Võõramaised kokad kostitavad linlasi

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka kokad Dimitrios Kappos (vasakul) ja Thomas Nicolaides olid Tartus kohal juba eile ning nende valmistatud roogadega menüü leiab novembris restoranist Entri.
Kreeka kokad Dimitrios Kappos (vasakul) ja Thomas Nicolaides olid Tartus kohal juba eile ning nende valmistatud roogadega menüü leiab novembris restoranist Entri. Foto: Margus Ansu

Kreeka kokad Dimitrios Kappos ja Thomas Nicolaides on pärit Aígina saarelt keset Egeuse merd. Selleks, et viibida novembri algul Tartus, panid nad omaenda söögikoha kinni, jättes kaks koju jäänud kokka kööki pesema.

Ka panid nad kundedele välja kuulutuse, kus selgitavad, et viibivad neil päevil Tartus, ning tõestasid seda omakorda Tartu sõpruslinnade rahvusköökide päevade uhke logoga.

Dimitrios Kappos on Tartus neljandat korda ning ta kolleeg Thomas Nicolaides teist korda. Eesti kohta lausuvad nad ainult kiidusõnu. Et kui ilus linn on Tartu ning kui külalislahked on siinsed inimesed ning kui hea on Eesti ilm!

Ilmselt ei saa kõike tõe pähe võtta, mis nad räägivad, siiski ei maksa aga kahelda selles, et dipikastmesarnane tzatziki ning baklažaanide ja veisehakklihaga vormiroog moussaka on Tartu restorani Entri menüüs eelseisval kuul taas olemas.

Ka on seal mereanniroad ja veisehakkpallid ning viinamarjalehe sisse keeratud riisi- ja hakklihasegu ehk dolma ning kõrvitsapirukas. Seda viimast kreeklased varem Tartus pakkunud pole.

Avalöök Entris

Eile keskpäeval askeldasid Dimitrios Kappos ja Thomas Nicolaides Entri köögis täie mahviga, et teha ettevalmistusi tänaseks õhtuks, mil rahvusköökide päevad ametlikult avatakse.

Entri söögikoha omanikud Pilvi ja Janar Juus rääkisid, et tänasele Kreeka toitude õhtule, kus mängib Zorbas, on piletid ammu müüdud.

«Algul pingutasime me väga, et igal aastal oleksid meie söögikohas kokad ise riigist,» meenutas Pilvi Juus. «Meil on siin olnud sakslasi ja hispaanlasi, aga nii head klappi kui Dimitriosega pole meil kellegagi neist tekkinud. Kõik Kreeka õhtud on meil hästi õnnestunud, tartlased armastavad neid väga.»

Dimitrios Kappos ja Thomas Nicolaides ei salanudki, et ees on pikad tööpäevad ning kui aega jääbki üle, siis loodavad nad ette võtta jalutuskäigu mõnda teise Tartu restorani, et ka Eesti kööki paremini tundma õppida.

Teine suur sündmus, rootsipärane vähipidu ehk kräftskiva on täna õhtul Vilde lokaalis. Seal tutvustatakse vähisöömiskombeid ja lauldakse Rootsi laule.

Rahvusköökide traditsiooniline galaõhtu viiekäigulise õhtusöögiga toimub homme Dorpati konverentsikeskuses.

Seitsmes kord, ja kõik

Tänavused külaliskokkade päevad on seitsmendad. Novembrikuu jooksul on Tartu söögikohtades võimalik proovida Kreeka, Rootsi, Saksa, Vene ja Läti toite.

Tartu linna ettevõtlusosakonna juhataja Malle Blumenau ütles, et rahvusköökide päevad sellisel kujul, nagu need on tänavu ja kuus varasemat aastat Tartus olnud, tulevikus enam ei jätku.

«See on olnud tore ettevõtmine, aga siiski juba sissetöötatud rada ning midagi uut siit õppida enam ei ole. Me vajame värskendust,» selgitas Malle Blumenau. «On tulnud mitu ideed. Kas kutsuda Tartusse ainult ühe riigi esindajad korraga või osta sisse selliseid kuulsaid kokkasid, kes korraldavad meie restoranidele ja ka kutsehariduskeskuse parematele õpilastele õppepäevi.»

Niisiis, kel Tartu sõpruslinnade rahvusköökide road veel maitsmata, siis tänavu on viimane võimalus.
 

Rahvusköökide päevad

• 1.–30. novembrini Tartus.

• Kreeka toite pakuvad Entri restoranis Aígina kokad Dimitrios Kappos ja Thomas Nicolaides.

• Saksa kööki tutvustavad Dorpatis Greifswaldis asuva restorani Le Croy peakokk Stefan Frank ning Holger Gniffke.

• Vene köögi eripärasid tutvustab lokaalis Suudlevad Tudengid ja pubis Sõprade Juures Peterburi tippkokk Anton Isakov.

• Rootsi kööki tutvustab Vilde lokaalis Uppsala tippkokk Johan Dahlqvist, kellel on kaasas kolleegid Hannes Lannstål ja Tomas Israelsson.

• Sõpruslinnast Riiast seekord kokka Tartusse ei sõida, kuid Big Beni pubisse on saadetud põnevaid retsepte Läti köögist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles