Pikaninapuud võtavad Emajõe tänavas topeltrivvi

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile veidi enne tööpäeva lõppu oli hommikul alanud Emajõe tänava vana vahtrarivi köndistamine ja mahavõtmine jõudnud umbes kolmandiku peale.
Eile veidi enne tööpäeva lõppu oli hommikul alanud Emajõe tänava vana vahtrarivi köndistamine ja mahavõtmine jõudnud umbes kolmandiku peale. Foto: Margus Ansu

Tartu linnavalitsus on üksmeelel, et Emajõe tänava äärest maha võetava vahtrarivi asemele tuleb Supilinna üldplaneeringule vastav allee. 400 000-kroonine lisakulu kae-


takse ilmselt reservfondist.


Otsust taastada vahtrapuiestee kaherealisena pidi Tartu linnavalitsus pikalt laagerdama, sest mõistagi on praegu iga kroon arvel, nentis abilinnapea Raimond Tamm.

«Kokkuvõttes sai määravaks, et jõudsime väljastpoolt linnavalitsust kaasatud inimestega ühisele arusaamisele, et pakutud uus lahendus on mõistlik ja parandab elukeskkonda,» ütles Tamm. «Loomulikult ei vaadanud me mööda allee poolt antud toetusallkirjadest, aga ametlikus mõttes oli meile olulisem, et alleed näeb ette ka Supilinna üldplaneering.»

Võimalik EASi lisatugi

Tinter Projekti koostatud algne projekt nägi Emajõe tänavat tulevikus ühe vahtrareaga, nagu see on olnud mõned viimased aastad. Supilinna Seltsi ja Eesti Rohelise Liikumise protesti saatel andis projekti ümbertegemise poolt allkirja üle 600 tartlase.

Muudatus tähendab aga seda, et Emajõe-poolse vahtraviiru mulde kindlustamiseks tuleb rajada viie lõiguna kokku 75 meetrit betoonist tugimüüri. See põhjustabki 4,3 miljoni kroonise ümberehitustöö kallinemise peaaegu kümme protsenti.

Osa lisakulust loodab linn Raimond Tamme sõnul katta Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) abiga, kes toetab juba praegu Emajõe kaldapealse kõnniteede ja haljastuse uuendamist 1,7 miljoni krooniga. Eile sai linnavalitsus EASilt nõusoleku projekti muutmiseks, lisaraha eraldamise üle saab sihtasutus otsustada alles pärast linnalt taotluse saamist.

«Muudetud projekti viime aga ellu igal juhul, sõltumata EASi otsusest,» lubas Tamm.

Abilinnapea tõdes, et kui linna enda kanda jääb kogu 400 000-kroonine summa, tuleb midagi selle arvelt Tartus tänavu tegemata jätta.

Et aga reservfondi eraldiste üle otsustab linnavalitsus aasta läbi ja otsuste sünnini pole fondi rahal küljes silti, kuhu see peaks minema, ei saa praegu õnneks keegi end puudutatuna tunda, sedastas Tamm.

Linnavalitsus saab kiita


Supilinna Seltsi esimees Mart Hiob tunnustas linnavalitsust koostöövalmiduse eest, nimetades Emajõe tänava projekti muutmist väga innustavaks kogemuseks. Hiob tunnistas, et ei uskunud kaks kuud tagasi Supilinna Seltsi ja roheliste liikumise ühisalgatuse edusse.

«Meie, projekteerija, ehitaja ja linnavalitsuse viimase kahe kuu töö tõestas, et Tartus on võimalik ka viimasel minutil plaane muuta, kui su sõnum on asjalik,» rõõmustas Hiob. «Tõsiselt innustav kogemus, mis näitab, et bürokraatia pole meie elu ära tapnud.»

Emajõe tänava allee
• Emajõe tänava ääres oli eilse raie alguseni ühes rivis 32 vahtrat. Pärast ümberehitust laseb linn asemele istutada kaks vahtrate rivi 69 puuga.
• Emajõe tänava ümberehituse esialgne hind oli üle 4,3 miljoni krooni. Sellest 2,2 miljonit maksab kaldapealne kõnniteede ja haljastusega.
Allikas: Tartu linnavalitsus
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles