Mutionu mambo andis puhkpilliplaadile nime

Marju Himma-Kadakas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Trompetid, altsaksofonid, 1000 koopiat plaate, trummid ja «pilliõli» kandsid Popsid inimketis eile pärastlõunal Veski villast bussi, et Tallinna teele asuda.
Trompetid, altsaksofonid, 1000 koopiat plaate, trummid ja «pilliõli» kandsid Popsid inimketis eile pärastlõunal Veski villast bussi, et Tallinna teele asuda. Foto: Lauri Kulpsoo

Eile pärastlõunal pakkis puhkpilliorkester Popsid pillid kotti ja pani pealinna poole punuma, et seal teatrit teha, kontsert anda ning verivärskelt plaadile saanud Mutionu tantsu esitleda.


Põhja-Ameerikas elab lõbus näriline, kes kuulub goferlaste sugukonda. Ta kaevab endale tunneleid ja kanaleid ning ehitab maa-aluseid häärbereid. Tal on töntsakas keha, läikivmust karv ning õlgadeni rippuvad põsed.

Goferlaste ehk uuriklaste suguseltsi Eestis elav vanaonu on mutt, keda popsid ka hellitavalt uurikuks kutsuvad. Nüüdseks on Mutionu lisaks oma edevatele pidudele laulu sisse saanud ka oma tantsuga – Mutionu mamboga.

Mutionu tantsupidu

Popside dirigent Enno Tubli meenutas, et Popside laulja Sirje Vasmann tahtis hirmsasti võtta repertuaari lugu «Gopher Mambo». Selle pala on kuulsaks laulnud Peruu sopran Yma Sumac.

Puhkpilliorkestrile seadet tehes muutus aga eksootiline pala oma algupäraga sedavõrd huvitavaks, et peale partituuri tegemise tuli palaga kaasa terve edev taustalugu.

Pandi kogu lugu Popside muhedas esituses plaadile ning tagatipuks joonistati tantsu löövast mutist helikandja ümbrisele piltki. Plaadi nimeks sai muidugi mõista «Uurik».

Korraliku tantsupeo jagu mõnusaid fokstrotte, bugi-vugisid ning teisi jalakeerutuslugusid on plaadil kuraditosin. James Browni «I Feel Good!», «Tšaikovski boogie» ja «2001: kosmoseodüsseia» garanteerivad plaadi kuulajale popsilikult muheda emotsiooni.

Teatribänd

Viimastel nädalatel on Popsid harjutanud palu, mis ilmselt Popside plaadile kunagi ei mahu, kuid mida avalikkus saab juba täna kuulata Tallinnas, ühel mittepoliitilisel teatriettevõtmisel. Vastutasuks projektis kaasalöömise eest saavad Popsid plaadi esitluskontserdi anda NO-teatri black box’is. Esitluskontsert on Sakala 3 teatrimajas homme kell 16. 

Popsid kannab küll Tartu Ülikooli puhkpilliorkestri nime, kuid sinna kuuluvad nii Tartu Ülikooli kui maaülikooli pillimehed.

Et orkestri muusikute seas on vilistlasi, kes pealinna kolinud, harjutabki orkester kahes linnas korraga. Seetõttu on Popsid Tallinna sõidu ette võtnudki kolmepäevasena, et peale esinemiste ka üheskoos jäm­mimiseks aega jääks.   

Popsid

• Tartu Ülikooli akadeemiline puhkpilliorkester Popsid on asutatud 1974. aastal.

• Popsid on välja andnud kolm plaati: «Veerekese peal» (2003), «Lambist» (2007) ja «Uurik» (2010, pildil).

• Aastast 2006 on Popsid ka kaitseliidu Tartu maleva akadeemilise malevkonna orkester.

• 1974. a määrati orkestri dirigendiks Enno Tubli, kes juhatab seda praegugi. Tubli kõrval juhatab orkestrit abidirigent Sirje Vas­mann, kes on viimasel plaadil andnud osale lugudele ka lauluhääle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles