Linn valmistub talveks

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravila tänava ja Viljandi maantee äärsed tuisutõkked peaksid takistama Maarjamõisa väljalt tuisulume jõudmist teele.
Ravila tänava ja Viljandi maantee äärsed tuisutõkked peaksid takistama Maarjamõisa väljalt tuisulume jõudmist teele. Foto: Kristjan Teedema

Talvise teehoolduse kergendamiseks kasutab Tartu linn tänavu teist aastat järjest lagedamate alade ääres tuisutõkkevõrke. Teehooldusfirmade kinnitusel ollakse talve saabumiseks valmis.

Linnapuhastuse peaspetsialisti Madis Tammeoru sõnul paigaldati tänavu tuisutõkkevõrke üle kahe kilomeetri. Tõkkeid pandi eelkõige lagedamate alade äärde, kus teed kipuvad talvel kinni tuiskama.

Tuisutõkkeid on pandud näiteks Sanatooriumi, Ravila ja Raudtee tänava äärde ning Viljandi maantee kõrvale. Samuti Ringtee juurde ning Tuvi tänava äärde. Need on Tammeoru sõnul tuisualtid kohad ja tõkked kergendavad teehooldust. «Võrk tekitab paarkümmend meetrit enne teed põllu peale tuisuvalli ja kinnituiskamist põhjustav lumi ei jõua teele,» selgitas Tammeorg.

«Praktika näitab, et efekt on päris suur,» ütles Tammeorg. Ta märkis, et lumerohkel ajal on mõnel pool tulnud teid tuisu ajal puhtaks lükata lausa risti tänavaga.

Suuri uuendusi tänavune talv tänavahoolduses aga Tammeoru sõnul kaasa ei too. «Lepingulised partnerid on valmis. Tehnika on üle vaadatud ning 1. novembrist on kõik valvel,» sõnas Tammeorg. Ta tuletas autoomanikele meelde, et kauaks tänavale jäetud autod segavad hooldust.

Krundiomanike töö

Samuti meenutas Tammeorg, et kõnniteede puhastamine on endiselt krundiomanike ülesanne ning see ei kao ilmselt ka tulevikus. Küll aga jätkavad linna lepingupartne-

rid Kemmerling ja Eesti Keskkonnateenused bussipeatuste hooldust.

«Meist hulga rikkamad maad leiavad, et selline süsteem on mõistlikum. Igasugune tellimine saaks olema sellele samale inimesele palju kallim, sest maksuraha tuleb ikkagi inimestelt endilt kokku korjata,» selgitas Tammeorg. Ta lisas, et kõnniteid on väga palju ning nende puhastamine on suures osas käsitsitöö.

Uues koalitsioonilepingus on siiski kirjas, et kõnniteede paremaks talviseks hoolduseks korraldab linn riigihanke, mis annab majaomanikele ja korteriühistutele võimaluse mugavalt tellida kõnniteede puhastust.

Abilinnapea Raimond Tamme sõnul on kõnniteede hooldamise ebaühtlane kvaliteet valmistanud üsna palju peavalu. «Sisuliselt tähendab see seda, et hanke tulemusena selguvad ühikhinnad, millega on soovijatel võimalik seda tööd osta,» selgitas Tamm. Uudne võimalus tekiks kõige varem järgmiseks talveks.

Hooldusfirmad ootel

Tartu idapiirkonna eest vastutava AS Eesti Keskkonnateenuste lõunapiirkonna juht Kalle Voogla ütles, et firma on talve tulekuks valmis. «Lammi tee ehituse ja valminud Idaringtee osaga lisanduvad teehooldusesse mõned uued nüansid, aga muidu oleme talveks valmis. Tehnika, sool, liiv ja mehed ootavad,» sõnas ta.

Samamoodi kinnitas valmisolekut AS Tänavapuhastuse Tartu osakonna juhataja Toomas Joost. Firmal on ootel neli suurt puisturit, kaks sahamasinat, seitse traktorit, rootormasin ning mõned väiksemad sõidukid kesklinna kõnniteede puhastamiseks.

Mõlema firma esindajad kinnitasid, et novembri suhteliselt soe ilm on firmadele andnud ka mõningast kokkuhoidu. «Kütust ja soola pole läinud, aga mehed on tööle võetud ja ootavad,» lausus Joost. Ta märkis, et talveks suurendab firma töötajate hulka.

Kalle Voogla sõnul võib juba praegu öelda, et soe ilm on firmale võitu toonud, aga teisalt on soe sügis mõjunud ka kahjulikult. «Tänavahoolduses on pehme sügis meid hoidnud, aga olemjäätmete poolel jällegi karistanud. Inimesed on kõik oma märjad ja rasked lehed prügi hulka pannud ja jäätmete erikaal on üleval. Summaarsena pole väga suurt võitu olnud,» rääkis ta.

Rahulikumat aega peaks praeguse ilmaprognoosi järgi teehooldajatele jätkuma veel paar nädalat. «Praegu on küll nii, et väga suurt talveohtu novembris veel ei näe. Kuu lõpus küll lubab külmaperioodi, aga detsembri algus peaks tulema jälle soojem. Aga keegi ei välista, et ilm pöördub,» rääkis Voogla.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles