Tudengid mängivad jaapani satiiri

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapani nalja teevad Mar­­tin Liira (vasakul) ja Enor Niinemägi.
Jaapani nalja teevad Mar­­tin Liira (vasakul) ja Enor Niinemägi. Foto: Lauri Kulpsoo

Pärast novembris vaatajate ette jõudnud lavalugu Nestor Mahnost ei ole Tartu Üliõpilasteatrist, mis tähistas sügisel oma kümnendat aastapäeva, olnud kuulda kippu ega kõppu.


Nüüd on kipp ja kõpp koos kygen’idega vaatajate ees. Ja nimelt – eile õhtul tõi üliõpilasteatri trupp Tampere Maja keldrisaalis esimest korda vaatajate ette lavastuse «Püüdetult ulbib laia jõe laisal voolul roheline konn». Teine esietendus on sealsamas täna algusega kell 19.



Tegemist on põimikuga jaapani klassikalistest ky-gen’idest (tõlkes hullud sõnad). «Need on satiirilised lühikesed dialoogid, mis pilavad inimlikku nõrkust ja rumalust, kergeusklikkust, ahnust, silmakirjalikkust,» selgitas lavastaja, üliõpilasteatri kunstiline juht Kalev Kudu.



Mitme sajandi tekstid, mida on kasutatud no-teatri tõsiste ja pikkade etenduste eel ja vahel, on tõlkinud vene keele vahendusel Aare Pilv ja Kalev Kudu.



Üheksat kygen’i esitavad üliõpilasteatri uued ja vanad liikmed. Neid on 19 ja nad teevad kokku 26 rolli. Pille mängivad nad ise, helipilti aitas sättida Raho Langsepp. «Rohelist konna» mängib trupp mais veel kümme ja juunis kolm korda.



Pikka etenduste vahet sügisest eilseni põhjendas Kudu asjaoluga, et teatril ei ole enam kohta, kus püsivalt tegutseda ja etendusi anda.



Viimastel päevadel on siiski kasvanud lootus, et Tartu Ülikool leiab võimaluse toetada üliõpilasteatrit senisest rohkem. Kudu andis mõista, et ehk eraldatakse neile koguni oma teatriruum ülikooli peahoone lähedal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles