Muusika ühendab pärimust sõnas ja helis

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elleri kooli direktor Kadri Leivategija tutvustas kolmanda korruse koridoris avatud näitust «Õpetajate oma lood».
Elleri kooli direktor Kadri Leivategija tutvustas kolmanda korruse koridoris avatud näitust «Õpetajate oma lood». Foto: Kristjan Teedema

Elleri muusikakoolis käib sügismuusika festival «Päris». Sellest on võimalik osa saada kõikidel tartlastel mitmes Tartu saalis nii kõrvade kui ka silmadega.

Elleri kooli kolmandal korrusel on mitu stendi fotode ja tekstidega. Õpilased kogusid materjali õpetajate elust ja seadsid selle näituseks. Sealsamas on Eesti kaart, millel on Tartu ühendatud Elleri kooli õpetajate sünnipaikadega.

Nii näiteks on õpetaja Pille Taniloost ilusa tutiga tüdruku pilt aastast 1968, kui ta õppis Tallinna muusikakeskkooli esimeses klassis ega olnud veel Taniloo, vaid oli Krüüsmann.

Õpilaste kogutud

Kaisa Kuslapuu õpib Elleri koolis kompositsiooni ja on ühtlasi õpilasesinduse esimees. Väljapaneku materjali kogumine võttis tema sõnul aega üle kahe nädala. Tekstitöötlemiseks ja väljapaneku ülesseadmiseks kulus tal koos õpilas-esinduse tuumikuga poolteist ööpäeva.

«Olen praeguseks 36 tundi järjest üleval olnud,» ütles Kuslapuu vahetult enne näituse avamist. «Tulemus on aga üllatavalt tore. Mul on hea meel, et see valmis sai.»

Elleri kooli direktori Kadri Leivategija sõnul pöörab sügismuusika festival tähelepanu kooli aastakümnete pikkusele ajaloole, kus on olnud mitu generatsiooni õpetajaid ja õpilasi.

Nädala lõpuni

«See on meie pärandi kokkuvõtmise nädal,» ütles ta. «See on võibolla aluseks millelegi oluliselt suuremale, sest aastal 2014 saab Elleri kool 95-aastaseks.»

Esmaspäeval alanud sügisfestival «Päris» kestab nädala lõpuni.

Täna on nii meenutuslikud kui ka muusikalised üritused Elleri saalis.

Homme on kitarrihuvilistel tarvis minna linnamuuseumi saali, kus ainult kell 11–14 saab vaadata ajalooliste kitarride väikest näitust.

Üks pille on Eestist leitud ja mängukõlblikuks taastatud umbes 200 aastat vana nn Staufferi mudel. Selliseid kitarre valmistati Viinis 19. sajandi esimesel poolel.

Mitmes saalis

• Täna kell 13.30 peab Elleri saalis Pille Taniloo ettekande «Kummardus pedagoogile – traditsioonid ja kogemused ajas», kell 15 toimub sealsamas klaveriosakonna vilistlaste ja õpilaste kontsert ning kell 18 algab mälestuste õhtu «Elleri muusikakool läbi aegade».

• Neljapäeval kell 11–14 saab linnamuuseumi saalis vaadata Eestist kogutud ajalooliste kitarride näitust ning kell 14 esineb sealsamas kitarriduo Priit Peterson ja Saskia Kiting, kell 18 annab aga raekoja saalis kontserdi noorteosakonna kitarriklass.

• Reedel kell 13.30 peab Elleri saalis Peeter Volkonski loengu «Pärimus – mis see siis õieti on?» ning kell 18 esineb linnamuuseumi saalis klaveriduo Ebe Müntel ja Jorma Toots.

• Laupäeval kell 16 esitab Tartu ülikooli ajaloo muuseumi saalis Elleri keelpilliorkester Kristel Eeroja-Põldoja kunstilisel juhtimisel kodumaist klassikat.

• Kõik üritused on tasuta.

Allikas: Elleri kool

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles