Uus labor uhkeldab tipptehnikaga

Katre Tatrik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu ülikooli ideelabori protokeskuse tehnikajuht Kalev Tarkpea näitas eile enne labori avamist elektroonika testimise ruumis Eesti ülikoolide suurimat termokaamerat (paremalt), trükkplaadifreesi ja laserlõikurit.
Tartu ülikooli ideelabori protokeskuse tehnikajuht Kalev Tarkpea näitas eile enne labori avamist elektroonika testimise ruumis Eesti ülikoolide suurimat termokaamerat (paremalt), trükkplaadifreesi ja laserlõikurit. Foto: Margus Ansu

Eile avas Tartu ülikooli ideelabor tehnoloogiainstituudi esimesel korrusel uudse elektroonikalabori. 150 000 eurot maksma läinud labor on mõeldud tudengite värskete ideede elluviimiseks ning õppe- ja ettevõtluskoostööks.

«Ja siis on meil siin veel pisike puutetundlik monitor,» lisas Lauri Mihkels, kui oli lõpetanud ideelabori protokeskuse värskes elektroonikalaboris maailma tippklassi kuuluvate elektroonika diagnostikaseadmete tutvustamise.

Mihkels on hea seisnud nende seadmete laborisse jõudmise eest.  

«Pisike,» muigas Mihkelsi vanem kolleeg, protokeskuse tehnikajuht Kalev Tarkpea 32-tollise puutetundliku ekraani ees seistes. «Ta (Mihkels – toim) aina kordab, et see on pisike.»

«Oleks ju võinud suurem olla,» torkas Mihkels.

Vana labori värskem variant

Tegelikult jääb kõnealune meeskonnatööd lihtsustav ekraan selles protokeskuse elektroonikamontaažiruumis peaaegu et märkamatuks. Ruumi viiel töölaual püüavad pilku hoopis jootejaam, täpsustoiteplokk, LCR-meeter, ostsilloskoop, signaaligeneraator ja teised nüüdisaegsed seadmed.

Need on maailmaklassi kuuluvad aparaadid, mida tudengid hakkavad kasutama oma lennukate ideede elluviimiseks. Innovaatilisi prototüüpe loovad nad koostöös ettevõtjatega.

Sedalaadi aparaate on Tartu ülikoolis varemgi kasutatud, ent mitte nii moodsaid. «Samalaadne labor on meil Tähe 4 füüsikainstituudis juba peaaegu kümme aastat. Ilma sellise laborita ei oleks võimalik Tartu ülikooli võistkondadel osaleda Robotexil,» ütles Tarkpea. «Kuid Tähe 4 olev labor on juba vananenud ja amortiseerunud. Siin aga on koos tehnika nüüdistase.»

Lisaks ideelabori meeskondadele on protokeskuse elektroonikalabor ka praktikabaasiks füüsika ja arvutiteaduse eriala tudengitele. «Seni ei ole praktikumides nii moodsat tehnikat kasutatud – uudne tehnika parandab kindlasti meie õppetöö kvaliteeti,» lisas Tarkpea.

Peale selle, et laborisse on ostetud EASi toel umbes 150 000 euro eest elektrooniliste pro-

totüüpide tegemiseks vajaminevaid seadmeid, on tööle võetud ka iraanlasest robootikadotsent. Gholamreza Anbarjafari ülesanne on aidata tudengitel oma töid publitseerida rahvusvahelistes teadusajakirjades.

Põhja-Küproselt Tartusse tulnud iraanlane kiitis labori kõrgetasemelist varustust ja viskas nalja, et ka keskuse vanad tahvlid on kirjutamiseks siiski väga head.  

Tehislihaste arendajad

Ideelabori juht Kalev Kaarna ütles, et esimeste seas asuvad uues laboris toimetama tehislihaste arendajad. Nimelt võimaldab elektroonika testimise ruumis olev Eesti ülikoolide suurim, umbes 34 000 eurot maksev termokaamera muu hulgas paremini aru saada, kuidas tehislihased töötavad. See omakorda võimaldab teadlastel kiiremini edasi arendada tehislihaste tehnoloogiat.

Teiste seas asuvad laboris toimetama ka vetikate kasvatamiseks vajalike sensorite ehitajad ja antimüraseadme väljatöötamisega tegelevad tudengid. Viimased on Kaarna sõnul seni toimetanud iseseisvalt n-ö oma garaažis. Antimüraseadme loojad kasutavad heli- ja antilaineid, et luua arvutimängusõpradele vaikset arvutit.

«Maailmas kasutatakse antilaineid selleks, et teha pesumasinaid vaikseks,» selgitas Kaarna.

Tartu ülikooli arendusprorektor Erik Puura rääkis, et protokeskus on koht ettevõtete vajaduste ning ülikooli teadmiste ja uurimispotentsiaali kokkuviimiseks. Tema sõnul on seni teinud ettevõtted ülikooliga koostöös tootearendusprojekte kõige enam energiatõhususe, robootika, IT ja meditsiini valdkonnas.

«Uuteks potentsiaalseteks valdkondadeks on kosmosetehnoloogiate maapealsed rakendused, kasutajaeelistuste ja kasutajamugavuse analüüsid ning kiirtestide tehnoloogiad,» ütles ta.

Tartu ülikooli ideelabor

• TÜ ideelabor on keskkond, mis pakub tudengitele võimalust leida põnevatele probleemidele uudseid lahendusi ning ellu viia pööraseid projekte.

• Tudengitele ja doktorantidele pakub ideelabor võimalust katsetada ja testida ideid, millest võiks välja kasvada teenus, sotsiaalne ettevõte, tarkvara või füüsiline toode.

• Ettevõtetel on võimalus anda oma põnevaid probleeme ideelabori meeskondadele lahendada või lasta meeskondadel leida olemasolevale tootele või teenusele uusi turunišše.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles