Tartu ülikool ja Lausanne’is asuv Nestlé terviseteaduse instituut sõlmisid kolmeaastase koostöölepingu, et uurida kehakaalu reguleerivaid molekulaarseid ja geneetilisi tegureid.
Tartu ja Šveitsi teadlased uurivad koos kehakaalu
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koostööd võimaldab Tartu ülikooli teadlaskonna rahvusvaheline tase ning TÜ Eesti geenivaramu populatsioonipõhine biopank. Eesti geenivaramus on nüüdseks juba ligi 52 000 geenidoonori terviseseisundi kirjeldus, mis hõlmab teavet ka toitumise kohta.
«On teada, et inimesed, kes söövad sama palju ja kelle kehaline koormus on võrdne, võtavad kaalus juurde või alla erinevalt. Selle selgeid põhjusi ei ole veel teada,» selgitas geenivaramu direktor Andres Metspalu. «Teema on tähtis mitte ainult Eestis ja Šveitsis, vaid palju laiemalt, kuna ülekaalulisusest tingitud terviseprobleemid on suurenev mure kõikjal maailmas.»
Teadustöö hakkab käima samal ajal Eestis ja Nestlé terviseteaduse instituudis Lausanne’is.