Akadeemiline trall kestis koidikuni

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Melu korp! Vironia juures Laial tänaval.
Melu korp! Vironia juures Laial tänaval. Foto: Liina-Jaanika Seisler

Volbriöö on linnarahvale lihtsalt nõiajooks, korporantidele aga pidu, mis kestab vähemalt päikesetõusuni, kella poole kuueni hommikul.


Volbriööl polnud Pirogovi pargis kell kaksteist jalatäit vaba maad ja Raekoja platsil tuli pärast Volbrimüsteeriumi lõppu tungelda nagu üldlaulupeol lavakaare all.



Aga peale kesklinna kees elu ka hoopis teistsugustes kohtades – korporatsioonides ja üliõpilasseltsides. Volbrit peetakse Tartu kõigis korp!-ides (korp! käib hüüumärgiga, muidu oleks jutt kohupiimast pagaritootest) ning sel harval korral lastakse üsna vabalt võõraid kaema, mis konvendiuste taga toimub.



Metsikud sisse


Eesti Üliõpilaste Seltsi (EÜS) või mõnda üliõpilaskorporatsiooni kuulub suur osa Eesti eliidist eesotsas president Toomas Hendrik Ilvesega. Presidendi auto seisvat EÜSi maja juures Kastani ja Tõnissoni tänava nurgal sageli, sest seltsis saab olla ennekõike vilistlase Toomas Hendrikuna, mitte president Ilvesena.



Tartus volbripeol olevat ta kohtunud ka Evelin Ilvesega, kes on naiskorporatsiooni Filiae Patriae vilistlane.



Sakala, mis muidu on kõige rangemate reeglitega korporatsioon, laseb volbril sisse kõik, kes tahavad. Teiste seas kuulas seal Untsakaid noorpoliitik Margus Tsahkna.



«Tere, kas teil on siin ka tore pidu?» küsis seltskond kenasid neide EÜSi maja trepil, kus kevadine vihm piduriietes tütarlapsi leotas. Uksevalves seltsivend vastas, et ikka on, aga kohe neid EÜSi ajaloolisse majja sisse ei kutsunud.



Metsikutel, nagu korporandid tsunftiväliseid kutsuvad, peaks olema kaasas värvikandjast (korporatsiooni- või seltsiliikmest) sõber või keegi peab nad külla kutsuma. Lõpuks pääsesid tütarlapsed siiski vihma käest majja, sest oli ju ikkagi volber!



Revelias Veski tänaval peeti õllelauda. Õllelaud tähendab, et kõik istuvad laua taga reas ja muudkui joovad õlut. Kuna Revelia on ainuke korp!, kes üldse kunagi koos naistega õllelauda teeb, nägi siin-seal siidrit ka.



Habetunud vanem härra, tekliga, tõstis muudkui klaasi ja hüüdis üle toa: «Proosit!» Lauas istusid tudengite ning teiste suleliste-karvaste vahel muu hulgas ministri nõunik, suurärimees ning nii mõnedki riigiteenistujad.



Järsku pani üks musta tekliga noormees, järelikult noorliige ehk rebane, nätaki! rapiiriga vastu lauda ja karjus: «Silentium!»



«Ai-tših, ai-tšah, ai-tšah, ai velled, me metsavennad oleme,» võttis ta laulu üles ning lõi rapiiriga lauale kõrvulukustavalt takti. Saalitäis rahvast laulis julgelt kaasa.



Hommikuni välja


Päikesetõusuks, mis oli 1. mail kell 5.22, on kombeks kõigil korporatsiooniinimestel minna oma kodukonventi.



Vironia ja Amicitia ühispeol Zavoodi peal laulavad amicad tõusva päikese tervituseks «Rahvahulgad, tulge kokku» ja joovad šampanjat. Saalitäis rahvast kannab teklit, tüdrukud sirelilillat, poisid Vironia tumedamat lillat, ja palja peaga seisjad torkavad silma. Tekleid võib sel ööl linnas kohata rohkem kui muul ajal.



Traditsiooni järgi peaks päikesetõus tähistama peo lõppu, aga tegelikult lahkuvad kell pool kuus korporatsioonipeolt ainult nõrgad. Hommikul antakse peo järelnähtude leevendamiseks süüa, kus seljankat, kus putru.



Ainukordne võimalus pikale ööle punkt panna avaneb EÜSi katusel, kuhu tegelikult peale lipuvalvuri keegi minna ei tohiks. Aga läheme ikka ja näeme, kuidas öö läbi pidutsenud seltsiliikmed värskenduseks tuuleõhku naudivad.



Laulu tehakse ka, selleks on EÜSil paksud laulikud. Teiste hulgas möirgavad laulda kõrvuti Luukas Ilves ja näitleja Tõnn Lamp.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles