Tartu sai uue, suurema linnavalitsuse

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus linnavalitsus: abilinnapead Raimond Tamm (vasakult), Kajar Lember, Vladimir Šokman ja Jarno Laur, linnapea Urmas Kruuse ning abilinnapea Tiia Teppan.
Uus linnavalitsus: abilinnapead Raimond Tamm (vasakult), Kajar Lember, Vladimir Šokman ja Jarno Laur, linnapea Urmas Kruuse ning abilinnapea Tiia Teppan. Foto: Margus Ansu

Tartu linnapea Urmas Kruuse ametisse tagasi valimist ja uue linnavalitsuse kinnitamist saatis opositsiooni terav kriitika palgakulude kasvatamise üle ajal, mil linna eelarve on tuleval aastal hoopis kahanemas.

Juba kuus aastat linnapea ametit pidanud Urmas Kruusele ei seadnud volikogu eile järgmiseks neljaks aastaks Tartu linnapead valides vastu ühtki kandidaati. Tema poolt hääletas salajasel hääletusel 29 volinikku. Vastu oli neli.

Volikogu kinnitas ametisse ka viis abilinnapead, seega senisest ühe enam. Hariduse abilinnapeana jätkab Tiia Teppan (RE), kes sai 28 poolthäält, kuus oli vastu.

Linnamajanduse abilinnapea on nüüd Raimond Tamm (RE), teda toetas 31 volinikku, vastu oli neli. Tema seniste kohustuste hulka kuulunud linnaplaneerimist juhib endine Väätsa vallavanem Jarno Laur (SDE) – poolt 34, vastu kaks. Rahanduse abilinnapea on äsja riigikogust lahkunud Kajar Lember (SDE) – poolt 33 , vastu kaks. Sotsiaalvaldkonda naaseb juhtima Vladimir Šokman (KE), keda toetas 29 volinikku, vastu oli viis.

Palk tüliõunaks

Opositsiooni hulgas tekitas tõsist vastuseisu uue võimuliidu soov tõsta poliitikute tasusid.

Selle vastu algasid sõnavõtud juba fraktsioonide registreerimise ja nende juhtide hüvitiste määramise ajal. Sõna võttis IRLi kuuluv Rein Kilk, kes leidis, et volinikud võiksid töötada üldse tasu saamata. Mihhail Lotman (IRL) juhtis tähelepanu sellele, et eelarves ei ole hüvitise suurenemiseks raha ette nähtud ja ta tegi ettepaneku jääda senisele tasemele, mis on 192 eurot kuus.

Hääletusel jäid peale siiski koalitsiooni 29 häält – hüvitis on edasipidi 200 eurot kuus.

Veelgi teravamaks läks protest linnapeale senisest suurema palga määramise ajal. Koalitsiooni ettepanekul on uus kuupalk nüüd 3300 eurot.

Palga tõstmise vastu oli selge sõnaga nii Lotman kui ka sotside ridadesse kuuluv Marju Lauristin.

Lauristini sõnavõtt viis selleni, et sotside fraktsiooni juht Tõnu Ints pidi võtma võimuliidu moodustanud Reformierakonna, sotside ja Keskerakonna üksmeele kindlustamiseks lühikese vaheaja.

Kui aga volikogu esimees Aadu Must (KE) oli panemas hääletusele konkureerivat ettepanekut säilitada linnapeal senine palk ja küsis selle suurust Kruuselt, jäi linnapea vastuse võlgu: «Ma ei tea seda sendi pealt.»

Senine palk oli 3196 eurot kuus.

Koalitsiooni hääled siiski pidasid ja palga suurendamise poolt tuli 29 häält.

Teravalt suhtus opositsioon ka viienda abilinnapea palkamisse.

Suurem linnavalitsus

Lotman ütles, et IRLi fraktsioon on vastu sellele, et suurendada abilinnapeade arvu, sest selleks ei ole vajadust. Tema sõnul on valdkonnad samad, nagu enne, ainult Raimond Tamme senine töövaldkond on jagatud kaheks.

Lotman osundas, et seda võiks tõlgendada, nagu ei saanud Tamm oma valdkonnaga hästi hakkama ja selle väitega pole ta nõus.

«Uus koalitsioon rakendab vankrisse viiendat ratast,» arvas ta.

Ent ka abilinnapeade arvu suurendamise poolt hääletas 29 saadikut. Võimuliidu hääled pidasid.

Abilinnapeade uueks palgaks määras volikogu 3135 eurot senise 3036 asemel.
-------------------------------------------------------

Volikogu registreeris neli fraktsiooni

Reformierakonna fraktsiooni esimees on Mihkel Lees, aseesimees Valvo Semi­larski.

Keskerakonna fraktsiooni esimees on Olev Raju, aseesimees Artjom Suvorov.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsiooni esimees on Tõnu Ints, aseesimees Kadri Leetmaa.

Isamaa ja Res Publica Liidu fraktsiooni esimees on Jüri Kõre, aseesimees Toivo Maimets.

Volikogu määras ka komisjonide ja fraktsioonide esimeestele makstava hüvitise suuruse, mis on 200 eurot kuus. Varem oli selle suurus 192 eurot. (TPM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles