Pildid: linn laseb vaateplatvormi ära puhastada

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Grafiti eemaldamine Emajõe äärde rajatud vaateplatvormilt.
Grafiti eemaldamine Emajõe äärde rajatud vaateplatvormilt. Foto: Margus Ansu

OÜ Steam Tools alustas täna hommikul vastvalminud Emajõe vaateplatvormile soditud grafiti eemaldamist. Linnale läheb see töö maksma 700 eurot.

Linnamajandusosakonna spetsialist Mart Sootla ütles, et linnale tehti puhastustöödeks kaks pakkumust, millest Steam Toolsi oma oli soodsam. «Nad kõigepealt puhastavad ja pärast panevad seinale ainet, et tulevikus oleks seda kergem puhastada. Värv jääb küll peale, aga seda saab kerge vaevaga maha võtta,» kirjeldas ta.

Steam Toolsi juhatuse liikme Imre Adusoni sõnul kasutatakse grafiti eemaldamisel auru. «Kasutame aurupesurit ja ka mõnda puhastusvahendid. Suurem osa saab auruga maha, kuid siis läheb keemia peale,» selgitas ta.

Täna lõunaks oli töö alles pooleli ning Aduson ei julgenud ka prognoosida, millal see valmis saab. «See on ikka keeruline töö. Kõik sõltub värvidest. Enne ei tea midagi, kui proovima hakkad. Värvid on väga erinevad. Osa tuleb kergemini ja osa raskemini maha. See värv siin väga hästi järele ei anna,» tõdes Aduson. Ta avaldas lootust, et ühe päevaga saab töö siiski tehtud.

Peale seina puhastamist kaetakse betoonpind Adusoni sõnul impregneerainega, mis laseb betoonil hingata, aga ei võta soolasid ja muid aineid sisse. «See on värvitu aine, mis kaitseb nii ilmastiku kui grafiti eest. Värv ei imbu enam betooni sisse, vaid jääb pinnale,» lausus Aduson. Ta märkis, et platvormi võinuks juba varem katta impregneerainega.

Vahetult peale grafiti ilmumist ütles linnamajanduse osakonna juhataja Rein Haak, et peab koos linnakunstnik Tiit Kaunissaarega hindama, mis edasi teha. «Aga peale selle rõveduse nägemist polnud mul Kaunissaarega enam midagi rääkida,» lausus Haak.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles