Kahel päeval täidavad saale lapsed ja õpetajad

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Festivali «Teater noorele vaatajale» esimeseks etenduseks Tartu Uues Teatris oli eile Teoteatri «Söö mind ära».
Festivali «Teater noorele vaatajale» esimeseks etenduseks Tartu Uues Teatris oli eile Teoteatri «Söö mind ära». Foto: Margus Ansu

Eile pärast Teoteatri etenduse «Söö mind ära» lõpuaplausi ütlesid Tartu Raatuse kooli 1.a klassi lapsed kooris, et neile meeldis. Kõige huvitavam oli siis, kui tossu hakkas tulema, lisas üks sama klassi poiss.

Lastega kaasas olnud õpetaja Tiiu Putrolaineni meelest oli lastel põnev vaadata. Miks on aga üldse tarvis lasteteatrit? Mitmel põhjusel. «See arendab laste sõnavara, kuulamis- ja vaatlusoskust, õpetab austama teiste tööd, arendab sotsiaalseid oskusi ja pakub kindlasti ka põnevust,» ütles ta.

Teoteatri «Söö mind ära» oli eile Tartus alanud lastelavastuste ülevaatefestivali «Teater noorele vaatajale» esimene etendus.

Tosin väiketeatrit

Rahvusvahelise ühenduse Association Internationale du Théâtre pour l´Enfance et la Jeunesse (ASSITEJ) Eesti keskuse kutsel annab kahe päeva jooksul vaheldumisi Tartu Uues Teatris ja Genialistide klubis etenduse 12 väiketeatrit.

Etendused on kõigile huvilistele tasuta, vajalik oli vaid eelregistreerimine. Festivali esimene osa oli 16. ja 17. oktoobril Tallinnas.

ASSITEJ Eesti keskus ühendab selle rajaja ja kauase juhi ning praeguse juhatuse liikme Hiie Flussi andmeil lastele ja noortele etendusi andvaid kutselisi ja pooleldi kutselisi teatritruppe. Praegu on liikmeid üheksa.

Ülevaatefestivali eesmärk on anda koondpilt sellest, mida neil päevil Eestis noorele teatrivaatajale pakutakse, ja arutleda selle üle, kas pakutavaga tasub rahul olla.

Arutlusi oli eile kaks, nii nagu tänagi.

Eestis 20 aastat tegutsenud ASSITEJ on varemgi lastele ja noortele mängijatele festivale korraldanud. Neid on olnud Tallinnas, Jõhvis, Narvas ja Pärnus. Varem ei ole aga kordagi seda osaliselt või tervikuna Tartusse toodud.

«Praegune festival on erandlik ka selle pärast, et me tahame anda ülevaadet, mis üldse selles vallas praegu toimub,» ütles Fluss. «Meil ei ole siin ainult meie liikmed, kutsusime tunduvalt rohkem teatreid, aga tulid ainult need, kes julgesid tulla. Kes ei tulnud – ise teavad. Eestis on väga palju truppe, kes käivad koolides ja lasteaedades.»

Lapsed ja täiskasvanud

Lisaks algklassiõpilastele ja lasteaialastele on vaatajate hulgas õpetajaid ja kultuurimajade juhatajaid. Neid on Tartust, aga ka Otepäält, Võrust, Räpinast ja mujaltki – ühtekokku 30. Nõnda saavad nad tutvuda lastele suunatud teatritegemise praeguse olukorraga.

«Õpetajad saavad tuttavaks nendega, keda nad lastele esinema kutsuvad, ja pildi sellest, mida mängitakse,» lisas Hiie Fluss.

Et ASSITEJ Eesti keskuse koostööpartner on kultuuriministeerium, on kavas anda ülevaade ka ministeeriumile laste- ja noortetruppidest ning nende lavastustest. Flussi sõnul on selliseid ülevaatefestivale kavas korraldada igal sügisel.

Ülevaatefestivali etendused Tallinnas läksid suure publikumenuga. «Mängisime Salme kultuurikeskuses ja saalid olid täis – etendused on ju lastele tasuta,» ütles Fluss. «Tartus on samamoodi.»

Eile ja täna

• Tartu Uues Teatris tulid eile vaatajate ette Teoteatri «Söö mind ära», Sõbra teatri «Öine seiklus» ja Tuuleveski teatri venekeelne «Pinocchio seiklused».

• Genialistide klubis olid eile kavas Miksteatri «Telefonilood», Heino Seljamaa kohvriteatri «Okasroosike» ja Ilmarise teatri venekeelne «Laisk-Liisu».

• Täna tulevad Genialistide klubis vaatajate ette kell 10 Viljandi nukuteatri «Lumikelluke», kell 11.45 Banaanikala projektiteatri «Muinasjutt kuldsest kalakesest» ja kell 15.45 Teatribussi «Võlupill».

• Täna etenduvad Uues Teatris kell 10.45 teatri Marionett «Väike prints», kell 14.30 teatri Piip ja Tuut «Piip ja Tuut kontserdil» ning kell 17 Tartu Uue Teatri «Hans ja Grete ...».

• Etendused on tasuta, vaatama tulekust oli tarvis teatada.

Allikas: ASSITEJ

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles