Miks võeti Kaarel Tarand ERMi tööle ilma konkursita?

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Lukas
Tõnis Lukas Foto: Postimees.ee

Kaks nädalat on olnud Eesti Rahva Muuseumi avalike ja välissuhete talituse juhataja endine kultuurilehe Sirp peatoimetaja Kaarel Tarand. Kas selle ametikoha täitmiseks oli ka avalik konkurss?

Vastab Tõnis Lukas, Eesti Rahva Muuseumi direktor:

Ei olnud.

Miks konkurssi ei korraldatud?

Sellisel ametikohal töötamiseks on vaja mitmekülgset profiili ja ma leidsin, et Kaarel Tarandil on selline profiil olemas. Tema kasuks rääkis tema kompetentsus erinevates valdkondades, sealhulgas mulle vajalik kompetentsus avalikes ja välissuhetes.

Lisaks avalikele suhetele ja välissuhetele on Kaarel Tarandi ülesanne Eesti Rahva Muuseumi kirjastuse ülesehitamine.

Meil on päris suur kirjastamise maht ja tema on selles valdkonnas piisavalt kogenud. Teadsin, et Kaarel Tarandi aeg Sirbis saab sügisel otsa. Rääkisin temaga tegelikult juba kevadel.

Tegemist pole ametikohaga, mille täitmiseks peaks konkursi tegema. Sellisel tasemel kantselei struktuuri kuuluvate inimeste leidmiseks pole Eesti Rahva Muuseumis ka kunagi varem konkursse tehtud.

Järelikult oleks hoopis konkursi tegemine selle ametikoha täitmiseks olnud eriline?

See oleks olnud äärmiselt eriline.

Eesti Rahva Muuseumis oli ennegi ametis kommunikatsioonispetsialist. Miks oli tarvis veel üht avalike suhete korraldajat?

Ametis oli tõesti üks inimene, aga avalike suhete talituse struktuuris on olnud kaks ametikohta juba terve aasta, mille jooksul mina olen muuseumi juhtinud.

Eesti Rahva Muuseumi palgafondi seis ei lubanud seda ametikohta kohe täita. Meil tuli teha pingutusi: hoidagi mõned töökohad kauem tühjad ja ma ka koondasin paar inimest käesoleva aasta jooksul, et saaks palgafondiga seisu, milles saaks rahulikult aasta lõpetada.

Avalike ja välissuhete talituse juhataja ametikohta polnud võimalik täita enne, kui nüüd aasta lõpus.

Palun parandage mind, kui eksin: nii teie kui Kaarel Tarand kuulute Eesti Üliõpilaste Seltsi.

Jah, oleme mõlemad Eesti Üliõpilaste Seltsi liikmed. Minu ümber on palju toredaid inimesi, kes kuuluvad paljudesse teistessegi organisatsioonidesse.

Kas see koht pole algusest peale tehtud Kaarel Tarandile?

Ei. Mulle oli oluline, et saaks lüüa kaks kärbest ühe hoobiga, sest me ei saa võtta iga funktsiooni peale eraldi inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles