Kui vanaema on ema eest

Aime Jõgi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Niisugused on need lapselapse Kathriini pikad juuksed, mida Iraida Prokofjeval tuleb igal hommikul patsi seada. Tagaplaanil vanemad lapselapsed – kaksikud Merike ja Moonika.
Niisugused on need lapselapse Kathriini pikad juuksed, mida Iraida Prokofjeval tuleb igal hommikul patsi seada. Tagaplaanil vanemad lapselapsed – kaksikud Merike ja Moonika. Foto: Sille Annuk

Iraida Prokofjeva üks hommikusi töid on tütretütrele Kathriinile meetripikkuse patsi punumine. Pats tuleb põimida altpoolt – nii jääb see tihedalt kukla külge ega lagune päeva jooksul laiali.


Kathriin on 11-aastane, õpib Veeriku kooli kolmandas klassis ja valmistub parasjagu matemaatika tasemetööks. Kodutööd tehes kulub vanaema abi ära. Üldiselt läheb aga Kath­riinil koolis hästi – seni on kõik viied – ja vanaema on rahul.

Vanemad lapselapsed, Tartu tervishoiu kõrgkoolis teist aastat õendust õppivad kaksikud Moonika ja Merike tegid päev varem lastehaiguste eksamit. Neilgi läks hästi ja eile võisid nad vaba päeva nautida.

Meditsiin on selles peres moes. Vanaema Iraida Pro­kof­jeva on Maarjamõisas operatsioonijärgses ärkamistoas põetaja. Ning eilne 12-tunnine öövalve tuli tal ümber vahetada, et pääseda koos lastelastega Eesti Ettevõtlike Naiste Assotsiatsiooni Tartu klubi korraldatud vanaemade vastuvõtule, kuhu nad kõik kutsutud olid.

Peres on ka vanaisa Viktor Prokofjev, kel niisama jutustamiseks aega ei ole. Kodus meestetöid ju jätkub – aias vaja oksad saagida, õuepliit korda kohendada ja kasvuhoonet putitada, et öine külm tomatitaimi ära ei võtaks.

Perre kuuluvad veel vasikakõrgune peni Tupsik ja pikakarvaline kass Matilde.

Tütar Ameerikas

Tüdrukute ema on samuti meedik. Tema aga sõitis kaheksa aastat tagasi parema teenistuse pärast Ameerikasse. Aastane äraolek venis kaheaastaseks, siis kolmeaastaseks ning nüüd on ta otsustanud, et Eestisse tagasi enam ei tule.

Iraida Prokofjeva tunnistab, et algul nuttis ta telefonis suurest igatsusest iga kord, kui oma lapsega rääkis, ning tütar nuttis teisel pool vastu. Kuid nüüd ollakse otsusega leppinud.

Tüdrukud tunnistavad, et kuna nad varemgi elasid kõik koos selles samas majas ning vanaema valvas nende järele sel ajal, kui ema pikad päevad tööl oli, siis väga suurt muutust ema Ameerikasse minek nende ellu ei toonudki.

Oma vanaema peavad nad supervanaemaks, kel on helde süda, abivalmis meel ning kes on valmis endast kõik andma, kui vaid nemad end õnnelikena tunneksid.

Teistele vanaemadele, kes endale elus sama kohustuse on võtnud, ütleb Iraida Prokofjeva, et kui on raske, siis ega seal midagi muud aita – endal tuleb tugev olla.

Viis vanaema

Eile Tartu linnamuuseumis korraldatud vastuvõtul austasid Eesti Ettevõtlike Naiste Assotsiatsiooni Tartu klubi naised emadepäeva eel viit vaprat vanaema. Neist üks on koguni vanavanaema.

Sündmust kaunistasid kõned, muusika ja lilled ning ettevõtlike naiste enda kätega valmistatud suupisted. Kingitustena said vanaemad kaasa kinkekaardid, millega on neil nüüd asja nii ostukeskusesse, raamatukauplusesse kui piletilevisse.

Vaprad vanaemad

• Iraida Prokofjeva kasvatab 11-aastast Kathriin Voikat ning on juba suureks kasvatanud 21-aastased kaksikud – Merike ja Moonika Prokofjeva.

• Raissa Konjahhina kasvatab 10-aastast Julia Melderit.

• Jekaterina Jort kasvatab 16-aastast Kermo Teralit.

• Olga Toom kasvatab lapselapselast, kaheksa-aastast Andra Palu, ja hoolitseb ka tütre ehk Andra vanaema Ivi Palu eest.

• Eda Tamm on suureks kasvatanud praegu välismaal viibiva tütretütre Helena Parmase.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles