Tormi puretud koolis algas katuse taastamine

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
OÜ BestorKate Ehitus töömehed olid eile hommikupoolikul ametis kunstigümnaasiumi võimla katusel, millelt läinud teisipäeval marutanud torm viis minema katusekatte. Töö eest maksab kindlustus.
OÜ BestorKate Ehitus töömehed olid eile hommikupoolikul ametis kunstigümnaasiumi võimla katusel, millelt läinud teisipäeval marutanud torm viis minema katusekatte. Töö eest maksab kindlustus. Foto: Kristjan Teedema

Ainult mõni tund kulus Tartust läinud teisipäeval üle käinud tormil, et anda inimestele kalmistutel, parkides ja räsida saanud hoonete kallal tublisti tööd. Eile hakkasid töömehed kunstigümnaasiumis asendama maruga minema lennanud võimlakatust.

«Nüüd on juba hästi, mehed on katusel ja katuse taastamine on alanud,» ütles kunstigümnaasiumi direktor Peeter Kikas eile hommikupoolikul ja näitas kätte OÜ BestorKate Ehitus töötajad, kes olid alustanud tormist viidud võimlakatuse uuendamist.

Päris hästi koolis kõik siiski ei ole, direktor jälgib murelikult ilmateadet. Põhjust on küllaga: kuigi torm ei saanud jagu võimla vanast katusekattest, polnud sellest esmaspäeval suurt kasu. «Sellisele paduvihmale vana katusekate vastu ei pidanud,» märkis Peeter Kikas. «Panime võimlas ämbrid põrandale ja kogusime nii palju vett kokku kui võimalik.»

Kindlustus maksab

Pärast tormi käis kunstigümnaasiumi võimla katusekatte minema lendamise põhjusi uurimas ekspert. Direktori sõnul on tegu ehitusveaga, katusekate oleks tulnud kinnitada ka tüüblitega, kuid 2000. aastate alguses paigaldati kooli võimla uus katusekate vaid sulatades.

«Eks suurim viga on see, et riigihankel valitakse ehitustöid tegema kõige odavama pakkumise tegija,» lisas Peeter Kikas.

Kooli võimla katuse uuendamine maksab ligi 10 000 eurot, mille käib välja kindlustusfirma. Seekord kinnitatakse katusekatte esimene kiht tüüblitega, teine kiht sulatatakse alumise külge. Kui kiiresti töö tehtud saab, sõltub paljuski ilmast.

Tartu surnuaedadest sai tormis kõige enam kannatada Raadi kalmistu, kus tuulele vandus alla 11 suurt puud ja hulk suuri oksi. Need purustasid paar hauaplatsi piiravat aeda, mõne risti ja hauaplaadi ning lõid puruks ja sügavale maasse vähemalt ühe pingi.

«Ajaloolised ristid ja hauakivid jäid seekord õnneks terveks,» rääkis eile Raadi kalmistul käinud koristustöid korraldanud Tartu linna asutuse Kalmistu juhataja Aime Pärna.

Üks puu murdus ka Puiestee tänava kalmistul, Pauluse surnuaial ja teistel kalmistutel andsid tormile alla vaid suuremad ja väiksemad oksad. Okste koristamisega on Kalmistu töötajad nüüd hakkama saanud, ka murdunud puud on Raadilt haudade vahelt minema veetud.

Raadil tööd jätkuvad

Eile eraldas Tartu linnavalitsus Kalmistule reservfondist 2000 eurot tormi tagajärgede kõrvaldamiseks Raadi kalmistul. «Peame siin maha võtma ohtlikke puid ja suuri oksi,» selgitas Aime Pärna. «Et töötame kalmistul masinatega, saavad kannatada teed, millele on tarvis killustikku juurde vedada.»

Raadi kalmistu teedele on killustikku ja sõelmeid veetud jõudumööda igal aastal, kuid porisel ajal kostab tartlastelt ikka nurinat. «Osa teid kohe nagu sööb killustikku,» ütles Aime Pärna. «Oleme seda igal aastal juurde toonud ja toome ka tänavu. Asfaldi panek siia pole jutuks olnud, siis hakkaks vesi teedelt kalmudele voolama – kanalisatsiooni kalmistule ju ei tee.»

Kuigi tormikahjude kaotamiseks kuluv summa pole veel selge, märkis Tartu linnavalitsuse linnamajanduse osakonna juhataja Rein Haak, et seekord pääses ülikoolilinn rahaliselt üsna tagasihoidlikult.

Eile pakkus ta, et Tartul võib kuluda tänavatel, kalmistutel ja parkides tekkinud tormikahjude kõrvaldamiseks 5000–6000 eurot.

«Parkides ja tänavatele murdunud puid ja oksi koristasid hooldusfirmad,» ütles Rein Haak. «Küsimus, kas nende tööde eest tuleb maksta ka linnal või saavad hooldusfirmad lepingutes olevate summadega hakkama, on alles õhus.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles