Kliinikum avas doonoriportaali

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Verekeskuse kvaliteedijuht Merle Keps näitab, kust saab eDoonori portaali siseneda ja milline see arvutiekraanil välja näeb.
Verekeskuse kvaliteedijuht Merle Keps näitab, kust saab eDoonori portaali siseneda ja milline see arvutiekraanil välja näeb. Foto: Margus Ansu

Kliinikumi verekeskus kutsub vereloovutajaid üles kasutama eDoonori portaali, mis lubab enne verekeskusesse tulekut ankeedi oma tervisliku seisundi kohta ära täita.

Verekeskuse kvaliteedijuht Merle Keps näitas, et ukse eDoonori keskkonda sisenemiseks leiab Tartu ülikooli kliinikumi verekeskuse veebilehe paremast ülemisest nurgast või siis, kui ta toksib aadressiribale edoonor.kliinikum.ee.

«Ma arvan, et see keskkond annab inimesele aja kokkuhoidu,» märkis ta.

Nii saab iga doonor juba koduarvutis oma tervisliku seisundi ja eluviiside kohta ankeedi täita ning vajadusel ka kontaktandmeid parandada.

Kui ta siis verekeskusesse tuleb, näeb registraator oma arvutist, et ankeet on juba täidetud, ning saadab tulija kohe näpuotsast vereproovi andma.

Vähemalt kolm loovutust

eDoonori keskkonna avamiseks on vajalik, et arvutisse oleks laetud ID-kaardi tarkvara ning et doonor ise sisestaks portaali sisenemisel oma ID-kaardi PIN1-koodi. Teiseks tuleb tal sisestada doonorikood, mille ta leiab oma doonoritunnistuselt.

Kui arvuti on doonori tuvastanud ning doonoril on kirjas vähemalt kolm vereannetust, avaneb privaatne kasutuskeskkond. Sealt saab kiire ülevaate, kui palju on vereloovutusi kokku olnud, millal on viimati verd annetatud ja millal võiks soovituslikult seda jälle teha.

Ka on seal kõikide varasemate vereuuringute loetelu ja tulemused. Kui näiteks viimase vereloovutuse analüüs ei olnud korras, saab nupule «Soovitused» klikates lugeda ka tervise- ja toitumisnõuandeid.

Verekeskuse direktor Helve König lisas, et eDoonori portaal töötab alles esimesi nädalaid ning kasutajaid on veel vähe. «Aga ma usun, et kõik need, kes meil oktoobris on doonoriks käinud, on selle uudisega kursis ning saavad enne järgmist tulekut juba mugavat võimalust proovida,» arvas ta.

Otsetee mobiili abil

Ka on nutitelefoni omanikel portaalile kerge ligi pääseda, kasutades QR-koodi.

Küsimuse peale, miks pääseb portaali alles pärast kolmandat vereloovutust, vastas Helve König, et see on võimalike küsitavuste vältimiseks. Esimestel kordadel kontrollitakse doonori veregruppi väga põhjalikult, ja kuigi ei ole kunagi juhtunud, et pärast esimest määramist oleks hiljem tulnud seda muuta, tuleb verekeskuse töötajail nõuet rangelt täita.

Ka lisas ta, et esialgu on kliinikumi doonoriportaalis vaid nende doonorite andmed, kes on verd loovutanud kliinikumi verekeskuses või kliinikumi verekeskuse väljasõitudel.

Eile lõuna ajal oli verekeskuses väga palju arstiteaduskonna esimese kursuse üliõpilasi, kes olid tulnud hulgakesi verd loovutama.

Üliõpilane Maris Mõttus ütles, et tema on eDoonorist kuulnud küll, aga kuna ta ei ole veel kolme korda doonoriks käinud, siis seda keskkonda ta lähemalt uurima ei pääse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles