Kogemused ja nooruslik tahe seob meeskonda

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üleeile õhtul treenisid Tartu Ülikool / Paint­house’i käsipallurid Tartu ülikooli spordihoones.
Üleeile õhtul treenisid Tartu Ülikool / Paint­house’i käsipallurid Tartu ülikooli spordihoones. Foto: Margus Ansu

Käsipalli Eesti esiliigas mängiv Tartu Ülikool / Paint­house’i käsipallimeeskond on hooaja esimesest neljast mängust võtnud maksimumi, kogudes neli võitu ja kaheksa punkti.

Tartus mängimist alustanud koolipoistest ning Põlva või Kehra taustaga tudengitest ja juba ülikooli lõpetanud tööinimestest koosnev meeskond on alistanud TunMani, HC Tallase, Oskari ja ViaCon/Kehra.

Treener Priit Allikivi, kes veel eelmisel hooajal oli meeskonna väravavahi rollis, märkis, et võidud on küll napid olnud, aga hea algus on igatahes tehtud. «Peaasi on, et hea algus motiveeriks edasi pingutama ega lastaks jalgu sirgu, kuigi seni on võidud tulnud,» arutles treener. «Inimpsühholoogia on ju huvitav nähtus.»

Võrdse tasemega nimekiri

Võrreldes mullusega on Allikivi sõnul suhtumine tõsisem ja meeskond paremini komplekteeritud. Ta rääkis, et kuna sel aastal on nimekiri tublisti täienenud, saab ta vajaduse korral mõnele mehele puhkust anda ega pea sealjuures muretsema, et pingilt võetud mängija samale tasemele ei küüni. Igale positsioonile leidub samaväärne asendus.

Meeskonna miinimumeesmärk on pälvida koht esiliiga esikolmikus. Allikivi märkis, et osa tiimist ei pea võimatuks ka kahe esimese meeskonna hulka jõudmist, kuid selleks ei tohi lubada endale ühtegi vääratust. «Tase ja motiveeritus lubavad sel aastal suurelt mõelda,» ütles ta.

Eelmisel hooajal jäi Tartu Ülikool / Painthouse 11 meeskonna hulgas kuuendaks, kuid hooaja lõpule andsid tooni mitmed vigastused ja mängijate väsimus. Just pikka pinki silmas pidades avaldas Allikivi lootust, et vähemalt vigastused ei peaks sel korral otsustavaks saama.

Aastaga on sirgunud ka noored mängijad, kes on Allikivi juures käsipallitreeninguid alustanud ning debüteerisid eelmisel hooajal esiliigas.

Meeskonnale annavad palju lisa üliõpilased, kes on pärit Põlvast ja Kehrast ning seal nooremana ka käsipalliga tegelenud. Hiljuti liitus Tartu tiimiga näiteks Põlva noormees Samuel Puna, kes mängis eelmisel hooajal Värska Originaali ridades meistriliigas, kuid põlvevigastuse tõttu ei saanud seal maksimaalselt kaasa lüüa.

Kehrast pärit Mattias Karu tuli Tartusse küll juba eelmisel aastal, kuid võttis esimesel tudengiaastal spordi poolt rahulikumalt ja võistlustel ei osalenud. Nüüd on näha, et sisu sportlasel on: peale nelja mängu on ta 24 väravaga resultatiivsustabelis viiendal kohal.

Allikivi sõnul iseloomustavad praegust meeskonda ühest küljest kogemused, teisalt aga kiired ja motiveeritud noored. «Kuidagi hästi on see kokku jooksnud,» ütles ta ja selgitas, et veel paari aasta eest ei olnud noori üldse peale tulemas ja olid vaid vanemad mängijad, kes soovisid rohkem lõbu pärast mängida, nüüd on aga olukord muutunud.

Kaks mängijat meistriliigas

Allikivi tegeleb Tartu ülikooli spordiklubis ka käsipalli noortetööga. Enamasti on mängijaid 10–12 ringis, 20-pealisest rühmast võib vaid und näha.

Noorteklassides pannakse meeskonnad küll välja, kuid siiani on tulemused treeneri hinnangul jäänud selle taha, et üheski vanuseklassis ei ole täit meeskonda ja mängu peab panema nooremaid. Eelmisel hooajal oldi A-klassis kuuendad ja C-klassis neljandad.

Allikivi käe alt on aga välja kasvanud 1994. aastal ja hiljem sündinute koondisse kuulunud Rando Sein ja Mihkel Keldoja, kes kõigi meistriliigas ja esiliigas mängivate meeskondade kokkuleppel osalevad korraga Tapa särgis meistriliigas ja Tartu särgis esiliigas.

Keldoja on meistriliiga resultatiivsustabelis 30 väravaga kaheksandal kohal, esiliigas on tema kontol 16 silma, sõrmevigastusest taastuval Seinal 14.

TÜ / Painthouse’i järgmised mängud

• 5. novembril kl 20.15 HC Tallinnaga Tallinnas Kuristiku gümnaasiumis

• 22. novembril kl 19.15 SK Tapa 2ga Tapa spordikeskuses

• 27. novembril kl 19.15 Viljandi spordikooliga TÜ spordihoones

• 2. detsembril kl 19.15 Põlva Tarbijate Ühistuga TÜ spordihoones

• 11. detsembril kl 19.15 HC Viimsiga TÜ spordihoones

• 19. detsembril kl 17.30 Valga Kävaliga Valga spordihoones
----------------------------------------------------------

Meistriliiga pole utoopia

Põlva Serviti peatreener Kalmer Musting, kes enne Jüri Leppa oli ka Eesti käsipallikoondise peatreener, märkis, et on Tartu meeste tegemisi jälginud ja praeguse koosseisuga ei jäädaks meistriliigas kindlasti häbisse, pigem mängitaks tabeli keskmistele kohtadele. «Mängijatematerjal on olemas, aga vaja oleks treenerile administratiivset tuge, suurt saali ja paremat majandusliku pagasit,» selgitas ta.

TÜ/Painthouse’i treener Priit Allikivi rääkis, et mõtet Tartu käsipallitiimist Eesti meistriliigas on veeretatud igal aastal, kuid seni on see raha- ja saalinappuse taha jäänud.

Esiliiga kohtumisi saab pidada ka pisut väiksemas saalis, selleks sobib ülikooli spordihoone esimene pallisaal, kus praegu peetakse kodumänge. Meistriliiga kohtumised peavad aga toimuma täismõõdus ehk 40 x 20-meetrisel väljakul. Et ülikooli spordihoone keskmises saalis on maas spetsiaalne korvpallikate, siis sinna täismõõtmetes käsipalliväljak ei mahu.

Nii on ainsana jäänud maaülikooli spordihoone ja Allikivi mõtisklebki kahe ülikooli ühendmeeskonnast, kuid kaldub arvama, et ala kan­de­pind ei ole siiski piisavalt suur ja treeningukoormuse suurenedes loobuksid kogenumad mängijad. (TPM)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles