Tähe tänava füüsikahoone muutub hariduskeskuseks

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu ülikool müüs Tähe 4 hoone enampakkumisel 1,51 miljoni euroga osaühingule Tähe Maailm.
Tartu ülikool müüs Tähe 4 hoone enampakkumisel 1,51 miljoni euroga osaühingule Tähe Maailm. Foto: Kristjan Teedemaa

Tartu ülikooli korraldatud enampakkumise tulemusena ostab Tähe tänava endise füüsikahoone OÜ Tähe Maailm, kes soovib laiendada Tartu erakooli Tera.

Ülikooli kantsleri Andres Liinati sõnul allkirjastas müügikorralduseks loodud komisjon vastava otsuse teisipäeval ning esitas selle kinnitamiseks rektorile. Müügitingimuste järgi tuleb ostu-müügileping sõlmida hiljemalt 30 päeva jooksul pärast rektori korraldust.

Kaheetapilise enampakkumise esimeses voorus osales kolm pakkujat, kes kõik kvalifitseerusid ka teise vooru. Teises voorus tegi parima pakkumuse Tähe Maailm, mille omanikeringi kuuluvad Andrus Kuusmann ja Neinar Seli.

Liinati sõnul oli kahevooruline müügiprotsess taotluslik. «Keerukamate objektide puhul oleme kehtestanud päris konkreetsed ja karmid tingimused. Mida keerukam objekt, seda rohkem on «agasid»,» selgitas Liinat. Tema sõnul oli eesmärk saada võimalik parim hind ning et protsess oleks läbipaistev.

Ülikool rahul

Tähe Maailm pakkus ülikoolile hoone eest 1,51 miljonit eurot ning Liinati kinnitusel on ülikool tulemusega rahul.

Praegu on maja kõige suurem kasutaja TÜ füüsikainstituut, peale selle tegutseb seal ülikooli teaduskool ja on ka mõned rendipinnad. Hoones on pinda umbes 13 000 ruutmeetrit. Kantsleri sõnul on müüdud kinnisvara seis kehv, see vajab remonti.

Lepingu järgi peab ülikool hoonest välja kolima järgmise aasta augusti lõpuks. Seni makstakse uuele omanikule ruumide kasutamise eest renti. «See on tavapärane, et jääme pärast müüki veel mingiks ajaks hoonesse,» ütles Liinat.

Väljakolimist alustatakse tema sõnul ilmselt järgmise aasta kevadsuvel.

Suur hariduskeskus

OÜ Tähe Maailm juhatuse liige Andrus Kuusmann ütles, et hoone osteti laiendamaks Tartu erakooli. Kuusmann on ka MTÜ Tartu Erahariduse Edendamise Selts juhatuse liige, kellele kuulub füüsikahoone vasakus tiivas tegutsev Tartu erakool Tera.  

«Leidsime, et nii on kooli laienemine kõige lihtsam. Praegu on kooli olukord hea, aga paari-kolme aasta pärast on meil juba kitsas,» lausus Kuusmann. Koolile on vaja suuremat aula- ja võimlaruumi ning need oleks võimalik teha ostetud hoonesse.   

Uute omanike pikaajalisem eesmärk on aga kujundada majja suurem hariduskeskus, kus oleks võimalik tegutseda mitmesugustel haridusasutustel. «Olgu siis täiskasvanute koolituse või huviharidusega seoses. Midagi konkreetseid aga praegu veel ei ole,» lausus Kuusmann.

Ta lisas, et  üks võimalus on teha hoonesse gümnasistide õpilaskodu.

Erakooli tulevikuplaanide hulgas on ka gümnaasiumi loomine, kuid see sõltub sellest, milliseks kujuneb riigipoolne gümnaasiumide rahastamise mudel. «Tera ise ei muutu gümnaasiumiks, aga meie juurde võiks tekkida gümnaasium. Kindlasti me hoiame põhikooli ja gümnaasiumi lahus,» selgitas Kuusmann.

Maja vajab remonti

Enne erakooli laienemist või uute rentnike tulekut tuleb aga maja korda teha. «See hoone tuleb täielikult renoveerida,» sõnas Kuusmann. Ta lisas, et kuna maja on ehitatud füüsikahooneks, siis on kommunikatsiooniruumide osa ääretult suur.

Millal renoveerimisega pihta hakatakse, tuleneb erakooli otsustest. «See sõltub, milliseid ruume koolile vaja on. Teiseks sellest, kuidas jõutakse kokkuleppele teiste asutustega. Kõige varem saavad ehitustööd alata järgmise aasta sügisel,» pakkus Kuusmann.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles