Puulehtede hunnikud koguvad kõrgust

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nii suurt puulehtedest pungil prügikottide hunnikut, nagu praegu Soinaste ja Raja tänava ristmiku äärest leiab, pole ka kogenud linnaametniku silmad varem näinud.
Nii suurt puulehtedest pungil prügikottide hunnikut, nagu praegu Soinaste ja Raja tänava ristmiku äärest leiab, pole ka kogenud linnaametniku silmad varem näinud. Foto: Risto Mets

Ilmselt tuleb Eesti Keskkonnateenuste ASil vedada Tartu linnast ära märksa rohkem puulehti kui riigihankega paika pandud 33 000 sajaliitrist kotitäit, sest tumehallid prügikotihunnikud kasvavad aukartust äratava kiirusega.

Tammelinnas Väike-Kaare tänaval seisis eile päeval pea iga puu all kümmekond prügikotti. Eesti Keskkonnateenuste töömehed tühjendasid kotte prügiautosse ning kogusid kilekotid eraldi anumasse. «Need loetakse hiljem üle,» selgitas töömees Vassili Mänd.

Et aga inimesed on enda arvates kavalad ning peidavad kottidesse ka õunu, oksi, umbrohtu ja kõike muud, mida kodumurult õnnestub kokku riisuda, tuleb lehtedest erinev materjal eraldi üle lugeda, sest leping näeb ette üksnes puulehtede vedu.

Vale sisuga prahikotte siiski tänavale vedelema ei jäeta, kuid nende äraveo eest tuleb linnal omakorda kukrut kergendada.

Rohkem kui varem

Olukorda Väike-Kaare tänaval pidas Mänd normaalseks, kuid ta soovitas minna vaatama kotihunnikut Soinaste ja Raja tänava ristmikul.

Tuleb tõdeda, et sinna ühe puidust aia najale kuhjatud prügimägi avaldab tõesti muljet. Enamasti on tegemist puulehtedega, ent hunniku juures leviv käärivate õunte lehk reedab, et kottides leidub ka materjali, mida seal kindlasti olla ei tohiks.

«Enamik inimesi saab aru, mida tohib kotti panna ja mida mitte, kuid issanda loomaaed on kirju,» tõdes Tartu linnapuhastuse peaspetsialist Mart Lukason. Tema kinnitusel ei ole nii suurt kotimäge, kui praegu Raja ja Soinaste ristmikul, varem Tartus nähtud.

Ka mullu oli seal suur kogus lehti, kuid sel aastal on kindlasti rohkem, kinnitas Lukason. Aasta eest viidi sellelt tänavanurgalt minema üle 1200 kotitäie kompostimaterjali, tänavust «saaki» ei julgenud Lukason isegi ennustada.

Muret teevad linnavalitsusele ka üha uued isetekkelised prügimäed. «Üks inimene poetab oma kotid lihtsalt kuhugi puu alla maha ning ülejäänud mõtlevad, et sinna võibki panna,» kirjeldas Lukason.

Lehtede tasuta äraveo kampaania on mõeldud üksnes neile kinnistuomanikele, kelle kruntidele poetavad lehti linna puud. Kuid kotte ei saa ka lihtsalt tänavaservadesse jätta, sest kus on, sinna tuleb juurde.

Oma kodulinnajaos heakorra säilitamiseks soovitas Lukason viia puulehed ning aiasaadused võimaluse korral jäätmejaamadesse. Näiteks Turu tänava jäätmejaamas saab terve tonni puulehti ära anda euro ja 92 sendi eest. Jaama tänava jäätmekeskuses maksab lehtede käitlemine linnavalitsuse veebilehe andmetel aga 2 eurot ja 40 senti tonn.

Suurem kogus aiajäätmeid tuleks viia Aardlapalu ümberlaadimisjaama kompostimisväljakule

Olmeprügi ja ehitusprahti

Lukasoni sõnul püsib puulehtede vedu graafikus, kuid mehed kurdavad, et nad väsivad. Sel sügisel on eriti rikkalikult kastanimune ja tammetõrusid, mis muudavad kotid raskemaks. «Mehed tõstavad umbes 1500 kotti päevas ja ütlevad, et ei jõua,» nentis peaspetsialist.

Kui mõni kott on kohe eriti raske ja kipub tõstes rebenema, on lehevedajatele selge, et see peidab ebameeldivat üllatust.

Nimelt sokutavad jultunumad kodanikud kotihunnikutesse ka olmeprügi ja ehitusprahti. Niisuguseid kotte kampaania käigus ära ei veeta, sest tegemist on lausa reostamisega. Lukasoni kinnitusel püüab linn siiski organiseerida ka sellise prügi äraveo, sest linnapilt peab olema puhas.

Puulehtede vedu

• Tasuta veetakse lehti ära kruntide juurest, kuhu poetavad lehti linna puud.

• Veopäevaks tuleb lehed panna kottidesse ja viia kindlaks määratud kohta.

• Vastu võetakse üksnes puulehti, mitte aiasaadusi ja olmeprügi.

• Äravedu kestab veel 15. novembrini.

Allikas: Tartu linnavalitsus

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles