Kaks teost kõlab maailmas esimest korda

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jonas Tarm seisab Tartu ülikooli peahoone ees. Samas majas tuleb täna kell 19 algaval kontserdil maailmas esimest korda ettekandele tema kooritsükkel «Peegelpildid».
Jonas Tarm seisab Tartu ülikooli peahoone ees. Samas majas tuleb täna kell 19 algaval kontserdil maailmas esimest korda ettekandele tema kooritsükkel «Peegelpildid». Foto: Kristjan Teedema

Täna tähistab Tartu ülikooli aulas korporatsioon Ugala oma sajandat aastapäeva avaliku kontserdiga «Laulame Eestile». Kavas on kaks maailmaesiettekannet.

Esinevad Tartu ülikooli akadeemiline naiskoor ja Tartu ülikooli kammerkoor Triin Kochi dirigeerimisel, folkviiuldaja ja laulja Maarja Nuut ning pianist Kadri-Ann Sumera.

Uudisteostena kõlavad Ugala aastapäevaks tellitud teosed. Nende autorid on tallinlasest helilooja Timo Steiner ja tema noor kolleeg Jonas Tarm, kes elab ja õpib USAs Bostonis.

Jonas Tarm rääkis eile Tartu Postimehele, et neljaosaline kooritsükkel «Peegelpildid» põhineb nahakunstnikust luuletaja Kaalu Kirme haikudel.

Need sobisid noore helilooja taotlusega muusikas kõike proovida – ja kooriteost ei olnud ta seni veel kirjutanud. Samuti sobisid haikud tema ideega luua seekord helitöö, mis oleks kui üksikute piltide või fotode rida.

Jonas Tarm asus mullu õppima kompositsiooni Bostonis New Englandi konservatooriumis. Oma praeguste pedagoogide hulgas nimetas ta John Malliat ja Sean Newhouse’i, kes õpetab talle dirigeerimist. Vaimseks suunajaks ja inspireerijaks peab ta aga USA üht kuulsaimat heliloojat Richard Danielpouri.

Mõne oma varasema heliteose eest on Jonas Tarm saanud väga suure tunnustuse. Mullu pälvis ta USA autorikaitseühingu ASCAP noorte heliloomingukonkursi auhinna. Tänavu anti talle USA noorte loomekunstifondi YoungArts aastapreemia.

Ugala liikme Indrek Mustimetsa teatel tellis korporatsioon Ugala Timo Steinerilt teose, mille tekst on Paul-Eerik Rummo «Kumalased oma pühakojas». Esiettekandel saadab Tartu ülikooli kammerkoori harmooniumil Anna Humal.

Ugala sajanda aastapäeva pidustused jätkuvad reedel, laupäeval ja pühapäeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles