Vaatajate ette tuleb veel üks mees

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lavastaja Tanel Jonase silma all kogunesid eile hommikul farsi «Minu järel, seltsimees!» proovi Liisa Pulk (vasakult), inspitsient Ott Kilusk, Hannes Kaljujärv, Tarmo Tagamets ja Riho Kütsar. Maria Soomets (keskel) sätib serveerimislaual rekvisiite.
Lavastaja Tanel Jonase silma all kogunesid eile hommikul farsi «Minu järel, seltsimees!» proovi Liisa Pulk (vasakult), inspitsient Ott Kilusk, Hannes Kaljujärv, Tarmo Tagamets ja Riho Kütsar. Maria Soomets (keskel) sätib serveerimislaual rekvisiite. Foto: Kristjan Teedema

Tartu Postimees pani tähele, et Vanemuise mängukavva tuleb lavastuste «Vihmamees», «Härrasmees» ja «Remondimees» kõrvale «Minu järel, seltsimees!». See ei ole nali, vaid tõsiasi, küll aga on naljakas homne esietendus.

Või kas ikka on naljakas see, mis nüüd tuleb Vanemuises esimest korda vaatajate ette? On ju lavaloo aluseks fakt kodumaa mahajätmisest: Nõukogude Liidust põgenes 1961. aastal Läände maailma balletiajaloo andekaimaid tantsijaid Rudolf Nurejev.

«Ma loodan väga, et on naljakas, kuigi ma ei tea – me ei ole seda veel publiku ees läbi mänginud,» ütles Vanemuise näitlejast lavastaja Tanel Jonas eile hommikul.

Algimpulsiks Nurejev

Traagiline ei saa kodumaa hülgamine lavastuses «Minu järel, seltsimees!» olla juba seepärast, et inglise näitekirjanik Ray Cooney on Nurejevi ärahüppamise võtnud kahevaatuselise farsi kirjutamisel kõigest algimpulsiks.

«Lavastuses ei ole üht konkreetset peaosalist,» ütles Jonas. «On vedav nelik, keda mängivad Liisa Pulk, Markus Luik, Karol Kuntsel ja Maria Soomets.»

Vanemuises on varemgi Ray Cooney komöödiaid lavale tulnud. Kuidas aga juhtus, et alles nüüd tuleb vaatajate ette selle komöödiameistri üks varaseimaid näidendeid? Miks just siin ja praegu?

«Puhas juhus,» ütles Jonas. «Lugesin kunagi seda teksti ja see tundus mulle päris tore, aga ma ei mõelnud siis, et võiksin seda lavastada. Nüüd tegi teater mulle pakkumise. Lugesin uuesti, mõtlesin ja vastasin jaatavalt.»

Jonase eelmised lavastused on «Rumm ja viin», «Kadunud käsi» ja «Üksildane Lääs». Kõik need on praeguse hooaja mängukavas.

Mida aga arvata sellest, et «Vihmamehe», «Härrasmehe» ja «Remondimehe» kõrvale tuleb veel üks mees, «Minu järel, seltsimees!»? Ja et mängukava ei ole sooliselt võrdne, sest vaadata saab vaid «Kalendritüdrukuid» ja tulemas on ainult «Kaks vana naist», mis esietendub aprillis?

«Me oleme omakeskis juba ammu nalja teinud, et meil on väga meestekeskne teater,» ütles Jonas. «Aga ei ole ju ... Meil on ka «Maria Stuarda», «Haldjakuninganna» ja teisigi selliseid.»

«Armastusega, Bess»

Naine on pealkirjas ka Vanemuise tantsulavastuses «Armastusega, Bess», mis tuleb Sadamateatris vaatajate ette 23. novembril. See ühendab draamat ja tantsu ning põhineb kuninganna Elisabeth I eluloolistel faktidel.

«Armastusega, Bess» valmis Marika Aidla debüütlavastusena Eesti kutseliste tantsijate loomeliidu galaetenduseks Tartus tänavu 29. aprillil. Stsenaarium valmis koreograafil koostöös näitleja Katrin Pärnaga.

Osatäitjad on Katrin Pärn, Rita Dolgihh, Maria Engel, Anthony Maloney ja Colin Maggs.

Tartu esietendus oli kavandatud 9. novembrile, kuid et Katrin Pärn on teinud oma jalale liiga, vahetatakse selle kuupäeva piletid järgmiste etenduste pääsmete vastu või ostetakse tagasi Vanemuise kassades.

Ray Cooney farss

• Laupäeval kell 19 esietendub Vanemuise suures majas Ray Cooney farss «Minu järel, seltsimees!», mille lavastab Tanel Jonas.

• Tõlkinud Vello Janson ja Tanel Jonas.

• Kunstnik Rosita Raud.

• Osades Markus Luik, Maria Soomets, Aivar Tommingas, Hannes Kaljujärv, Karol Kuntsel, Riho Kütsar, Merle Jääger, Martin Kõiv, Liisa Pulk ja Tarmo Tagamets.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles