Kammeri kokkade supp on Eesti parim

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pika päeva viimase roana serveerisid Kammeri kooli kokad Anne Suits (vasakul) ja Annely Kuusk kastmega toorjuustupannkooke.
Pika päeva viimase roana serveerisid Kammeri kooli kokad Anne Suits (vasakul) ja Annely Kuusk kastmega toorjuustupannkooke. Foto: Peeter Langovits

Koolikoka igapäevatöö tundub kodusele kokkajale pingeline: süüa tuleb teha tohutus koguses, toit peab olema tervislik ja lisaks veel igas vanuses ja erineva söömisharjumusega lastele hästi maitsema.

Kui Kammeri kooli kokad Annely Kuusk ja Anne Suits ütlesid, et reedel Tallinna toidumessil parima koolisöökla võistlusel osalemine oli väga pingeline, siis võib ainult ette kujutada, kui raske oli see tegelikult.

Kammeri kool oli üks seitsmest, mis kaheksandat korda korraldatud koolisööklate võistlusel finaali jõudis.

Eelvoorus oli osalejaid 21, seal hindas žürii koolimenüü mitmekesisust, erinevate toidurühmade kasutamist, sobivust lastele, tehnoloogiliste kaartide korrektsust ning menüü energia- ja toiteväärtust. Veel hinnati piltide järgi ka söökla üldmuljet ja hügieeni.

Palju trenni

Kõige rohkem punkte saanud koolide kokad pidid aga sadade messile tulnud inimeste silma all kahe tunni ja 20 minuti jooksul valmistama kolmekäigulise lõuna: linnulihast supi, hakklihast ja köögiviljadest prae ning pidulikud pannkoogid. Esimesed kaks pidid olema ka kooli igapäevamenüüs.

Üldvõitu küll Tartumaale ei tulnud, kuid Kammeri kooli

kanasupp, mille retsepti koostas kooli peakokk Agris Kõiv, oli kõrgetasemelise žürii arvates igatahes Eesti parim koolisupp.

Kokad rääkisid, et trenni tehti võistluseks kõvasti ja oma vabast ajast, sest tööl selleks hetkegi mahti ei olnud. Sellist suppi ja praadi oldi varemgi teinud, aga toorjuustuga pannkookide retsept tuli veel ise välja ka mõelda.

Konkurentide esitatut vaadates mõtlesid kokad, et siin-seal oli garneeringutega ehk pisut üle pingutatud, eesmärk oli ju serveerida nii, nagu iga päev kooliski. «Kui ikkagi on järjekorras mitusada last, siis sa ei tee selliseid garneeringuid, selleks lihtsalt ei ole aega,» rääkis Suits.

Mõned ideed ja mõtted võeti võistluselt aga koju järeleproovimiseks ka kaasa ning ilmselt saavad lapsed varsti maitsta ka võistlusel käinud toorjuustupannkooke.

Alati hea toit

Kammeri koolis on iga päev vaja toita veidi vähem kui sada õpilast, õpilaskodu elanikke aga kolm korda päevas.

Nende sööklas ei panda toitu kaussidega keset lauda, vaid õpilased liiguvad kõik järgemööda kokkade eest läbi ning saavad sobiva portsu oma taldrikule.

Kokad ütlesid, et neil on koolis lastega vedanud, kõike süüakse hea meelega. Võistlusele kaasa elamas käinud Kammeri kooli direktor Peep Puusepp aga arvas, et asi on pigem ikka selles, kui häid toite sööklas pakutakse.

Eesti parim koolisupp

Koorene kanasupp spinatiga neljale sööjale

• 200 g broileri nahata ja kondita kintsuliha

• 320 g kooritud kartuleid

• 50 g mugulsibulat

• 20 g rapsiõli

• 500 g vett

• 20 g kanapuljongi kontsentraati

• 20 g spinatit

• 80 g kooritud porgandit

• 120 g 35% rõõska koort

• Keedetud muna

• Pane potti keema tükeldatud kartul. Passeeri pannil porgand ja mugulsibul ning lisa potti. Broileri kintsuliha pruunista kergelt pannil, hauta vähese veega ja pane potti keema. Kui kõik potis keev on kulinaarselt valmis, lisa tükeldatud spinat ja rõõsk koor. Lase korraks keema tõusta.

• Maitsesta suppi soola, suhkru ja pipraseguga, serveeri tükeldatud või riivitud keedetud munaga.

• Autor: Kammeri kooli peakokk Agris Kõiv

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles