Tartu linnapea välistas veevärgi müügi

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu linnapea Urmas Kruuse.
Tartu linnapea Urmas Kruuse. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Tartu linnapea Urmas Kruuse kiitis mullu 8,8 miljoni krooniga kasumisse jäänud Tartu Veevärki ja ütles, et tema isiklik seisukoht on, et ettevõtet müüa poleks mõistlik.


Milline on linnapea hinnang Tartu Veevärgi tegevusele?


Veevärk on aidanud Tartu elukeskkonda tublisti parandada ja suurendanud keskkonnasäästlikkust. Tunnustust väärib see, et ta täitis esimesena Eestis euronõuded, samuti see, et vee hind on hoitud madal ja üle poole sademeveest kogutakse lahkvoolsena. Kogu kasum suunatakse lahkvoolse kanalisatsiooni väljaehitamisele. Ka Emajõgi on seetõttu puhtam.

Kasum investeeritakse tagasi, see asi on paigas. Arvestades monopoolset seisundit, on veevärk käitunud väga kodaniku- ja ettevõtjakeskselt.

Sügisel andis veevärk signaali, et võib tekkida vajadus kaaluda vee hinna tõstmist, kuidas on seis praegu?

Veevärgil on juhtorganid nõukogu ja linnavalitsus kui üldkoosolek. Vee hinna tõusu ei ole neis käsitletud. Eks see edaspidi sõltub energiakandjate hinna tõusust, kaasa arvatud elektri hind. Veevärk ostab elektrit vabalt turult.

Vee hinna tõusu aastal 2010 ei ole me arutanud, aga tuleb olla paindlik ja loominguline, sest vee hind ei ole aastaid tõusnud ja on üks odavaimaid Eestis.

Kas võiks kunagi kõne alla tulla Tartu Veevärgi erastamine?

Ma ei näe selleks praegu ühtegi argumenti. Tartu Veevärk on efektiivsusnäitajatelt väga hea. Tallinnaga ei kannata siin võrrelda, Tallinnas on tegu röövkapitalismiga. Isiklik arvamus on, et Tartu Veevärgi erastamine ei oleks mõistlik.

Tartu Veevärgi kasum


• Kasum mullu 8,8 mln kr.



• Müügitulu oli üle 115 mln kr.



• Tegevuskulud 107 mln kr.



• Võrreldes 2008. a kärbiti tegevuskulusid 2,1%.



• Firmas on 91 töötajat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles