Talgulised rookisid järve ja parki

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esimestena läksid laupäeva keskpäeval Raadi järve põhja puhastama sukeldujad Tõnis Metjer (vasakult), Kertu Hein, Janek Press, Lauri Ööpik, Marko Toots, Jüri Jahnson, Aarne Uustal, Raul Rehe, Sulev Puss, Danel Freiberg ja Martin Kiis.
Esimestena läksid laupäeva keskpäeval Raadi järve põhja puhastama sukeldujad Tõnis Metjer (vasakult), Kertu Hein, Janek Press, Lauri Ööpik, Marko Toots, Jüri Jahnson, Aarne Uustal, Raul Rehe, Sulev Puss, Danel Freiberg ja Martin Kiis. Foto: Sille Annuk

Nähtavus on meeter, vesi umbes kuus kraadi soe ja eesmärk leida kolm kasti kulda.


«Teeme ära!» talgutele kogunenud sukelduskeskuste Maremark Tartu ja Sebak Tartu sukeldujad võtsid need asjad teadmiseks, upitasid endale rasked balloonid selga, tõmbasid lestad jalga ja juba olidki nad kadunud Raadi järve.



Tartu sukeldujad on Raadi järve Nõukogude sõjaväe ja ka tartlaste rämpsust puhastanud juba 2005. aastast saadik.



«Oleme siit välja toonud juba 25 tonni prügi,» ütles Maremark Tartu instruktor Raivo Kask. Järves võib tema hinnangul olla veel oma kümmekond tonni sinna mittekuuluvat kraami.



Laupäeva keskpäevaks kogunes talgutele järve rookima 60 sukeldujat, kellest 24 käis vee all. Töö lõpetati kella kolme paiku pärastlõunal.



«Seekord ei olnud järves tohututes kogustes rämpsu,» võttis Raivo Kask sukeldujate talgud kokku. «Suuremad asjad on meil kas varasematel aastatel juba välja toodud või on need veel sügavas järvemudas.»



Talgulised-sukeldujad tõid laupäeval Raadi järvest välja peamiselt rehve, kalapüügivahendeid ja roostetanud rauatükke, mille hulgas oli ka mürsukesti. Kogu see rämps leiti järve põhjast üles käsikaudu mudas kombates.



Kullakastid jäid seekord leidmata. «Jätsime need järgmiseks korraks,» naeris Raivo Kask.



Peale arvukate sukeldujate oli Raadi pargis rehadega ametis veel vähemalt paarsada talgulist. Nende hulgas olid Eesti Rahva Muuseumi töötajad, Kivilinna ja Treffneri gümnaasiumi õpilased ja omal käel talgutele tulnud tartlased.



«Mida rohkem ma siin töötan, seda rohkem hakkavad talgud mulle meeldima,» kinnitas koos ligi 40 koolikaaslasega juba kell pool üksteist tööga pihta hakanud Treffneri gümnaasiumi 11. klassi õpilane Kristin Tomson. «Selle mõne tunniga saab siin nii palju ära teha.»



«Talgutel on tore,» lisas Treffneri gümnaasiumi 11. klassi õpilane Laura Kaur. «Ega olegi just palju neid kohti, kus saame kogu klassiga koos olla ja tegutseda.»



Vilunult õiendas rehaga Raadi pargis teiste talguliste hulgas ka riigikogu esimees Ene Ergma.



Tema leidis juba paari rehatõmbe järel lehepurust kroonise mündi. Seegi raha läheb Eesti Rahva Muuseumi uue hoone ehitamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles