Ideerohke džäss kõlab kolm päeva

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Grünberg.
Sven Grünberg. Foto: PP

Kolm päeva on täis head muusikat – nii ütleb festivali IDeeJazz kohta lühidalt selle muusikapeo üldjuht Oleg Pissarenko. Mida arvavad kuulajad?

Nii nagu näitasid mullused sama festivali publikumenukad kontserdid, arvavad džässihuvilised kuulajad umbes sedasama.

Improvisatsioonilise muusika pidu algab reede õhtul Tartu Jazzklubis, kandub homme Tartu Uude Teatrisse ja Genialistide klubisse ning pühapäeval Salemi kirikusse ja linnamuuseumisse.

Rohkesti kõlab ehedat kodumaist heliloomingut, etteasteid on mitme põlvkonna säravatelt muusikutelt.

Legendaarne Mess

Mullusel festivalil tuli kuulajate ette üle paljude aastate ansambel Radar. Tänavune legendaarne ansambel on 1970. aastate esimesel poolel tegutsenud Mess eesotsas klahvpillivõlur Sven Grünbergiga.

«Me ei püüa taaselustada Messi,» ütles Pissarenko. «Grünberg selgitas mulle, et ansambli mõned liikmed ei ole juba 30 aastat pilli kätte võtnud.»

Seepärast on kavas kodumaisele progeroki pioneerile Messile austust avaldada nii, et kuulajate ees on Sven Grün­berg ja tema kõrval nooremad tippmuusikud, et esitamaks valiku Messi lugusid. Kontsert algab laupäeval kell 21 Tartu Uues Teatris.

Pissarenko põhjendas festivalil Messi austamist sellega, et ta on muusikaõpilastega suheldes pannud tähele, et see ansambel on nende jaoks omandanud legendi staatuse. Mõned bändid võtavad Messist eeskuju ja uurivad, kuidas nood kunagised elektroonilised muusikakõlad tekkisid ja kuidas see kõik oli tol ajal üleüldse võimalik.

Mitmekülgset muusikat

IDeeJazz ei tõmba Pissa­renko sõnul selgeid žanri piire. Kõlab mitmekülgset muusikat peavoolu- ja kammerdžässist ning etno- ja maailmamuusikast kuni gruuv­rütmide, fusiooni ja proge­rokini.

Festivali programm on koostatud nõnda, et selles kajastub praegune Eesti muusikaelu. Seepärast tuleb kuulajate ette värskemate heliplaatide esitlusi, tublimate noorte ansamblite energiapuhanguid ja kodumaise džässi tipptegijate värsket loomingut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles