Jõgeval jääb suur kauplusehoone ajale jalgu

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõgevale ehitatavast kaubanduskeskusest pea poolt hakkab kasutama toidupood.
Jõgevale ehitatavast kaubanduskeskusest pea poolt hakkab kasutama toidupood. Foto: Jõgeva majandusühistu

Kohalik majandusühistu plaanib lammutada Jõgeval Aia tänaval asuva hiiglasliku Pae kaupluse- ja restoranihoone, et rajada sinna veelgi suurem ärimaja.

Hiljutisel detailplaneeringu avalikul väljapanekul ei esitanud mitte keegi ühtegi kaebust ega vastuväidet ning nüüd võttis Jõgeva linnavolikogu Aia 33 kinnistu detailplaneeringu vastu.

Plaanis on kogu nõukogudeaegne suurehitis lammutada ja rajada samale krundile veelgi suurem äripind, märkis Jõgeva linna arhitekt Anne Örd.

Nüüd on jäänud teha projekt ja taotleda sellele ehitusluba, lisas Örd. Krundile ehitatav hoone võib olla maksimaalselt kahekorruseline.

Uut teha on odavam

Pae pood pole esimene nõukogudeaegne suurehitis Jõgeval, mille omanik otsustab remontimise asemel lammutada ja ehitada uue. Just nii läks kaupluse naabruses asuva Karikakra lasteaiaga, mille seisundile andsid ehituseksperdid hävitava hinnangu. Nüüd on sellel krundil avatud uus uhke lasteaed.

1984. aastal valminud Pae keskuse ehituskvaliteet pole nii suur probleem kui keskuse nõrk funktsionaalsus. «Seal on hästi palju väikseid ruume,» selgitas Jõgeva majandusühistu haldusjuht Guido Põldkivi.

Ehkki pinda on praeguses keskuses tervelt 2000 ruutmeetrit, seisab maja pooltühjana, sest osa ruumide paigutus on ebamugav. «Odavalt seal midagi ümber ehitada ei anna,» lisas Põldkivi.

Hoone esimene korrus on veel enam-vähem asustatud, teisel korrusel asuv hiiglaslik restoranisaal seisab kasutuseta juba pea veerandsada aastat.

Nii tahabki ühistu rajada nüüd senisest suurema mitmefunktsioonilise ärihoone. Plaani järgi oleksid uues hoones kõik äripinnad esimesel korrusel. Teisele korrusele tuleksid vaid abiruumid ning katlamaja.

Otsitakse rendihuvilisi

Tuleval aastal tahab ühistu alustada hoone projekteerimist. Põldkivi sõnul on ühistul plaanis rajada sinna umbes tuhanderuutmeetrise põrandapinnaga toidukauplus.

Ülejäänud pindade suhtes on aga kavas alustada läbirääkimisi võimalike rentnikega, et kujundada ruumid vastavalt nende soovidele. Seetõttu ei saa veel täpselt öelda ka tulevase keskuse mahtu, ent see tuleb kindlasti suurem kui praegune hoone, lubas Põldkivi.

Projekteerimisega on soov jõuda lõpule tuleval aastal, ehitus peaks algama aastal 2015.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles