Prokurör nõuab mõrvas süüdistatavale sarivägistajale eluaegset vangistust

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Algas kohtuprotsess Guntars Kaziksi (keskel) üle, keda süüdistatakse 17-aastase neiu vägistamises ja mõrvas. Esiplaanil kaitsja Aivar Kello. Taga Guntars Kaziks.
Algas kohtuprotsess Guntars Kaziksi (keskel) üle, keda süüdistatakse 17-aastase neiu vägistamises ja mõrvas. Esiplaanil kaitsja Aivar Kello. Taga Guntars Kaziks. Foto: Margus Ansu

Prokurör nõudis täna Tartu maakohtus kinnisel kohtuistungil sarivägistajale Guntar Kaziksile alaealise neiu vägistamise ja mõrva eest eluaegset vanglakaristust.

Lõuna ringkonnaprokurör Toomas Liiva palus tänasel kohtuvaidlusel Kaziksi (46) kaudsete tõendite alusel süüdi tunnistada vägistamises ja mõrvas ning mõista talle karistuseks eluaegne vangistus.

Esialgne vägistamissüüdistus oli Kaziksile esitatud alaealise vägistamises isikuna, kes on varem vägistamise toime pannud. Kohtuvaidluses taotles prokurör aga süüdistatava süüdi tunnistamist vägistamises isikuna, kes on vägistamise varem toime pannud ning prokuröri hinnangul ei leidnud kohtus tõendamist see, et Kaziks oleks kuritegu toime pannes olnud teadlik kannatanu alaealisusest.

Kaziksi kaitsja advokaat Aivar Kello palus kohtul oma kaitsealune õigeks mõista, kuna Kaziksi süüdistamine vägistamises ja mõrvas ei tugine ühelegi reaalsele tõendile. Ainuke fakt on tänase päeva seisuga see, et kannatanu on 15. veebruarist 2006. aastast kadunud.

Prokurör ei esitanud kaitsja hinnangul ühtegi tõendit selle kohta, mis on kannatanuga pärast seda kuupäeva juhtunud. Prokuröri esitatud kirjalikud materjalid ja tunnistajate ütlused ei tõenda kaitsja hinnangul süüdistatavale süükspandavate tegude toimepanemist kannatanu suhtes, vaid käsitlevad aega enne kannatanu kadumist.

Kaziks palus oma viimase sõna ettevalmistamiseks aega, mistõttu toimub viimase sõna ärakuulamine homme hommiku kinnisel kohtuistungil, pärast mida selgub kohtulahendi teatavakstegemise aeg.

Kaziksist süüdistatakse 2006. aasta veebruaris teadmata kadunuks jäänud 17-aastase neiu vägistamises ja mõrvas.

Süüdistuse järgi jäi neiu kadunuks, kui suundus õhtusel ajal Tartust bussiga Kaziksiga kokkulepitud kohta, et tutvuda viimase olematu 5-aastase lapsega, kes vajas töövälisel ajal väidetavalt lapsehoidjat.

Kohtus riiklikku süüdistust esindav Lõuna ringkonnaprokuratuuri ringkonnaprokurör Toomas Liiva rõhutas, et tulemas on juriidilises mõttes äärmiselt keeruline protsess. Prokuratuuri eesmärk on kohtule tõestada ilma kannatanu surnukeha leidmata, kaudsete süütõendite najal, et süüdistatav meelitas alaealise tütarlapse talvisel ajal enda poolt eelnevalt planeeritud kõrvalisse kohta, kus astus viimasega tahte vastaselt sugulisse vahekorda ning hiljem tappis kannatanu, et varjata toimepandud kuritegu.

Kaziks kannab praegu karistust vanglas teise kuriteo toimepanemise eest. Ta on varasemalt kriminaalkorras karistatud seitsmel korral, sealhulgas ka seksuaalkuritegude toimepanemise eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles