Vene kirjanikku piirasid fännid

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raamatukogu kohviku terrassil maalis teiste hulgas Margus Lokk.
Raamatukogu kohviku terrassil maalis teiste hulgas Margus Lokk. Foto: Margus Ansu

Kirjandusfestivali Pri­­ma Vista avamine eile Tartu Ülikooli raamatukogus täitis konverentsisaali nii, et kümmekond huvilist pidi isegi pingiridade kõrval seinte ääres seisma. Mullune festival algas siiski suuremas tunglemises.


Kui mulluse festivali suurkülaline, itaalia kirjanik ja õpetlane Umberto Eco saali sisenes, oli tema ümber suur rahvasumm. Ometi koges suurt heatahtlikku tähelepanu nüüd ka vene kirjanik, publitsist ja kirjandusteadlane Dmitri Bõkov.

Kui festivali peakorraldaja Ilona Smuškina, Tartu linnapea Urmas Kruuse ja festivali patroon Hannes Varblane olid avasõnad öelnud, esines Bõkov avaliku loenguga «Kirjandus kui nafta» ning vastas ka küsimustele.

Autogrammid

Enne järgmist üritust peetud vaheaega jagas vene kirjanik autogramme nii austajate märkmikesse kui ka äsja trükist ilmunud raamatusse «Mahakantud». Selle on tõlkinud Toomas Kall ning üllitanud Eesti Kirjanduse Selts ja MTÜ Kirjandusfestival Prima Vista.

Pärast vaheaega istus Bõkov raamatukogu kohviku Gaudeamus terrassil, mida kuldas päike, süütas piibus lõhnava tubaka ning vestles Tartu õpetlase Leonid Stolovitšiga.

Laudkonnast mõne meetri kaugusel maalisid Tartu Ülikooli maalimagistrandid riivatult rõivastatud modelli Sirje Arrast. Poseerimise vaheaegadel avas modell noodimapi ning esitas üsna täpselt ooperi- ja oratooriumiaariaid.

Et Prima Vista tänavune peateema on ellujäämise kunst, siis olid maalimagistrandid nõus jagama oma kogemusi noorte kunstnikena ellujäämisel. Niisugust huvi keegi siiski ei ilmutanud.

Täna ja homme

Prima Vista jätkub Tartus täna ja homme.

Festivali raamatulaat ülikooli raamatukogu ees ja sees on avatud täna kell 10–18 ja laupäeval kell 10–17. Linnaraamatukogu on korraldanud südalinna parki vabaõhuraamatukogu, mis on avatud täna kell 10–19. Festival lõpeb pühapäeval Põltsamaal.

Täna kavas

• Kl 14 Näituse 2 õppehoones Dmitri Bõkovi seminar «Õnnelaps Boriss Pasternak».

• Kl 16 pargiraamatukogus luulevõistluse Poetry Slam näidisesinemine.

• Kl 16–19 TÜ raamatukogus briti avangardmuusika ajakirja The Wire multimeediaettekanded.

• Kl 19 laulvad kirjanikud pargiraamatukogus.

Allikas: kirjandusfestival.tartu.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles