Reformierakond kutsus võimukõnelustele uued partnerid

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile pärastlõunal andsid raekojas korraga intervjuusid Tartus koalitsioonikõnelustele kogunenud kolme erakonna liidrid: Urmas Kruuse (vasakult), Heljo Pikhof ja Aadu Must.
Eile pärastlõunal andsid raekojas korraga intervjuusid Tartus koalitsioonikõnelustele kogunenud kolme erakonna liidrid: Urmas Kruuse (vasakult), Heljo Pikhof ja Aadu Must. Foto: Margus Ansu

Reformierakond alustas eile pärastlõunal kell neli Tartu koalitsiooniläbirääkimisi Keskerakonna ja sotsiaaldemokraatidega, heitnud juba üleeile õhtul kõrvale sisemiselt lõhenenud IRLi.

Enne eilset kohtumist olid pooled sõlminud ühiste kavatsuste protokolli ja ühtlasi leppinud kokku, et samal ajal omavaheliste kõnelustega ei peeta läbirääkimisi teiste osapooltega.

Reformierakonnast istusid eile läbirääkimiste laua taha linnapea Urmas Kruuse, kes oleks ka uue koalitsiooni linnapea. Lisaks Verni Loodmaa, Raimond Tamm, Kadri Saarepuu ja Martin Bek.

Keskerakonna delegatsiooni juht on riigikogu liige Aadu Must, kes tõenäoliselt saab uues koalitsioonis volikogu esimeheks. Veel on Keskerakonna poolt läbirääkijad Olev Raju, Nikolai Põdramägi, Silver Kuusik ja Vladimir Šokman.

Sotsiaaldemokraatide poolt asusid võimukõnelusi pidama riigikogulased Heljo Pikhof ja Kajar Lember, lisaks veel Tõnu Ints, Kadri Leetmaa, Jarno Laur, Lemmit Kaplinski ja Marika Saar.

Kohtumiseelsetes kommentaarides öeldi, et esimese õhtuga koalitsioonilepingut vaevalt kokku panna õnnestub.

Kui kõnelused koalitsiooni sõlmimiseni jõuavad, oleks sel kolmikliidul 49-liikmelises volikogus tugev enamus: Reformierakonnal 15 kohta, Keskerakonnal 9 ja sotsidel 8 – kokku seega 32.

Tsahkna soolo

Võimukõnelustel tuli pööre pärast seda, kui kolmapäeval kell 16 kogunesid Reformierakonna juhatus ja volikogu fraktsioon ning koosolekul osalejad väljendasid mõjuvaid kõhklusi IRLiga koalitsiooni jätkamise üle.

Linnapea Urmas Kruuse teatas küll juba valimisööl, et Reformierakond alustab IRLiga võimukõnelusi, mida esmapäeva hommikul ka tegi. Silmas peeti valimisliidu Isamaaline Tartu Kodanik kaasamist. Ühtlasi lepiti kokku, et läbirääkimised pidid jätkuma eile kell 16.

Kohe algusest peale väljendati Reformierakonna ridadest kõhklusi, et IRL on ebakindel partner, sisemiselt lõhenenud nii, et selle üks tiib soovib koalitsiooni jätkata, teine tiib aga hoopis Margus Tsahknat linnapeaks.

Reformierakondlaste kahtlusi süvendas fakt, et pärast riigikogu liikmete volituste peatamist oleks suurima häältehulgaga volinik IRLi ridades olnud Rein Kilk, kelle äride hääbumine on andnud palju suuri lehepealkirju.

«No ütle, kellega me oleks pidanud koalitsiooni tegema,» ütles seda kokkuvõtet lõpetades Tartu Postimehele üks reformierakondlane.

Linnapea Urmas Kruuse ütles, et IRLi kõrvalejätmise kõige tähtsam põhjus oli ebausaldusväärsus: olukorras, kus pooled istusid ühise laua taga, rääkis Margus Tsahkna võimuläbirääkimiste pidamisest.

«Me olime varem ka korduvalt märku andnud, et Tsahkna peaks lõpetama rapsimise, suhtlesime Laursoni ja ministritega,» kõneles Kruuse. «Ta pani kõik ühele kaardile. Ta tahtis saada ainult linnapeaks, ta ei pidanud väärtuseks senist koalitsiooni.»

Üks viimaseid piisku karikasse oli Kruuse väitel Delfi teisipäevaõhtune uudis sellest, kuidas linnapeakandidaat Tsahkna tahab koalitsiooniläbirääkimisi pidades linna muutust tuua. Tõuke selleks uudiseks omakorda oli andnud Isamaaline Tartu Kodanik, kes päeval levitatud pressiteates soovis Reformierakonna-vastast koalitsiooni eesotsas Tsahknaga.

Ootamatu pööre

Sotside esindaja Tõnu Ints jõudis üleeile õhtul kommenteerida, et Reformierakonna kutse oli ootamatu.

Keskerakondlane Aadu Must aga, kes veel teisipäeval pidas tõenäoliseks opositsiooni jäämist, sai üleeile Urmas Kruuselt telefonikõne tungiva sooviga rääkida õhtupoolikul.

Must ütles, et tema mõttest käis siis läbi ka see, et võib-olla kutsutakse koalitsiooni. «Veel kell kuus ma siiralt uskusin, et neljapäeval istuvad maha Reformierakond ja IRL ning minu jaoks oli hästi suur küsimärk, kes on kolmas,» ütles ta.

«Saime kokku, natuke rääkisime juttu, siis Kruuse ütles, et see on Reformierakonna juhatuse otsus teha meile pakkumine läbirääkimiste alustamiseks,» kirjeldas Must. «Läksime korraks lahku, arutasime ka omadega, aga ega seal midagi väga arutada ei olnud – iga poliitiline erakond tahab aktiivselt teostada osalust, aga ka väga suurt püüdlust või kirge meil ei olnud, sest see tundus vähetõenäoline.»

Ta lisas, et valimisjärgsetes konsultatsioonides neil Reformierakonnaga suuri vaidlusi polnud.

«Meil oli esimesel kohtumisel vaidlus tasuta ühistranspordi teema üle, ütlesime selgelt, see ei ole see, et homme kuulutame välja. Jõudsime ühisele seisukohale, et enne peab ta olema hea, alles järgmine samm, et tasuta,» ütles Must.

IRL kompis olukorda

IRLi Tartu piirkonna juhatus ja volikogufraktsioon kogunesid kujunenud olukorda arutama eile ja leidsid, et Reformierakonnaga tuleb veel kord asja arutada.

Piirkonna juht Peeter Laurson kohtus pärast seda asjade selgeks rääkimiseks Urmas Kruusega ja kuulis veel kord, et IRLiga edasiminekut ikkagi ei ole. «Tundus, et nende jaoks oli see emotsionaalne solvumine, miks nad ei saanud kokkulepetest kinni pidada,» sõnas Laurson.

Laurson kinnitas, et IRL eelistaks jätkuvalt koalitsiooni Reformierakonnaga ja juhatus ei ole kunagi otsustanud, et tuleks hakata pidama läbirääkimisi laiapõhjalise koalitsiooni tegemiseks, mis jätaks Reformierakonna võimult kõrvale.

Margus Tsahkna kommentaar oli napp: «Meie oleme käitunud täiesti korrektselt, IRLi programmilisi seisukohti ja sõnumeid me maha ei salanud. See on täiesti normaalne.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles