Edelaraudtee soovib Tartu vaksalist vaid ruutmeetrit

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu vanas vaksalis valitses eile vaikus. Hoones ringi vaadates selgub, et peasissekäigu juures olev endine ootesaal võtab lae alt juba ilmet. Vasakut kätt jäävad kunagi vaesemale rahvale ehitatud ooteruumid on remondi ootel.
Tartu vanas vaksalis valitses eile vaikus. Hoones ringi vaadates selgub, et peasissekäigu juures olev endine ootesaal võtab lae alt juba ilmet. Vasakut kätt jäävad kunagi vaesemale rahvale ehitatud ooteruumid on remondi ootel. Foto: Margus Ansu

Halb uudis on see, et osaliselt taastatud vaksalihoone seisab ikka tühjalt. Hea uudis on see, et olukord võib muutuda, sest Tartu linn ja hoone omanik on hakanud pidama läbirääkimisi reisijate katuse alla saamiseks.


«Olen kõigega nõus, peaasi, et asi vaksalis edasi liiguks,» kinnitas vana vaksalihoone omanik, Elikante OÜ juht Rein Kilk eile.



Märtsi teisel poolel otsustas Tartu linnavalitsus alustada Elikantega läbirääkimisi vaksalihoones ootesaali üürimiseks. «Saime linnapea allkirjaga kirja, kus tehakse ettepanek läbirääkimiste alustamiseks ja küsitakse meie tingimusi,» rääkis Kilk. «Vastame sellele järgmisel nädalal.»



Vaiksed läbirääkimised


Vaksalis ootesaali üürimisega tegeleva Tartu linnavalitsuse linnavarade osakonna juhataja Kunnar Jürgenson oli asjast rääkides napisõnaline ja resoluutne.



«Asjaga tegeldakse,» ütles ta. «Osapooled on kokku leppinud, et me ei pea läbirääkimisi meedia kaudu. Keegi ei saa kuupäevi ja numbreid ajalehest teada. Kui läbirääkimised on lõppenud, siis räägime.»



Jürgenson pakkus, et läbirääkimistest saab rääkida selle kuu lõpus.



Kuid kas mai lõpus on võimalik seegi, et linnavalitsus loobub vaksalihoones reisijatele ootesaali üürimisest? «Sellesse võimalusse ma ei usu,» kostis Jürgenson.



Tartu linnapea Urmas Kruuse oli jutukam. «Saatsime vaksali omanikule kirja, milles teatasime, et linnavalitsus on huvitatud ootesaali üürimisest,» selgitas ta. Jutt käib ligi 300 ruutmeetrist. Nüüd ootab linnavalitsus hoone omanikult vastust.



Peale selle, et linnavalitsus on vaksali osas tegutsema asunud, on vahepeal selgunud muudki. Nimelt teatas Tartu linnavalitsuse palvel asjasse sekkunud tehnilise järelevalve amet 19. aprillil, et vaksalihoone ostu-müügilepingu järgi ei ole Elikante ise kohustatud korraldama jaamahoones piletimüüki ja avama reisijatele ootesaali, küll aga peab hoone omanik andma selleks vajalikud ruumid ning kindlustama juurdepääsu perroonile ja jaamahoonele.



Amet tuvastas, et juurdepääs jaamahoonele, perroonile ja raudteede vahel asuvale reisijate ooteplatvormile on tagatud. Samuti veendus amet, et hoone omanik on eraldanud pinna ootesaali tarbeks ja piletimüügi korraldamiseks raudteejaama hoones.



Reisijaid rongidega siia-sinna sõidutav Edelaraudtee AS teatas Tartu linnavalitsusele, et on valmis vaksalis välja ehitama ja korraldama reisijatele info edastamise elektrooniliste tabloodega ning võtma need kulud enda kanda.



Süsteemi toimimiseks on jaamas vaja paigaldada juhtseadmed jahutatavasse ruumi, mille suuruseks on meeter korda meeter.



Piletikassat ei tule


Rohkem ruumi Edelaraudtee ei vaja, sest firma pole huvitatud piletikassale kavandatud rendipinnast. Pileteid kavatseb Edelaraudtee ka edaspidi müüa rongist või veebipoest.



Lisaks infosüsteemide ehitamisele ja nende ülalpidamisele on Edelaraudtee valmis katma osa raudteejaama majandamiskulusid ehk kuni 8000 krooni kuus.



«See pole väga suur summa, aga raskel ajal on asi seegi,» märkis linnapea Urmas Kruuse.



Elikante esitab Tartu linnavalitsusele vaksalihoone ruumilahenduse 14. maiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles