem õpetati prantsuse keelt esimese võõrkeelena, nüüd õpetatakse seda alates 4. klassist.

• Praegune gümnaasium jätkab järgmisest õppeaastast põhikoolina.


Selle loo valmimist saatis töövari Kadi Lang Hugo Treffneri gümnaasiumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles