Astronoome innustab ahhaa-elamus

Katre Tatrik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helle ja Jaak Jaanistele ulatas Salme kultuurikeskuses Eesti teaduse populariseerimise Tiiu Silla nimelise elutööpreemia akadeemik Enn Tõugu. Elutööpreemia võitja sai Stanislav Netchvolodovi skulptuuri «Möbiuse leht» ja 6500 eurot.
Helle ja Jaak Jaanistele ulatas Salme kultuurikeskuses Eesti teaduse populariseerimise Tiiu Silla nimelise elutööpreemia akadeemik Enn Tõugu. Elutööpreemia võitja sai Stanislav Netchvolodovi skulptuuri «Möbiuse leht» ja 6500 eurot. Foto: Toomas Tatar

Reedel pälvisid tartlastest astronoomid Helle ja Jaak Jaaniste teaduse populariseerimise eest tänavuse Tiiu Silla nimelise elutööpreemia.

«Et see on Tiiu Silla nimeline, teeb see auhinna meie jaoks eriti eriliseks. Tiiu oli erakordselt hoolitsev kõigi kolleegide ja sõprade vastu,» rääkisid Helle ja Jaak Jaaniste pärast elutööpreemia vastuvõtmist.

Kui möödunud aastal lahkunud Tiiu Silda teatakse Ahhaa teaduskeskuse emana, siis Helle Jaanistet keskuse ristiemana. Nimelt pani Helle Jaaniste Tiiu Silla «viiendale lapsele», Ahhaa teaduskeskusele nime.

«Ma ju spikerdasin,» lausus Helle Jaaniste tagasihoidlikult. «Soomlased spikerdasid Kreekast ja kuna see oli juba siia lähedale toodud, spikerdasin mina neilt. Heureka – see ju tähendab: ahhaa, ma sain aru, ahhaa, nii lihtne see ongi.»

Tiiu ja Helle sportisid koos

Helle ja Jaak Jaaniste said Tiiu Silla nimelise elutööpreemia pikaaegse astronoomia populariseerimise eest. Abikaasad on kokku astronoomiat tutvustanud juba 60 aastat – Jaak nelikümmend, Helle kakskümmend.

Helle oli üks esimesi inimesi, kelle Tiiu Sild teaduskeskuse meeskonda kutsus, ja on nüüd keskuse üks staažikamaid töötajaid. Jaak on üks kolmest Ahhaa keskuse rajamise mõtte algatanud füüsikust.

Jaanisted ütlesid, et Tiiu Sild oli neile pigem sõber kui lihtsalt kolleeg. Raadil elasid pered lähestikku ja vahel leidsid Tiiu ja Helle aega ka koos kepikõndimiseks.

Ahhaa keskuse ekspositsioonimeistri Raivo Uustare sõnul on Jaanistete panus teaduse ja astronoomia populariseerimisse tohutu, ent tema sõnul on nad väga tagasihoidlikud inimesed. «Tiiu Sild rääkis alati, et ärge te Hellet ja Jaaku unustage,» meenutas Uustare.

Seda, et Jaanisted, eriti aga Helle, tagasihoidlikud on, kinnitavad mitmed nende kolleegid ja tuttavad. Kuid kumbki abikaasadest polevat suu peale kukkunud.

«Mine kuu peale!» olevat Helle üks armastatumaid väljendeid. «Tema suust kõlab see aga eriti koomiliselt,» rääkis Ahhaa projektijuht Irina Orekhova. Viimati saatis Helle Irinat kuu peale, kui viimane teda kiitma kippus.

Kord tulnud aga tähetorni vaatlusõhtule Kuud vaatlema üks napsitanud mees. «Kas te ufosid ka olete näinud,» küsinud too. Selle peale teinud Jaak kõneka pausi ja vastanud: ammu pole ma nii palju joonud.

Jaanisted on Tartu tähetorni alustalad alates 1990. aastate algusest. Nende käe all on kasvanud üles mitu põlvkonda astronoome. Nende juhtimisel on toimunud avalikud vaatlusõhtud ja astronoomiaringi avalikud loengud. Nende algatatud on ka astronoomiahuviliste iga-aastased kokkutulekud. Neist räägitakse kui uue planetaristide koolkonna rajajaist Eestis.

Pärast elutööpreemia vastuvõtmist ütles Helle Jaaniste, et neid innustab Jaaguga oma tööd tegema nii laste kui ka täiskasvanute tagasiside. «Kui nad tulevad ja imestavad, et ahhaa(!), Kuu on siis selline ja Saturn on nagu päris,» rääkis Helle Jaaniste.

Räägitakse, et 1994. aastal Jaanistete taasalustatud tähetorni vaatlusõhtutel ulatub nüüdki järjekord alati torni trepist alla. Jaanisted ise ütlevad, et seda juhtub siiski harva.

«Aga kui peagi tulev komeet muutub piisavalt heledaks, et teda vaadelda, siis küllap on meil jälle saba uksest väljas,» lausus Helle Jaaniste.

Ligi kahekümne aasta jooksul on tähetornis taevalaotust vaatlemas käinud üle paari-kümne tuhande inimese.

Ene Ergma noris

Kuid mitte alati ei satu kõik astronoomiast vaimustusse.

Astrofüüsik ja riigikogu esimees Ene Ergma meenutab, et ülikoolis narris ta paadunud füüsikuna astronoome päris palju. Teiste seas noris ta ka Helle kallal, kellega nad koos veel kümmekonna tüdrukuga kuulsas Gagarini keldri ühiselamus tuba jagasid.

«Pidasin astronoomiat igavaks ja astronoome imelikeks. Olin täielik ülbik,» tunnistas Ergma, kelle sõnul oli norimine siiski sõbralik.

«Kui Helle oli astronoomia fänn nii-öelda lutist peale, siis mind hakkas see huvitama alles siis, kui mul aru pähe tuli,» lisas Ergma riigikogu reedese maratonistungi vaheajal.

Ergma sõnul ei ole nad Helle Jaanistega küll sõbrannad, ent tema tegemistel hoiab ta endiselt hoolega silma peal ja on väga rõõmus, et just Jaanisted elutööpreemia pälvisid.

Eesti teaduse populariseerimise auhinnaga tunnustatakse igal aastal parimaid avalikkusele teaduse tutvustajaid. Auhinda rahastab haridus- ja teadusministeerium ning seda annavad koostöös välja haridus- ja teadusministeerium, Eesti Teaduste Akadeemia ja Eesti Teadusagentuur.

2013. aasta parimad teaduse populariseerijad

• Helle ja Jaak Jaaniste

• Margus Maidla teadussaade «Kukkuv õun»

• Raadio 2 saade «Puust ja punaseks»

• «Teistmoodi füüsikaraamatu» autorid Kertu Saks ja Aare Baumer

• Raamatu «Higgsi bosoni lugu» autorid Andi Hektor ja Kristjan Kannike

• MTÜ Robootika

• Saaremaa ühisgümnaasiumi teaduskooliks kujundamine

• Saaremaa ühisgümnaasiumi õpetaja Indrek Peil

• Teadlane Ivo Juurvee

• Elektrit, elektroonikat ja robootikat tutvustav internetikeskkond «Skeemipesa»

• Tallinna ülikooli videosari «Ühe minuti loeng»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles