Õpilased otsisid veest rauda ja õhust süsihappegaasi

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kristjan Teedema

Tervishoiukõrgkooli laboris analüüsisid gümnasistid eile neljast Tartu piirkonnast võetud joogivett ja et oleks huvitavam, siis oli juhendajal Inga Ploomipuul tehtud ühte pudelisse kollakaspruun sogane segu.

Joogiveest oli asi selle puhul kaugel, loomapoest ostetud akvaariumivee kiirtestid näitasid aga ilusaid värvilisi tulemusi.

Midagi väga põnevat ei olnud joogiveest lootust avastada. Siiski, ühe grupi väitel näitasid nende testid, et eile kesklinnast võetud veeproovis on rauda kõvasti rohkem, kui peaks. Piirnorm on 0,2 milligrammi liitri kohta, kuid test näitas 1,5.

Ploomipuu oli sellest anomaaliast küll üllatunud, kuid ütles, et kuigi rauda ilmselt ongi selles vees normist rohkem, ei saa kiirteste alati täielikult usaldada.

Sel ajal kui kuus õpilast vett uurisid, läksid kolm noort välisõhu puhtuse hindamiseks õue samblikke vaatlema. Veel kolm käisid keeruliste aparaatidega ringi kõrgkooli ruumides, et mõõta, milline on sealne keskkond: kas on piisavalt õhku ja valgust, kui tugev on müra ja ega kusagil ei tõmba tuul.  Praktiliste ülesannete järel arutati ka kõik tulemused üheskoos läbi.

Gümnaasiumiõpilaste õppepäev oli kolmeosalise projekti esimene aste. Kevadvaheajal tuleb teine samasugune päev ning suvel kogutakse kokku hoopis asjast huvitatud õpetajad. Nemad pannakse samamoodi praktilisi ülesandeid tegema ja töörühmades osalema ning loodetavasti annavad nad uuel õppeaastal oma õpilastele edasi juba uut infot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles