Haaslava meeskoor sai konkursil kõrge koha

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
B-kategooria võitjaks tuli Haaslava Meeskoor.
B-kategooria võitjaks tuli Haaslava Meeskoor. Foto: Mati Ringas

Eesti Meestelaulu Seltsi 25. sünnipäeva puhul Tallinna Tehnikaülikooli aulas peetud üle-eestilise meeskooride võistulaulmisega avaldati austust maestro Gustav Ernesaksale tema 105. sünniaastapäeva puhul.

Kolmes erinevas kategoorias osales 16 meeskoori, kes esitasid 10 - 15 minutilise kava, rääkis Eesti Meestelaulu Seltsi juhatuse esimees Arvi Karotam. Kohustusliku lauluna tuli A-kategoorias ette kanda Ester Mägi «Üks hetk», B-kategooria kohustuslik laul oli A. Kunileid / L. Koidula «Sind surmani» ja C-kategoorias K. A. Hermann / M. Veske «Ilus oled, isamaa».

Seekordset võistulaulmist hindas tuntud koorijuhtidest koosnenud kolmeliikmeline  rahvusvaheline žürii koosseisus Robert Sund Rootsist, Juha Holma Soomest ja Ivars Cinkuss Lätist. Parimad said autasuks diplomid ja rahalised preemiad.

A-kategoorias tuli võitjaks Tehnikaülikooli Akadeemiline Meeskoor, dirigendid Peeter Perens ja Siim Selis; B-kategoorias Haaslava Meeskoor, dirigent Kalev Lindal ja C-kategoorias Saaremaa Meeskoor SÜM, dirigendid Mari Ausmees ja Ester Soe.

Kuulajatele oli meeldivaks üllatuseks Tartu meeskooride kõrge kunstiline tase, lisas Karotam. Tartu Akadeemiline Meeskoor jäi A-kategoorias seekord napilt alla võitjaks tulnud Tehnikaülikooli Akadeemilisele meeskoorile. Suurt edasiminekut näitas, kuid sel korral jäi veel esikolmikust välja Eesti Maaülikooli meeskoor Gaudeamus Lauri Breede juhatusel.

Tubli etteaste tegi ka Tartu Meeskoor Akadeemiline Emajõgi, Laine Randjärve ja Karin Raamatu dirigeerimisel, kes saavutas B-kategoorias kolmanda koha.

Žürii esimees, kauaaegne Rootsi vanima ja kuulsaima meeskoori Orphei Drängar dirigent Robert Sund tõstis esile A-kategooria meeskooride kõrget kunstilist taset ja rahvusvahelisel tasemel võistulaulmise korraldust.

Ka maestro Kuno Areng nõustus žürii arvamusega, et meie tippmeeskoorid üllatasid oma hästi esitatud muusikaliste sõnumitega, mis tekitas hea kontakti lauljate ja kuulajate vahel. Samas rõhutas meie kogenuim koorijuht dirigentide väga head tööd kooride võistulaulmiseks ettevalmistamisel.

Esimene Eesti meeskooride võistulaulmine leidis aset 27. juunil 1936.aastal Tallinnas. Sellel osales neli meeskoori ja võitjaks tuli Tallinna Meestelaulu Seltsi meeskoor Gustav Ernesaksa juhatusel.

Eesti Meestelaulu Selts korraldab Eesti meeskooride võistulaulmisi iga viie aasta järel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles